Tolong Klik Kalau Sayang Saya :)

Tuesday, January 28, 2014

Jom belajar matawang Thailand (Baht) dan airport Don Mueang, Bangkok

Oleh kerana aku dah terjatuh chenta dengan Thailand/ Siam ala negara yang digelar Land of Smile tu. Meh sini aku nak cerita serba sikit pasal matawang Thailand dan airport Don Mueang, Bangkok.Aku nak cerita pasal airport Don Mueang je tau dan bolehlah tolong korang sikit-sikit apa yang aku tahu. Kira kalau korang nak terjah di Bangkok bolehlah sangat tapi sile baca sampai habis yer.. Tapi airport Suvarnabhumi korang jangan tanya yer sebab aku belum lagi merasa mungkin satu hari nanti bolehlah aku share pengalaman disana. Alasan merepeatlah tu. Hiks

Bahasa. Ha ini masalah utama disini sebab kebanyakan mereka tidak berapa pandai berbahasa Inggeris. So korang boleh bantai cakap Melayu saja dan dorang akan balas dalam bahasa Thai. Tapi tak mengapa sebab mereka ni sangat membantu jadi kalau maksudnya jauh mereka akan tunjuk perbuatan penat, kalau lapar tunjuk perbuatan sapu perut. Hah macam tulah. Hiks.. Kalau nak senang, bawak gambar rujukan dalam kamera korang. Insya Allah sangat membantu juga.

Tulisan. Sila bertabah dengan tulisan cacing kerawit mereka. Mereka sangat mengagungkan tulisan mereka dan ringankan mulut untuk bertanya. Malu bertanya sesat jalan kawan-kawan.

Okey berbalik pada topik yang aku cuba highlightkan. Meh highlight sikit

Duit/Matawang/Currency
Baht merupakan matawang/currency bagi negara Thailand.
Meh tengok gambor. Korang click setiap gambor untuk pencerahan yer.
Ekceli matawang mereka lebih kurang sama je dengan kita cuma lebih satu kosong cuma matawang mereka lebih tinggi sikit bergantung korang tukar wang dimana. Aku biasa dapat tukar RM 1.30 untuk 10 baht.
So kalau nak senang dan tak payah bawak currency table, convert macam ni saja. Terkurang terlebih tu aku biasanya lebih kurang halal camtu. Hihihihi

0.5 baht bersamaan RM 0.50
1 baht bersamaan RM 0.10
10 baht bersamaan RM 1
100 baht bersamaan RM 10
1000 baht bersamaan RM 100

syiling 0.5 baht dan 1 baht
2 baht dan 1 0 baht
   
rupa paras duit syiling demer
sori..sori.. duit syiling 5 baht takde untuk dishare...

 















 belakang duit 1000 baht aku lupa nak snap. Kikiki


Airport Don Mueang (DMK)
Melalui pembacaan aku, airport ni dulu digunakan untuk semua flight tapi bila Suvarnabhumi Airport dibuka, makanya ia lebih digunakan oleh airline tambang murah seperti Lion, Tiger Airways, Airasia dan sebagainya. Ha sebab tu aku nak highlight airport ni sebab airline/kapal terbang Everyone Can Fly tu landing disini. Terminal disini hanya ada satu dan bergabung dengan penerbangan antarabangsa/international dan tempatan/domestik. 
Jika korang sampai ke Arrival Hall belah kanan korang lebih kepada ketibaan antarabangsa dan kiri korang lebih kepada ketibaan tempatan. Untuk aku yang fefeeling baru sampai penerbangan domestik. Aku terus belok kiri.


sumber google
Apa yang aku nak highlightkan ialah korang tengok gambar ada aku lukiskan empat segi berwarna. Ni boleh dijadikan rujukan untuk memahami dalam airport tu.

-Boleh tidur di airport sini. Kerusi kosong banyak dan kebanyakannya selesa.  Sama ada bahagian ketibaan antarabangsa, ketibaan tempatan atau di balai berlepas. Kalau refer gambar, yang ada segi empat warna kelabu tu adalah kawasan berkerusi. Ramai boleh tidur disitu. 

