Tolong Klik Kalau Sayang Saya :)

Monday, December 28, 2015

Passport Hilang

Passport hilang

Next travel hari jumaat (18/12/2015) tp baru semalam (15/12/2015) aku mencari passport. tapi malangnya passport tak dijumpai... arghhh sudah
cari info dlm internet nampaknya tak berapa membantu kecuali bab buat polis report.
Disebabkan aku perlu fly pd 18/12, aku kena bt passport secepat mungkin. Sesudah bosan mencari tempat harta karun kusimpan passport aku try pula godek-godek laman web imigresen Malaysia. Namun jawapan mendukacitakan katanya 5 hari bekerja. Arghhh parah!!

Hari ni (15/12/2015) aku keluar seawal 7.00 pagi dan aku bermula dengan report police dulu. Kemudian aku buat keputusan nak ke tempat kerja sebentar dan akan ke imigresen Wangsa Maju. On the way ke tempat kerja aku try juga call hotline imigresen. Malangnya jawapan diberikan mendukacitakan. kaunter melayan kehilangan passport hanya di Putrajaya dan Jalan Duta.

Dalam kes aku ni, aku ke Imigeresen Jalan Duta. Disebabkan aku terlupa 'short term memory lost' jalan ke imigresen Jalan Duta. aku tryla bukak google maps. Rupanya imigresen di Damansara dah ditutup! Nampak tak punyalah berabab tak ke imigresen situ. Aku call balik hotline dan diberi direction ke jalan yang benar. Kompleks Kementerian Dalam Negeri. Parking dan ke tingkat satu selepas eskulator dan belok kiri. akan nampak kaunter kehilangan passport. Sesuatu yang aku kagum disini ialah bangunannya besar, kaunter banyak dan orangnya tak sombong! thumbs ups

Aku ambil nombor dan menunggu giliran dipanggil. takdan aihh duduk dah dipanggil. aku menerangkan masalah aku. Mengikut apa yang kubaca aku dah boleh agak jawapan yang kuterima. yes! aku hanya boleh ambil passpoart 23/12 saja. So nak tak nak aku redha jerlah kan. Takkan nk menangis disitu.. Walaupun redha, aku tetap isi borang, chop pesuruhjaya sumpah dan buat beberapa salinan yang dikehendaki.

90% kata redha jerlah 10% kata tak salah mencubakan..

Aku kembali ke kaunter dan bertemu pegawai lain. Aku bagilah apa yang dikehendaki dan beberapa soalan ditanya dikaunter dan akumenunggu lagi.... rasanya tak sampai 1/2 jam aku dipanggil kembali.

pegawai bertugas cakap bla..bla.. fikiran aku jauh terbang. nampak kapal terbang jauh terbang meninggalkan aku.. tapi aku sedikit terkedu bila pegawai tu cakap ok td awak kasi borang pada ketua saya dan ketua kami setuju beri passport awak pada 18/12 pagi.
Subhanallah!!
Alhamdulillah!!
 
 
terharu pulak bila dengar kata-kata pegawai tu.


18/12 pagi
aku ambil menanti passport dgn penuh debaran. mana tak debor. surat tulis tarikh lain tapi mulut kata tarikh lain. siapa ko nak caya? haaaa jawab sendiri.
aku menanti passport dekat 1 jam dan barulah lega semua setel!.
Setel??

-Tak lagi sebab baju aku pack sikit jer.. 4 pasang baju untuk 10 hari trip. Ko hadoo? Dah lah trip sejuk-sejuk berasap mulut :P

Nak balik rumah memang tak sempatlah. So bertabah dengan apa yang ada
 -Duit tak tukar langsung. Pastu bertabahlah dengan rate MC yang terlebih 'owesome' di KL Sentral

-Peralatan lain tak dibeli sebab risau tak dapat pergi.  Nanti menangis celah katil
-Cek In Flight. Kan nak cek in flight kene ada nombor passport. Masa nak check in, tetiba problem muncul. Mujur ada penyelamat! 
-Bas ke KLIA2 dari KL Sentral bergerak macam siput. Ke aku yang salah bajet masa?
- Disebabkan terlalu banyak drama, arrival gate dan departure gate pun aku salah.
dan beberapa drama yang malas nak diulang.. hahahaha


-------------------------------------------------

Apa yang aku nak highlight disini ialah
prosedurnya kalau passport hilang

1) report polis 
2) ke imigeresen terdekat Kl-Jalan Duta Putrajaya-Putrajaya 
*negeri lain aku tak sure 
3) isi borang 
4) cop pesuruhjaya sumpah 
5) salinan IC dan salinan tiket flight 
6) surat ambil passport 
7) bayar rm200 
8) ambil passport 


Hotline 03-8000 8000

#pengalamankitamungkintaksama
#topikinicumasebagaipanduan
#sudahselesaibekpacking18/12

tips lain...
Walau sepandai mana kita, walau berinfo giler ilmu didada, jangan tunjuk pandai.
Sebab orang akan menyampah. Dari nak bagi terus tak bagi. Itulah yang selalu aku amalkan.. :P