Tolong Klik Kalau Sayang Saya :)

Monday, December 13, 2010

HCMC 2nd Day

Semalam, sebelum balik ke hotel aku singgah ke kaunter hotel.. Hotel yg ku bermuastatin Hotel Hoang Phuong (25USD semalam).. Aku extendkan ari hari bermuastatin n tempah tempat pegi ker Mekong River..
Kelakonye di Vietnam nih penjaga hotel tak gheti ckp venglish n paling klako rupanya hotel dorang akan tutup kalau lepas kul 10 mlm.. so kalau balik malam sgt terpaksalah ketuk pintu dorang.. hehe.. paginya akan bukak balik kul 8.00pg n dorang siap tido kat main entrance.. bentang lazy chair lagi..

So berbalik kepada Mekong River

Travel guide aku - Chow apa ntah..
Fees - 30USD all in (kalau tak silap) hampun :)
Venglish dia - ampun.. sila pegi blaja lagi.. penin aku.. ade ke masa nak balik tuh dia cakap "Ok,today game over"... hah.. apa yg aku maen sampai game over nih..
 Scenery spnjang pegi ke Mekong River - Erm.. erm... erm... kalau dah pegi leh nilaikan sendiri.. hehe.. tp paling pelik yg aku tgk kalau ade sawah padi mesti ade kubur.. kekira kubur tuh ade smangat kot.. dlm perjalanan leh singgah kt kedai handcraft lagi.. harga mahal ya ampun yea..

Apa yang aku leh kata sepanjang aku g Vietnam.. Hujan manjang.. so tour mekong river banyak yg aku tapi pegi.. hehe..
Perjalanan - dalam 3-4 jam pegi, so sediakan 1 hari ke Mekong River, tade ittenary laen ea. Perjalanan siap singgah Kilang Hadcraft lagi.. Sebenarnya perjalanan tak lama tp disebabkan pemandu dorang sangat berhemah jadi dorang pandu 60km/sejam.. heheh
Masa bertolak - Kul 8.00pg..sampai kul 6.00ptg

Enjoy gambar kat bawah..





pagi 2nd day.. Pelikkan beskal nih.. handle tade.. camne dorang pegang? Jeng-jeng... Tempat pakwe tuh letak tangan tuh handle dia.. amacam kreatifkan? pakwe ni jual loteri

aku nih terlebih rajin.. pagi2 berjalan2 sekeliling hotel sementara tunggu bus tour g mekong river mai amik..tgk.. ade byk kerusikan?

Nilah otel  aku nginap..25USD per day.. tak kesah check in n check out bila.. Pakwe tuh byk membantu tp aku kene pakai bahasa isyarat la kan.. n kat lobby nilah dia bentang lazy chair dia utk tido.. haha

Ni tpt aku tggu bus gerak.. hehe saje je capture gmbr ni.. tgk wayar letrik berselirat..camnelah dorang wat trobleshooting kalau letrik rosak.. n kt vietnam, moto paling byk digunakan berbanding kenderaan laen

ni hasil kerja penduduk vietnam.. kreatifkan n tekun orang vietnam ni.. kalau tak silap, kulit telur dibakar n disusun 1 per 1 utk jd gambar ni?

Ni gambar Sg Mekong.. Amacam? Teringin nak pegi? hahah.. I know what u'olss pk.. haha.. Naik sampan ke Candy Island..

Pemandangan..eh.. eh.. Air dari pokok nipah nie sedap jugak tau.. Try laaa..

Beli jgn tak beli

Ni kalau tak silap mesin perah kelapa utk dptkan santan..ni manual nyer cara... Mesia ade? Ini menariknya Vietnam nih

Nilaikan sendiri dorang wat gula2 kelapa..

Coconut candy.. handmade..

nilah Chow Game Over.. haha.. tak baek aku nih


Ni pulak.. tpt aku singgah makan.. menu dia semua erk.. aku ape lagi kuarkan bekal.. nasib baik aku pandai (wah puji diri sendiri pulak..ceh semua tuh alasan sbb nak save cost) haha.. sediakan payung sebelum ujan..

kapal dorang.. mata kt kapal tuh kalau tak silap... errrr.... errrr lupa rr.. sowwwwwii

kalau tak silap petrol pump atas air.. aku terteruja jab.. sbb kt semenanjung mesia rasanya tade mende nih

masa ni kat bees island kot.. tpt makan buah2an dorang.. sama mcm di Mesia.. sekian.. masa ni hujan lebat mencurah2 n payung aku pun dah hilang.. haha.. so Chow tuh decide balik nak balik jer... So unicorn Island kiteorg skip... huhu.. Penaklukan aku 2 percent tak berjaya...  haha


Hujan berhenti tepat bila kiteorg sampai kat Jetty bas td.. Isk.. betul2 tak suka kiteorang ni.. hehe.. tak pelah ade rejeki pegi lagi...