-Soket-soket untuk korang. nak charge handphone disini pun banyak boleh dikatakan setiap tiang seri ada. Sediakan charger dan hand phone saja.
-Tak macam airport lain yang tak pernah tidur macam LCCT, kebanyakan kedai-kedai dan information kaunter disini biasanya akan ditutup bila tengah malam menjelang tiba.

-Surau/prayer room disini ada ya. Besar dan sejuk. Kalau dari arrival hall tu korang masuk kiri (ketibaan domestik) dan naik ke tingkat dua. Belah kiri korang akan nampak prayer room. Besar signboardnya. Jangan naik ditingkat tiga sebab disana ada kedai-kedai makan saja. Cuma surau akan dikunci selepas jam 12.30 malam. Mereka tidak membenarkan sesiapa tidur disana. 

-Kalau korang tiada supir/driver atau membooking mana-mana travel agent, korang boleh naik teksi. Cara nak kesana. Dari balai ketibaan tu korang belok kiri (domestik) jalan terus selepas kedai dan money changer korang akan nampak kaunter teksi. Sila beratur ya kawan-kawan. Buat baik di negara orang tak salahkan. Hihihi.. Ini disuggestkan kalau korang tiba lewat malam atau berkeluarga.

-Kalau nak naik train/ MTR. Sama juga korang pergi kebahagian domestik dan perhatikan belah kanan korang ada jalan connection ke Don Mueang Railway Station. Korang kena berjalan dalam 5-10 minit dari airport. Dan waktu beroperasinya dari jam 6 pagi ke 8 malam.  

-Kalau nak naik bas. Di Bangkok ada dua jenis bas sama ada bas beraircond dan tiada aircond.  Berikut aku listkan beberapa info yang aku dapat. Apa yang penting ialah korang mesti tahu ke mana lokasi yang korang mahu pergi.

   Air Conditioned Bus dan Non Air Conditioned Bus
   -Bus 4 Don Mueang - Silom Rd.
   -Bus 29 Don Mueang - Laksi - Mo Chit -  Victory Monument - Sam Yan - Bangkok Railway   
   Station (Hua Lumpong) 24 jam
   -Bus 10  Don Mueang- Victory Monument - Southern Region Bus Terminal
   -Bus 13 Don Mueang - Sukhumvit Rd. - Eastern Region Bus    Terminal
   -Bus 59 : Don Mueang – Bangkhen – Kasetsart University – Central Lad Phrao – Chatuchak – Saphan
     Khwai – Victor Monument – Ratchadamnern Sanamlung (Khao San Road)
   -Bus 95 Don Mueang - Ram-intra Rd.-Ram Khamhang Rd
   -Bus 187 : Don Mueang – Din Daeng – Ratwiti – Victory Monument – Charoenkrung – Thanam Sipraya
   -Bus 504 : Don Mueang – Din Daeng – Pratunam – Silom – Saphan Krung Thep
   -Bus 510 : Don Mueang – Laksi – Mo Chit – Saphan Khwai – Victory Monument
   -Bus 538 : Don Mueang – Din Daeng – Victory Monument – Rama Hospital
   -Bus 554 : Don Mueang – Laksi – Ramintra – Suvarnabhumi
   -Bus 555 Don Mueang - Suvarnabhumi    Airport 
   
 Hah, shuttle bas dari airport Don Mueang ke Mo chit (BTS) pun ada. Korang boleh naik bas bernombor

 -A 1 : Don Mueang Airport – BTS station (Mo Chit)/MRT station (Chatuchak)- Bangkok Bus Station (Mo Chit)- return to Don Mueang Airport

info 

Kebanyakan bas ni last trip dalam pukul 10 malam kecuali bas bernombor 29 ( beroperasi 24 jam). Dan kebanyakan bas yang ni lalu di Mo Chit station iaitu stesen BTS terakhir sebelum ke Don Mueang. 




