Tolong Klik Kalau Sayang Saya :)

Monday, December 31, 2012

Larut di Bukit Larut, Perak

Aku kesini pada 29 September 2012. Ia sebagai mengubati kekeciwaan aku masa pegi tahun 25 Disember 2010 lepas..Kami kesana dari Kuala Lumpur pukul 7 pagi dan sampai pukul10 pagi.


Ini yang aku kopi dr wikipedia
Bukit Larut, formerly known as Maxwell Hill (but still often referred to by its latter name[citation needed]), is a hill resort located 10 km from Taiping, Perak, Malaysia. Founded in 1884, it is the oldest hill resort in Malaysia.[1][2] It is approximately 1250 m above sea level. Bukit Larut receives the highest rainfall in Malaysia because it is located in the wettest part of the country.[3]
Maxwell Hill was named after William George Maxwell, who was the British Assistant Resident in Perak.[4]
Not as developed as other hill resorts such as the Genting Highlands and Cameron Highlands, Bukit Larut retains a colonial atmosphere with its quaint bungalows and English gardens.
Access is available only by (government owned) resort authority's Land Rovers (private vehicles are not allowed without a permit),[5] although people are free to walk up the hill as many do for exercise (reaching the peak can take up to 3–5 hours).

Ok untuk ke Bukit Larut, Taiping kita perlu guna highway PLUS atau jalan lama hingga ke Taiping. Aku ambil Lebuhraya PLUS dan turun di Changkat Jering dan seterusnya ke Bukit Larut. Kami sampai kira-kira jam 10.30 pagi dan terus ke kaunter tiket untuk membeli tiket ke Bukit Larut.


Oh ya, jika ingin menikmati pemandangan Bukit Larut, kita perlu menaiki land rover (pacuan 4 roda) dan hanya land rover yang disediakan saja dibenarkan menaiki Bukit Larut kerana jalannya berliku-liku dan ada antara likunya sampai 180darjah dan jalannya hanya untuk sebuah kenderaan.. hehe.. Malah jalannya jika tidak kena cara pemanduan alamatnya gaung kiri kanan menunggu mangsanya. Tapi jangan risau kerana pemandu-pemandu yang membawa land rover ini semuanya terlatih. Kita bagaikan menaiki roller coaster tanpa tali keselamatan. Puh.. adrenalin rush lagi.. heheh



Perjalanan mengambil masa dalam  40 minit. Pemandangan disekeliling dipenuhi hutan dan mereka tidak akan berhenti ditepi jalan kerana jalan agak sempit dan perlu bergerak laju untuk mengelakkan enjin panas.

Dalam perjalanan tu kami (dalam land rover boleh memuatkan hampir 8 orang) kami berjumpa student berjungle trekking dan ada beberapa orang sedang exercise menaiki bukit larut dan kami juga berjumpa seorang penunggu orang gunung di situ (rasanyalah).. Maksud orang gunung ni bukan merujuk pada yang seram-seram tapi ala-ala penduduk gunung. Aku cakap sebab pakaian dia. Hehehe...

Oh ya aku ke Bukit Larut dengan mak,adik aku dan sikecil Mutaqqi. Owh aku sebenarnya salute dengan Mutaqqi sebab dia kuat semangat. Hehehe

Ok sampai di Puncak Bukit Larut pada ketinggian 1036 meter dari paras laut, kami diturunkan dari land rover dan kami diberi masa lebih kurang 1-2 jam untuk menikmati keindahan ciptaanNya.

pemandangan dari bukit larut

Cafe di Puncak Bukit Larut.. Cantik




berkelah di Bukit Larut. Wajib bawa makanan


Ok ni side positive Bukit Larut ne.
Side negative lak









Overall sebenarnya Bukit Larut cantik tapi ia terlalu misteri untuk diungkapkan dengan kata-kata. Tambahan pulak pengurusan (saya tak pasti siapa) kurang mengambil berat tentang pembaikpulih dan memelihara Bukit Larut. Kalau tidak ia mungkin menjadi salah satu pusat pelancongan yang tercantik di Malaysia.

Saya kesini ingin melihat bunga tulip.. tidak diusahakan lagi dan telah dibawa ke Cameron Highland
Ada beberapa rumah peranginan disana namun dibiarkan seperti gajah putih
Begitu juga dengan cafe di tempat perhentian Land rover ditutup

tapi walaupun kelihatan Bukit Larut tidak diselenggara dengan betul, tempat ini tetap menyediakan tandas awam, informasi yang berguna untuk pengunjungnya... :)

Diharap dimasa akan datang Bukit Larut ni diselenggara dengan baik..

Legoland -17 September 2012


Waduh, waduh rajin betul aku menghapdate blog. Huhu.. Azam akhir tahun kot nak habiskan entry tahun ni sebelum berakhir 31 Disember 2012. Mampu ker? tengok jerlah nanti. Lagi berapa jam nih.. Huhu...

