Tolong Klik Kalau Sayang Saya :)

Tuesday, July 14, 2015

Hat Yai, Thailand - Dugaan Overland (part 4)

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Lagi 3 hari nak raya! Aku tak buat apa-apa persiapan lagi. Pengsan. Esok baru nak buat persiapan sikit. Sebelum tu update blog kejab. Hiks


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ok lepas melihat apa yang dicita-citakan kami singgah ke cafe semalam. Aku sangat sukakan dekornya. Bayangkan kawasan perkampungan ini ada cafe yang sangat menarik.
Meh tengok gambar..





Kami bersiap-siap untuk pulang selepas itu. Oleh kerana merasakan masa lama lagi. Ok kereta api kami dalam jam 10.45 (arggh aku lupa) jadi kami checkout dari guesthouse kami di Taweesuk Boutique Hotel dan sempatla menyinggah ke gerai-gerai yang ada disitu. Rupanya disana menjalankan perusahaan ikan kering dan perusahaan mengkuang. Jadi beg mengkuang dan tikar dijual dengan harga agak murah. Aku sempat beli beg mengkuang. Kami masa ni melenggang mak jemahla ke hentian songtheaw semalam sebab lama lagi kan.... 

Kami bertanya dengan songtheaw yang ada dan nak juga dengan harga 20 THB sedangkan ramai yang charge 50 THB. So sorang pemandu songtheaw (pemuda) je yang mahu mengambil kami tapi rupanya dihantarnya kami ke hentian songtheaw yang lain. Dan kami ditukarkan ke songtheaw lain. 
Arggh sudah. Train kami 10.45 dan sekarang 10.20 pagi. Pemandu songtheaw (pakcik) pula sempatlah melepak-lepak, bakar nyamuk  merokok sambil bersembang-sembang dekat hentian tu. Aduh dugaan-dugaan. Dalam hati menjerit 'pakcik!! cepatlah train kami nak sampai' sambil berdoa train delay!

10.30 pagi barulah kami dibawa. Puh lega tapi kelegaan tu tak lama bila pakcik tu bawa kami seperti bersiar-siar ditaman. Ibarat orang bercinta dibawanya songtheawnya.20 km/jam ko sapa tak hangin. Aduh pakcik! Kami sampai ke stesen Pak Khlong dalam pukul 10.50 pagi. Aku dan Hawa berlari-lari ke stesen dan sampai disana diberitakan train sudah berlepas 10 minit lepas. Next train pukul 12.00. Puh!! 

Aku bukan apa, aku telah berjanji dengan Shidi dan Mus untuk sama-sama ke Floating Market. Kalaulah boleh wasap/sms tidaklah aku jadi begini. Aku tak mahu mereka tertunggu-tunggu kami. Inilah aku kalau berjanji dengan sesiapa aku mahu tunaikan dan tidak mahu orang ternanti-nanti aku. Rasa bersalah pada mereka pula. Dalam hati berharap mereka tak marah dan faham keadaan kami ketika itu. 

Dan train yang dijanjikan pukul 12 tu pulak delay, yer DELAY hampir setengah jam. Kenapa train pukul 10.45 tak delay.. Aduh kuasa transport kali ini kuat jugakan. Hihihi

Serius masa ni mood dah ke laut. Gambar? Nan hado aku tangkap. 

Kami tiba di stesen Hadyai dalam pukul 4 petang. Cepat-cepat kami cari songtheaw ke Floating Market dan deal harga. Masa nilah kami nampak kelibat Shidi dan Mus yang baru pulang dari Floating Market. Masing-masing nak menerangkan keadaan sebenar. Sempat bersembang sekejab lepas tu kami ke Floating Market.

Oleh kerana kami agak rush kali ni so aku tak mahu menerangkan macam mana pergi ke Floating Market dan aku yakin ramai blogger boleh menerangkan jalan kesana. Tapi aku mahu bercerita tentang sedapnya makanan disana. Nyums... Reda rasa marah tadi. Hiks.. 