Wednesday, January 22, 2014

Kembara poket nipis kembali bersidang part 5

Ekceli plan asal kami ke Bintan hari ni. Tapi kekangan masa dan uang memaksa kami kami stay di Batam saja dan pulang waktu petang nanti. Tiket ferry pula open ticket so no hal kami nak balik pukul berapa. Yerp open ticket yang membuatkan kami tidak berhati-hati dan masing-masing yang tidak peka dengan masa pulang. Apa susah tiketkan sudah ada..  Hihihi

Dalam pukul 9 pagi kami check out, letak beg di kaunter dan cari kedai makan sekitar hotel namun semuanya masih belum buka dan was-was. So menerusi  pertolongan ankle gugel, Mentari Shopping Complex khabarnya ada telekung-telekung Indonesia so bolehlah kami membunuh masa.

Hah, mulalah aksi menahan angkutan yang sanggup membawa kami ke Mentari Shopping Complex di Jodoh Satu (err kalau x silap). Bayaran dikenakan 2000 rp/pax. Sampai-sampai jer disana sedeh sebab nampaknya kami orang terawal nak buka kedai. Lepaklah kejab depan main entrance dia dalam setengah jam. Bukak-buka jer pintu terus kami serbu kedai makan Best Batam Fried Chicken (BFC). Mau terkejut pekerja tu tengok hasil order  kami. Macam 10 hari tak makan. Kikiki..

Best Fried Chicken ni ala-ala KFC tapi ada hidangan tambahan macam pecel lele, ayam penyet dan lain-lain. Oklah masakan dan harga dia..

Sekali lagi kami membunuh masa di sini tapi nan hado yang kami cari jadi kami sepakat ke spa sekali lagi di area Nagoya Hills. Hahaha.. Memang bukan poket nipis lagi ni. Pengsan! Rawatan memanjakan diri masing-masing dalam 3 jam. Masing-masing rawatan dalam lingkungan RM 60. Oklah kot untuk rawatan sebegitu rupa.

Dalam pukul 5 selepas habis rawatan kami ambil bag dihotel dan tahan teksi untuk ke jetty. Ha masa nilah kami baru teringat nak tengok jadual feri kami. Ah!!! problem. Feri terakhir akan berlepas dalam masa 15 minit lagi!!! Macam mana ni? Dahlah jalan macet. Sungguhla kami paksa pakcik teksi agar pandu laju supaya cepat sampai ke jetty. Mujur juga pakcik bekerjasama. Duit rupiah kusedekahkan padanya kerana membantu. Yerlah aku esok kerja dan yang lain-lain perlu ke airport awal pagi.

Berlari-lari anak amazing race aku sampai aku hampir jatuh di escalator. Jatuh bangun sendiri pastu lari lagi ke bahagian imigresen. Kastam disana cakap kami perlu check in dulu. Waaaa..lari lagi ke kaunter tiket. Sampai di kaunter, hampa!! Kaunter dah tutup dan ferry dah berlepas!! Ah sudah........

Akhirnya disebabkan perlu kerja, Akukan pekerja berhemah sanggup datang kerja walaupun penat dan tak dihargai.. hehe meluah rasa jab. Kami sepakat ambil tiket ferry dari Batam ke Singapura.



Meh aku quotekan sesuatu dari page Pengembara Poket Nipis. Sesuatu yang lahir yang hati aku juga rupanya Awa pun sama....
 
Sebelum ini, saya pernah menaiki feri ke Langkawi dan Pangkor. Isnin lepas saya menaiki feri ke Batam. Ketiga-tiga pengalaman saya tu, keadaan ferinya sama. Buruk, lusuh dan sedikit berbau. Saya fikir - agaknya mana-mana feri pon sama. Saya tiada perasaan apa-apa. Suka tidak, benci pon tidak. Saya menerima seadanya.

Oleh kerana hal yang tak dapat dielakkan, pulang dari Batam, saya tidak berferi k
e Johor sebaliknya ke Singapura. Saya terkesima dengan keadaan feri Singapura. Bersih, kemas dan tiada bau yang kurang menyenangkan. Lalu saya pon mula mempersoalkan, buruk, lusuh dan hapaknya feri Johor-Batam.

