Tolong Klik Kalau Sayang Saya :)

Tuesday, January 29, 2013

Jogjakarta the exciting places - Part 4 pagi

Kami berjanji akan bersedia dalam pukul 5pagi tapi biasalah dengan kedinginan malam yang mencengkam, aku tunggu Anne bangun, Anne pula tunggu aku bangun sudahnya jam 5.30 barulah Anne bangun. Kami bersiap-siap dan rupanya sarapan dah tersedia. Wah memang best homestay ni. Semua disediakan.

Kami naik ke Gunung Api Purba dengan ditemani Mas Lilik dan Mas Triyana. Kami meredah kegelapan malam tanpa tahu apa yang didepan. Ikut saja jalan yang dibawa mereka tanpa soal. Memula langkah kakiku kuat tapi sampai dipertengahan jalan kakiku mula lain dan deru nafas makin kuat. Oh ya akukan selesema jadi aku cuma bernafas menggunakan mulut. Ada satu persinggahan aku akhirnya tewas. Aku tak sanggup meneruskan perjalanan dan suruh rakan yang lain teruskan perjalanan mereka mengejar sunrise. Aku pula gagal dihujung puncak (kata Triyana) dan Triyana menemani aku. Sebenrarnya selepas mereka teruskan perjalanan, aku cuba untuk mendaki tapi sampai satu tahap aku hampir muntah dan aku tahu aku perlu berhentikan pendakian. Huhu sedih...

Aku dan Triyana berhenti distop point yang ada untuk merehatkan diri sambil memfoto gedix. Haha nasiblah tak sampai puncak terpaksalah memfoto gedix kat tepi-tepi gunung jer. Aku tangkap gambar Triyana pastu dia lak tangkap gambarku. Bak kata Zilla, ko tangkap gambar aku, aku tangkap gambar ko. Habis tak bawak tripod nak wat camne kan..

Ini semua pemandangan dari tempat stop point aku. Takde sunrise bagai sebab sunrise sebelah kanan sana...

Gunung Merapi.. Cantikkan




Ni aksi dorang bila turun kat tempat aku stop. Suke sangat gambar ni....
Mas Lilik.. Macam lukisankan?

Selepas kami turun dari Gunung Api Purba, kami dibawa sekitar kawasan homestay pak Murshidi. Terasa macam dikampung bila disini cuma perhatikan sawahnya bertingkat-tingkat. Rasanya di Malaysia tiada sawah bertingkat-tingkat....:)



Inilah rumah pak Murshidi

No comments:

Post a Comment