Aku beli cucur udang goreng (tak sure namanya). Sedap ranggup dan juicy. Begitu juga dengan minuman aku mestilah dengan air chai yen aku. Anne dan Hawa pula beli som tam, nasi ayam dan sebagainya. Semua rasanya sedap. 









Sempatlah kami ronda-ronda barang setengah jam di Floating Market sebelum kembali ke stesen Sri Maju di bandar Hadyai. Kami letakkan begpack kami dan perlu menyerahkan passport kepada uncle di kaunter untuk urusan insuran dan sebagainya. Selepas tu tengok masa masih sempat untuk berjalan lagi dan uncle tu suggestkan jalan di sekitar temple berhampiran sebab ada sambutan CNY. Pelbagai barangan dijual disana. Sebelum bergerak ke sana, berulang kali uncle tu ingatkan 

"Bas jalan pukul 7 malam. Jangan lewat. Lewat tinggal. Pukul 7.00 malam aaa..."

"Ok uncle"

Sedang asyik berjalan aku ternampak restoren kesukaan aku Kai Tod Day Cha!! Aku pernah makan sekali disini dan rasanya kena dengan tekak Melayuku. Tingin nak makan tapi masih kekenyangan. Len kali insya Allah singgah lagi akan ku jejak restoren ini. 

Hampir ke jam 7 petang kami kembali ke stesen Sri Maju dan bas kami bergerak on time melalui Sadao - Bukit Kayu Hitam - Changlun. Urusan imigresen smooth dan aku lihat banyak perbezaan melalui pintu Sadao -Bukit Kayu Hitam dan Padang Besar. Lebih meriah dan smooth di Sadao - Bukit Kayu Hitam. Perjalan smooth sehingga kami berhenti makan di satu hentian. Aku tak sure dimana mungkin di Bukit Kayu Hitam. TAPI........................

Perjalanan kami diduga lagi bila menjejaki Changlun. Bus seperti terhuyung hayang dan singgah ditepi jalan. Aku di seat jauh ke belakang tak tahu apa cerita sempat whatsapp Anne. Katanya belt putus. Argh sudah. Nyamuk sudah berlari-lari anak dikakiku. Apa yang mampu ku buat kecuali berdoa selamat sampai dan tidur. Aku tersedar kembali pada pukul 4 pagi. Bunyi bising teramat. Ketung ketang ketung ketang. Rupanya bas sedang dibaiki. Masa tu di Ipoh lagi. Memang kami sampai ke Kuala Lumpur lambatlah macam ni. Hiks.... 

Dalam keadaan mamai aku sambung tidur. Malas nak pikir dan bila tersedar terik matahari memancar ke bangunan-bangunan tersergam tinggi di Kuala Lumpur. Walaupun diduga dengan pelbagai pengangkutan awam tapi alhamdulillah kami tiba dengan selamat. Syukur. 


Pengajaran trip kali ni
(1) Kadang-kadang apa yang kita mahu tak semuanya tercapai.
(2) Jangan kedekut untuk sebab akibatnya merana.. Hihihi.. Macam kes songtheaw di Thale Noi. Mungkin mereka 'mengajar' kami. 



Sunday, July 5, 2015

Hat Yai, Thailand - Dugaan Overland (part 3)

Rajin pulak update belog ni :P

Esoknya dalam pukul 5.30 pagi awal-awal kami sudah bangun. Mengejar sunrise katanya. Pakcik guesthouse membawa kami ke tempat bot. Yeay pagi-pagi kami sudah diduga. Bot kami tidak boleh dihidupkan makanya pakcik tadi pas kami ke bot lain.





Aku betul-betul teruja. Nak tengok lotus dan dolphin. Yeah menerusi pembacaan aku yang tak berapa lengkap ada Irrawaddy Dolphin dan limpahan lotus sementelah Thale Noi yang kami pergi merupakan tapak ramsar terbesar di Thailand. Dan khabarnya masa kami pergi itu merupakan masa terbaik kerana ia merupakan masa pengumpulan burung-burung dari serata dunia. Tapak ramsar apa? Sila google yer kenkawan.