Ok sambung cerita semalam. Esoknya kami bersiap ke Legoland. Legoland merupakan taman tema terbaru di Malaysia dan pertama di Asia yang berkonsepkan lego. Ekceli pada pendapat aku better pergi ke Legoland dulu barulah ke USS kerana support perlancongan dalam Malaysia dan paling penting tidak membandingkan perbezaan antara USS dengan Legoland. Pertama mereka ni berlainan konsep. Satu taman tema Walt Disney dan satu lagi Lego. Maskot mereka juga berbeza malah Lego kita tak pernah tahu apa maskot dorang ni. Kedua USS dah lama bertapak tapi Legoland baru dibuka maksudnya fasilitinya juga kurang. Betul tak?

Berkenaan harga pulak aku malas nak bising. Cuma aku rasa Legoland terlampau panas maybe sebab pokok-pokok tak tumbuh lagi dan maybe dalam dua ke tiga tahun nanti suasana akan lebih nyaman. Harap-haraplah.

Ok aku sampai ke Legoland dalam kul 10.00am. Masa ni ramai sangat umat manusia beratur nak beli tiket dan nak masuk ke dalam Legoland. Okeh layan gambar jerlah...










Sunday, December 30, 2012

Mana datang duit nak travel



Okeh aku kerap diajukan soalan mane datangnya duit nak travel. Nak pengakuan ikhlas ker pengakuan palsu? Hehe..

Terus terang aku katakan aku pernah terlanjur membuat pinjaman peribadi (personal loan) untuk trip pertama aku. Aku betul-betul rasa bersalah dengan diri aku sebab wat PL untuk berjalan. Ironinya PL tu aku kene tanggung sampai sekarang. Nasib baik aku tak buat terlalu banyak. Kalau tidak menyesal tak sudah. Membuat PL ni juga secara tak langsung membuatkan aku terperangkap dalam Rat Race - sila gugel untuk mendapatkan keterangan lanjut.

Ada juga suara-suara sumbang mengatakan aku berjalan dengan menghabiskan wang arwah ayahku. Masya Allah sampai begitu sekali kata-kata mereka. Kata-kata tu aku telan saja kerana aku malas nak membalas apa yang dorang kata. Penat mulut diamlah mereka. Yerlah aku tahu dengan gaji aku yang berpangkat N17 ni mana lah boleh berjimba-jimba keterlaluan..hehe

Jujurnya selepas menyesal wat PL,
-Aku ada buat part time. Err biarlah rahsia apa part time ku itu yang penting halal disisi agama.
-Aku juga ada side income aku sendiri.. err biarlah aku dan keluargaku saja tahu. Bak kata penulis Poor Dad Rich Dad, Robert T. Kiyosaki..wang bekerja untuk kita, bukan kita bekerja untuk wang. 
-Aku dan kakakku juga menjana side income kami. Ia juga rahsia kami. Tapi yang penting halal.


Dengan wang itulah aku kumpul sedikit demi sedikit untuk berjalan..

Aku berjimat cermat tau...dengan cara:
-Aku bukanlah seorang yang shopaholics. Nak membeli setiap masa. Kenkadang nafsu membeli tu aku tahan sampai kenkadang tengok jer benda tu... tak nak beli...

-Aku bukanlah kaki feshen,kaki mekap, kaki kucing, kaki gadget, kaki movie atau kaki-kaki lain. Aku cuma kaki berjalan jer. Berjalan pun jenis bajet.

-Ada beberapa perkara yang aku cut terus sekarang ni sebab aku sedar pangkat N17 aku.. contoh line telefon, sekarang aku pakai prepaid jer..hehe, dedulu aku ade sign in beberapa club so aku terminate terus club-club tuh, kad plastik (credit card) lak aku haaaaramkan dalam idup aku buat masa ni (tak pernah ada) dan dedulu suka minum-minum kat starbucks la, dome la, san fransisco la pun aku cut gak...beli 3 in 1 jer :,(

so tak timbul mana cerita yang aku belanja guna PL, guna wang peninggalan arwah abah lah atau sewaktu dengannya..

aku cuma berjalan untuk melihat keadaan negara itu. Jika di negara sedang membangun lain halnya.. begitu juga dengan negara membangun. Biasanya aku ke negara sedang membangun dan secara tak langsung aku bersyukur dengan negara sendiri.......Luas perjalanan luas pengalaman...