Sebelum balik, Chow bebaskan kiteorg jalan2 sekitar jetty.. Aku amik kesempatan tanya T-Shirt sulam benang yang aku beli semalam.. saja survey2.. bape hengget?
dan hasil survey memanaskan ati aku yang cool nih.. haha.. nak tau brapa?





3USD jek dgn warna menarik, material bagus berbanding semalam n design T-Shirt dia (aku tau semua T-Shirt sama-tak sama semalam ala2 leher btk sampan sikit) lebih menarik.. hish rugi duet den.. dan bila dibandingkan dgn rini.. baju kt Mekong River tuh masih elok lagi..
den tak sukaaaaaaaa.... wargh...

Perjalanan yg memenatkan tp aku enjoy sbbnya mcm2 aku tau.. bak kata orang hujan batu dinegeri sendiri, hujan emas dinegeri orang, baik dinegeri sendiri...

Sampai jer..Chow drop pelajar2nya di Benth Thant.. aku n beberapa org jer turun.. yg lain stay kt tpt laen.. trip aku nih byk foreigner.. eh..eh aku bkn foreigner ker kt sana.. bkn... byk omputih..

Tetiba ati aku panas.. nak g balik kedai jual t-shirt tuh.. huhu.. misi zero...kebanyakan kedai dah tutup n aku tak jumper kedai dia..

Saturday, December 11, 2010

Ikan Rebus

    Dah lama tak makan Ikan Rebus Goreng.. rasanya erm kalah ikan kembung yang digoreng..
Ikan rebus goreng nih selalunya family beli kat Teluk Intan pergh segar beb tp disebabkan dh lama tak balik kampung.. jadi bila mak jumpa terus beli n apalagi goreng la.. masa untuk ngap!

   Ajak bibik makan pun macam ajak-ajak ayam jer.. tapi masa makan tu terkedu la jugak bila dia ckp bukanka makruh makan ikan tak dibuang t**i.. erk!!

  "eh saya buang apa sebelum nak makan tuh.. hehe.. ayat backing diri sendiri.. dlm terkedu boleh juga bantai sampai 2 ekor cicah lak ngn sos cili..hehe


ala.. gambar tade..imagine jer ikan kembung tp dah siap rebus masa beli pastu balik umah terus goreng

Lone Ranger Trip - HCMC Vietnam

   Belah petang aku menyibukkan diri pergi bershopping.. Walaupun bukanlah agenda utama tapi I kan perempuan.. Mesti nak membeli membelah punyer.. Tp hari ni aku dok cuci mata jerlah.. Haha.. nak survey kedai apa yang jual murah.. esok boleh dtg lagi.

Tapi misi cuci mata tak berjaya sebab Kiah terjebak.. huhu.. aku dipaksa dan aku terpaksa membeli barang yang aku dok usha.. Minah vietnam suka memaksa tau so ati2.. T-shirt jer pun.. tp sulam laa.. lawa.. beli la 5 helai.. selai 7USD (aku malas nak tukar dong so pakai jerlah USD).. kalau convert duit mesia time tuh dalam RM 22 selai..

Tak mahal mana pun tapi bila pegi 1 tempat ni harga dia lagi murah.. huhu..Nanti aku ceritakan dimana nak beli T-Shirt sulam benang tuh.. 

Belah malamnya balik otel, aku makan bekal dari rumah.. sambal tempe, roti, buah, dll... bukan tak mau try tapi tak biasa lagi..

Journey baru bermula maaa...

Lepas makan n lepaking, pastu kuar balik.. erm nak bagitau hotel aku dkt ngn Bent Thanh market n nite market (ala-ala JLN TAR jer tp JLN TAR lagi besar).. so agak2 tangan dah penuh ngn barang.. balik otel jab pastu shopping balik..

TAPI misi aku bukan sopping tp MENAKLUK (haha macam kelakor jer).. so malam tuh misi menakluk berjaya dengan aku berjaya menawaf 2-3 kali sekitar Bent Thanh market n nite market.. siap leh pegi padang dorang berdating lagi.. kira 1st time pegi n without guide aku berjaya dgn jayanya tanpa sesat.. haha.. gelak lagi.. haha..