Begitulah, jika kita hanya membataskan kehidupan hanya sekitar lingkungan kita. Walaupun kita buruk dan lusuh, kita anggapnya perkara biasa. Kita menerimanya tanpa banyak soal dan semakin hari kita terbiasa dengan keadaan tersebut. Walhal, orang lain sudah maju kehadapan.

Oleh itu kawan-kawan, mengembaralah! lihat kehidupan diluar lingkungan kita. Supaya kita dapat mengadili hidup kita dengan lebih baik. Yang baik dijadikan tauladan, yang buruk dijadikan sempadan.
Betul pengalaman yang berbeza. Ferrynya cantik dan bersih. Seatnya kemas dan teratur..Bahkan terminalnya juga cantik bagi pandanganku. Seperti airport yang baru siap.





Tiba di Singapura macam biasa kami ambil MRT ke stesen Kranji dan ambil bas kuning dari Kranji ke JB Sentral. Puh tak sah perjalanan ku kalau tak melalui perjalanan yang panjang. Huhu nasib bertabah.

Dari JB Sentral pula Awa hantarku ke stesen bas larkin dan bermula perjalananku menaiki bas ke Terminal Bas Bersepadu di Bandar Tasik Selatan. Aku tiba di TBS kira-kira jam 5 pagi dan pukul 7 aku gagahkan diri bekerja. Gagahkan? Gagahkan?
Huhuhu



Tuesday, January 14, 2014

Kembara poket nipis kembali bersidang part 4 - Ke Batam kite

Seperti biasa kami memulakan langkah kaki di awal pagi. Ambil berkat pagi. Lepas sarapan, Awa terus bawa kami ke Jetty berhampiran hotel The Zon di Johor Bharu. Sinilah jetty yang menghubungkan Malaysia dan Batam. Korang boleh parking kereta dekat parking lot yang disediakan.
Okey sebelum ke Batam. Jom study dulu tentang Batam.

Kota Batam adalah kota terbesar di Kepulauan Riau dan merupakan kota dengan populasi terbesar ke tiga di wilayah Sumatra setelah Medan dan Palembang, Menurut Dinas Kependudukan dan Catatan Sipil Kota Batam Per April 2012 jumlah penduduk Batam mencapai 1.153.860 jiwa. Metropolitan Batam terdiri dari tiga pulau, yaitu Batam, Rempang dan Galang yang dihubungkan oleh Jembatan Barelang. Batam merupakan sebuah kota dengan letak sangat strategis. Selain berada di jalur pelayaran internasional, kota ini memiliki jarak yang cukup dekat dengan Singapura dan Malaysia. Batam merupakan salah satu kota dengan pertumbuhan terpesat di Indonesia. Ketika dibangun pada tahun 1970-an awal kota ini hanya dihuni sekitar 6.000 penduduk dan dalam tempo 40 tahun penduduk Batam bertumbuh hingga 158 kali lipat. - Sumber Wikipedia
Lagi info BATAM.

Okeh kami hari ini akan meredah samudra dengan menaiki ferry Pintas Samudra. Kami sepakat untuk membeli tiket pergi dan balik dengan harga RM 144. Lebih jimat beli pergi dan balik berbanding beli tiket asing-asing. Ironinya entry part 5 akan aku ceritakan. Macam biasa untuk ke negara lain, kita perlu menyerahkan passport untuk dicheck dan sebagainya.



Naik saja feri, aku rasa macam pelik. Maybe sebab berprasangka tinggi tentang rakyat negaranya. Anak kapal pandang semacam dan penumpang yang ada dalam 10 orang kebanyakannya Indonesia memandang dua macam pada kami. Hehehe perasaan aku kot. Untuk mengelakkan prasangka lebih buruk aku isikan masa dengan membuter disaat ferry elok membelah lautan.