Universal Studios Singapore - 16 September 2012

Hokeh hari ni semua bangun awal sebab excited nak ke USS. Aku rasa bukan aku jer yang excited malah semua isipadu penyewa New York Hotel yang nak ke USS hari ni teruja. Siap-siap dan terus ke restoren untuk breakfast. Pastu berjemaah tunggu bas untuk ke USS. Oh ya aku ke USS menaiki bas ya. Sebenarnya banyak transport yang boleh dinaiki untuk ke sana seperti kereta, train, taxi, flight (semua saya kurang mampu) dan bas (solution terakhir untuk rakyat marhaen seperti saya) kekeke...
Oleh kerana semua diuruskan oleh BFF ku iaitu Zetty makanya saya hanya goyang kaki untuk sampai ke sana.

Perjalanan menaiki bas lebih mengambil masa tapi tak kisahla. Yalah kita kene tunggu bas penuh baru jalan, pastu jalan jem menuju ke Woodlands dan kene turun naik tangga escalator nak jumpa incik imigresen Malaysia dan Singapura dan barisan boleh tahan panjang. Maklumla public holiday. Maka bertabahlah.

Sampai ke USS dalam pukul 10 pagi. Errr aku tak berapa pasti dengan perbezaan waktu Malaysia dan Singapura sebab tak penah stay berhari-hari pun. Kata over the sea so leh pegi balik dalam masa sehari.


Malaysian food street ni leh dijumpai sebelum kaunter masuk ke USS. Kebanyakan makanan yang disajikan masakan cina.


Oleh kerana USS terlampau ramai umat manusia terutama dari Malaysia (err korang tak sambut hari Malaysia ker..hehehe).. permainan yang menguji adrenalin aku (transformers jer pun) punyalah ramai umat manusia. Hampir 2 jam kami stuck disitu saja. Bagi aku permainan ni sangat-sangat best! Rasakan hentakan, kene sembur asap, terjunam dari tingkat atas..pergh betul-betul best tapi nak repeat main balik maapla ya kami kurang sabar nak menunggu.

Kemudian kami ke permainan Mummy Returns. Err part paling menakutkan bila kami terjunam ke belakang.... Gambar terkejut pun ada tapi idak la aku beli. Hehe...

Alahai tade idea nak cite lebih-lebih. tengok gambar jerlah.. Hihi


Locker penyimpanan barang. Kalau tak silap aku harga dia hampir 15sgd perday. Leh ulang amik barang

USS ni dibuka 9 jam sehari. Dan Parade bermula 6.30 petang













yang ni idaklah aku nak try. Bukan setakat adrenalin tapi dengan pankreas pun rasanya bergegar.. hehe.. Aku kureng berani sikit











Ni jer gambar yang aku ada sebelum kamera aku dimasukkan kedalam loker. Huhu so banyak moment yang aku tak dapat capture....Insya Allah ada rezeki aku kembali kesini lagi dengan keberanian untuk menerai roller coaster Biru dan Merah tu... err mampukah??

JPO dan Senibong - 15 September 2012


JPO dan Senibong ni merupakan persinggahan aku dan BFF sebelum menginjakkan kaki ke USS keesokkan hari. Kira-kira sambil menyelam minum air leni..

Aku dan BFF (Ain dan Zt) sampai ke Johor kira-kira jam 2.30 petang dan terus mencheck in kan diri di New York Hotel. Yerlah kene check ini dulu selepas selesai sesat round-round di bandar Johor. Aku memang tak pakar jalan-jalan di Johor tapi kalau tanya aku jalan di utara In Sya Allah, aku boleh tolong.. hehe

Selepas tu kami ke Plaza Angsana untuk menjamu selera. Ain yang jadi tukang bagi idea (kampungnya disini) tapi dia tak tahu arah kesana.. hehehe..apalagi sesatla kami untuk kali ke berapa..
Di Plaza Angsana kami makan mee rebus dan otak-otak yang popular di Johor. Wah sedapnya bukan main sampai sekarang aku masih teringat-ingat otak-otak tu. Menurut Ain, keluarganya suka menempah otak-otak disitu bila ada sebarang keraian..

Usai kami makan dan sesi menukar wang, kami menuju ke syurga shopping iaitu JPO.. weeeee.... Aku idaklah bershopping. BFF aku jer yang bershopping dan aku menengok dorang.
Sebenarnya aku penah pergi ke JPO ni tapi biasalah kalau orang bawa malas nak amik port. Dok sebelah dan ikut jer.. So kami sesat lagi.. hahaha

Kami tiba di JPO pada jam 6.30 petang dan remang-remang senja memang dah menampakkan warnanya..

Setel aktiviti membeli dan membelah, kami tuju ke Senibung lak. Aduyai sesat larat lagi. Leh dikatakan kami pusing jalan yang sama hampir tiga kali.. Hehe.. Padahal aku dah penah sampai kesini.. Tapi hasil yang kami dapat? wah jumpa seafood untuk memenuhkan tabung kami. Haha... Sedap..marveles.. tapi macam biasa sebab esok public holiday kebanyakan kedai full house. Nasib baik dapat juga tempat akhirnya



footnote: err banyak sangat entry tertunggak, kena buang penyakit M ni..