So misi hari  ni korang nilaikan berjaya ke idak?

Info utk 1st timer dtg Vietnam
  • kalau cari seven eleven kt sini ada tp namanya dipanggil Circle K (mcm Datuk K jer)
  • Tukarlah kpd duit dong.. susah nak beli brg kalau pakai USD.. Kalau nak tukar Dong, tukar kat kedai emas dorang.. rate lebih tinggi.. kt vietnam tau..
  • Kat sekitar nite market ade restoren VNHalal (tapi regenya ya rabbi ampun), restoren lain tak sempat singgah
  • Pekena Kopi Vietnam dorang.. pergh mengancam.. tp kalau nak bawak balik kene beli filter kopi tuh sekali.. kalau tak.. tak sedapla kopi tuh..
  • Jgn terkejut environment dorang bukan mcm di Mesia.. mcm kerusi makan merata2 ditepi jalan, minum kopi atas moto, sup kandar n cara dorang bawak kenderaan bkn mcm di mesia.. bukan ker berjalan tu luaskan pemandangan kite..
  • Dorang leh berbahasa broken english sesetgh pandai cakap bahasa melayu tp kalau takleh gak korang tryla guna bahasa isyarat.. hahaa.. 
byknya info aku kasi.. nnti sambung lagi.. tetiba blank pulak

Lone Ranger Trip - HCMC Vietnam

Aha.. kalau dgr vietnam.. geng-geng cik kiah mesti suka sebab mase nilah shopping tyme.. hehe.. Tapi ade jugak yang cakap kat vietnam tuh ada apa? ko nak kena tembak? negara komunisla katakan..
Aku g sana membawa satu mision (wah macam mission imposible lak).. Misi aku nak takluk (mampu ke?) HCMC Vietnam n nak of cos sopping.. hehe..

Aku pegi berdua ngn sepupu aku n sepupu lagi sorang tunggu kat Vietnam. Masalah timbul bila sepupu lagi sorang terpaksa ke Hanoi sebab urusan kelija.. Apa boleh buat kelija lagi penting maaa.. Dan aku yg pergi tanpa any preparation terpaksa meredah HCMC keseorangan.. Berjayakah mision aku?

1 st Day - 12 June 2010

Berbekalkan nasihat dan map dari sepupuku.. Bila flight landing jer terus g cari taxi.. bertekak dgn awek vietnam radio set (walkie taklie) kat airport, taknak naik taxi Mailnh tapi nak Vinasun jugak.. Erm akhirnya terpacakla kat situ dekat 20 minit. Sebab yang datang semua taxi Mailnh.. hehe.. dapat tak Vinasun?








Tara...

dapat akhirnya.. gambar bawah ni pemandangan sekitar nak g Bent Thant Market (tpt rombongan cik kiah paling suka)....haha

yang hijau tuh Masjid.. Kalau nak tau selalunya belakang masjid ni ade perkampungan Melayu Champa.. So kalau nak makan makanan halal n murah.. pegi kawasan belakang Masjid

Perhatikan bangunan di Vietnam semua mcm tu..Tinggi n rapat2.. Aku penah jumpa satu jer bangunan paling tinggi kat HCMC ni.. E-Tower itu pun dah jauh dr HCMC.. Tpt sepupuku kelija..

Inilah rupa taxi vinasun.. Selesa n murah. Sepupu aku cakap kalau dtg ke Vietnam pilih taxi dr syarikat Vinasun & Mailnh saja sebab company dia besar so kebarangkalian ditipu tipis.. lalala...

Jgn tak tahu.. depan hotel aku tuh Bent Thanh Market.. petang sikit br nak serbu.. haha.. sekarang ZzzzZ dulu..


Sejarah n Info sikit
HCMC - Ho Chi Minh City ea.. Ho Chi Minh tuh pejuang Vietnam yg dorang segani..  
Nama lain HCMC ialah Saigon..
Sama macam di Malaysia - Pentadbiran di Putrajaya n pelbagai aktiviti di Kuala Lumpur
                                       - Pentadbiran di Hanoi n pelbagai aktiviti di HCMC/Saigon

Bosan

Tujuan aku membuat blog ni sebab temperature kebosanan ni dah melebihi tahap melampau.. hehe.. jadi hye semua blogger2 diluar sana... harap saya diterima disini.. hehe..