Ok jom join kami membelah tasik mencari lotus dan dolphin.






 Sunrise mula melimpahi cahayanya ke Thale Noi.


Kalau kawan-kawan perasan yang berupa jambatan tu ialah highway yang menghubungkan Songkhla Lake dan Thale Noi dari 160 km jaraknya dapat dikurangkan kepada 16 km. Erkk! Patutla cyclist dari Malaysia suka menggunakan highway ni!





Rumah tinggal tepi highway ni.

 Pelbagai burung dapat dilihat disini termasuk water buffullo.




Beberapa tempat telah kami lewati namun mana lotusnya??? Aku membayangkan lotusnya sebanyak di Udon Thani, aku membayangkan dolphin bermain-main dipinggir bot aku namun ia hanya angan-angan. Handphone sudah kusimpan siap-siap dalam beg dan kamera sudah ku offkan. Dalam hati berdendang lagu My Love, Soledad, If I Let You Go dan Flying Without Wing dendangan Weslife. Anne pula start bermadah, berperibahasa dan sebagainya. Mengubat hati terluka. Huwaaaaa.... Dalam hati mula menyalahkan pemetik-pemetik lotus sampai habis lotus di tasik sebesar alam ini.



TAPI hati sedikit berbunga bila kami menghampiri daratan. 
"Anne tengok pink!!" Pekik ku.
"Izza, see save last for the best" pekik Anne.

Ha.. semua buat aksi nak menembak.

Bunga Lotus menyambut ketibaan kami didaratan. Sungguh walaupun tidak sebanyak Udon Thani namun kami bersyukur adanya lotus itu.

Meh tengok gambar



Tersenyum pacik bot melihat kami tersenyum kembali. Hiks.. memain yer pakcik





Sesampainya kami di daratan kami terus breakfast di cafe Le Noi Berry. Sungguh aku lupa menu aku.
Dalam hati aku berazam mahu kembali kesini. Mengubat apa yang tertinggal gitu. Hehehehe






BERSAMBUNG

Hat Yai, Thailand - Dugaan Overland (part 2)

~eh nak update blogla rini :P ~

20 Februari 2015

Kami bersiap agak lambat hari ni sebab perlu menunggu kaunter tiket bas dibuka. Kami aim kaunter bas Konsortium yang terletak berhampiran dengan Shopping Complex Lee Garden dan berhampiran dengan hotel Nam Huat kami.

Oh ya, ingin aku kongsikan yang Hat Yai ni banyak restoren halal. Cari saja singboard yang memaparkan lambang bulan bintang. Insya Allah halal. Antara yang sempat dilihat restoren Hamid, restoren Sulaiman, Meliyam dan sebagainya. Gerai tepi jalan pun ramai peniaga muslim. Tepuk dada tanya iman dan tanya selera.

Malangnya tiket bas di konsortium sold out!! Garu kepala kejab. Cepat-cepat kami minta lokasi kaunter tiket bas syarikat lain. Dan kami juga ada menyinggah kaunter ejen yang menjual tiket bas namun jawapan mendukacitakan. Ada yang stranded kang ni... Langkah kami terus mencari kaunter bas Sri Maju/Alisan/KKKL. Alhamdulillah bertemu dan jodoh kami bersama bas Sri Maju dengan mas kahwinnya 800 THB pada 7.00 malam 21 Februari 2015.

Alhamdulillah setel urusan bas dan usai mengisi perut di restoren Meliyam dengan kadar 80 THB kami menapak ke stesen kereta api yang tak jauh dari situ. Kira-kira dari Lee Garden tu dalam 10 blok bangunan kedai macam gitulah. Kena jalan cepat-cepat sebab kereta api dah dekat nak sampai. Tempat yang kami ingin tujui ni trainnya hanya sekali sekala je lalu. So perlu ikut masanya.
Destinasi kami ialah Hat Yai - Pak Khlong 21 THB

Korang boleh refer link dibawah ni untuk ke destinasi pilihan hati tapi maksure study betul-betul yer tentang train ni takut lain dengan kaunter seperti yang jadi pada kami nanti.

train thailand
thailand train
virail


Dah beli tiket train barulah rasa sangat lega barulah boleh bergambar.

Tapi perasaan lega tu tak lama apabila train yang dinanti tidak kunjung tiba. Kami bertanyakan status train kami dan kami dikhabarkan yang train kami delay akibat accident! Aduh dugaan apakah ini. Dan train akan sampai pukul 1.30 petang nanti.

Tak sanggup menunggu lama, aku mengajak Anne dan Hawa berjalan sekitar Hat Yai. Pergi market jer pun lepas tu fed up. Jiwa membeli belah belum nak naik lagi dan akhirnya kami lepak di train cafe di stesen kereta api HatYai. Meh minum dulu..




Train sampai dan kami perlu melalui perjalanan selama 2 jam 10 minit untuk sampai ke Pak Khlong. Sampai di stesen Patthalung kami hanya mampu memandang susuk bukit yang kami plan ingin ditrekking. Tak pe ada rezeki boleh repeat balik. Hihihi



Kami bercadang nak trekking di bukit ini. Tapi aku dah lupa namanya. PADAH suka sangat lambat update blog :P
 Patthalung ni dari keretapi yang kami naiki, aku dapat simpulkan ia besar dan mungkin sebesar Songkhla.



Kami ingatkan lepas stesen Patthalung ialah stesen Pak Khlong rupanya tidak. Stesen kecil-kecil (baca-pondok bas yang tidak berpenghuni) kami lepasi. Berayam itik tanya pada jiran sebelah katanya dia tak tahu, Tanya pada jiran depan confiden katanya dah lepas. Argh! sudah... Mujurlah jiran belakang cakap lepas ni ialah stesen Pak Khlong. Hahaha.. Drama sangat.

Memang stesen Pak Khlong stesen kecil yang hanya ada kaunter membeli tiket.. Tiada songthaew, tuk-tuk menunggu di stesen tu. Yang ada hanyalah motor yang meminta 50 THB per person untuk ke Thale Noi. Penjaga stesen tu menasihatkan kami ke jalan besar dan kami ikut nasihatnya dengan mengendong anak gajah dibelakang. Dan kami akhirnya berhenti di gerai penjual beras menunggu songthaew 20 THB untuk ke Thale Noi.

Sampai di Thale Noi, angin sepoi-sepoi bahasa menyambut kami. WAH!! Lautan ke tasik ni. Besar sangat besar.

Kami segera mencari penginapan kami malam ni dan alhamdulillah dapatlah bilik 600 THB untuk kami bertiga. Oklah masih dalam bajet kami ni.

Disebabkan lambat sampai, aktiviti mengejar sunset hanya dijalankan diberanda bilik saja. Hihihi... Plan asal nak pergi ke highway yang cantik sunsetnya. Tak perlah tak de rezeki. Sebelum malam kami sempat booking satu bot untuk mengelilingi Thale Noi.

Owh, aktiviti malam? Disini kampung mati. Tiada apa yang ada disini cuma kedai makanan seafood. Tiada sahabat baikku (7 Eleven) dan kedai. Maybe sebab kami tak sempat explore keseluruhan kampung ni.



 ~~Thanks pada Anne sebab mencari info tentang Pak Khlong. Kalau ikutkan aku mebi turun dekat Patthalung yang jaraknya 30 km jauh dari Thale Noi tapi atas bacaannya kami turun di Pak Khlong yang jaraknya hanya 8 km dari Thale Noi~~ 
So jimat masa disitu

Untuk ke Thale Noi, antara blog yang kami refer ialah phil dan blog-blog rider dan cyclist dari Malaysia