 Bangun-bangun kami dah sampai. Seperti biasa kami perlu menjalani proses verifikasi dokumen aka passport. Keluar jer dari kawasan jetty kami blur. Blur nak kemana.. Pemandu-pemandu teksi dan ojek sibuk mengerumuni kami. Aduh jadi seram dibuatnya. Kami pura-pura tahu kemana nak dituju walaupun masing-masing blur. Kali ni kami redah sampai sudah sebab tak study apa-apa mengenai Batam.

 Kami keseberang jetty dan tahan angkutan untuk ke Nagoya Hills. Oleh kerana angkutan tu khas untuk kami kesana, pemandunya mengenakan charge sebanyak RM 40 (kalau tak silap). Okelah kot sebab sorang jatuh dalam RM 8. Oh ya kami kesini 5 orang saja iaitu Awa, Kak Rin, Nori, Razat dan aku. Yatt tak dapat follow sebab ada hal keluarga. Nagoya Hills tu agak jauh juga dengan jetty. Dalam 1/2 jam juga perjalanan ditambah dengan macet.

Sampai-sampai jer di area Nagoya Hills, kami terus mencari hotel murah. Sebenarnya disini banyak hotel murah berbanding hotel berbintang-bintang. So korang kalau kesini jangan susah hati nak membooking hotel bagai.

Lepas proses check in kami terus ke Nagoya Hills untuk bersantap. Ekceli kami ke Batam tanpa tujuan. Redah sampai sudah kaedahnya. Meneliti food court dan kedai-kedai makanan disini aku jadi sedikit selective (aku memang memilih bab makanan) sebab kebanyakan kedai makannya seperti milik non muslim. Jadi aku pilih kedai yang ada logo halal saja.


 
Kalau ditanya angkel gugel pasal Batam, ramai yang mencadangkan ke Nagoya Hills. Katanya tempatnya best dan syurga beli belah. Cukuplah aku katakan setiap orang lain pandangannya. Habis satu bangunan kami tawaf untuk membunuh masa. Siap berdengkot-dengkot sebab cik kaki dah penat asyik berjalan jer.


Di Batam terkenal dengan barangan branded gred A sampailah AAA. Kalau pandai pilih memang cantik tapi kami lebih membunuh masa di supermarketnya. Hehehe... Erm FM, key chain dan seangkatan dengannya kalau dalam Nagoya Hills ni hanya ada di beberapa kedai di belakang-belakang dan di kedai duty free berhadapan A&W. Tempat lain susah nak jumpa. Banyak kedai urut rupanya disini :P

Malam, disebabkan kami dah kehausan tenaga nak berjalan lagi kami memutuskan untuk memanjakan diri di Spa. Hah! sudah ni bukan poket nipis dah ni. Ni poket tebal. Eh mana ada tebal kalau pergi spa untuk rawatan kaki saja dalam RM 15. Kira oklah kan? Rasanya pilihan kami untuk urut kaki pilihan bijak sebab kami betul-betul sakit kaki dan Batam merupakan salah satu tempat yang terkenal dengan urutan. Hahaha....

Terkejut spa tu bila menerima kunjungan muslimah-muslimah ini. Siap request nak pengurut perempuan saja. Kikiki





Saturday, January 11, 2014

Aktiviti Awal Tahun 2014 :P

Sebelum balik dari Bangkok hari tu lagi pelbagai aktiviti telah dirancang tapi ada yang jadi ada yang tak. No hallah sebab tak melibatkan proses booking atau tempat jauh-jauh. Kebanyakan aktiviti santai kami dibuat sekitar Kuala Lumpur dan pinggir Kuala Lumpur.

1 Januari 2014 (New year starter)
Berpiknik di Taman Tasik Perdana dan jalan-jalan tengok 3D mural di Seri Kembangan





harap korang tak kisah letak gambor ni




5/1/2014
Misi menjejak Tasik Biru di Bukit Puchong
Aktiviti ni memerlukan mereka yang berstamina tinggi untuk mendaki bukit ni. Disebabkan aku yang pancits ni ikut perjalanan yang makan masa 1 jam 1/2 jadi 2 jam 1/2 sebab aku kene berhenti-henti. Trail dia agak disaster (kikiki) bagi aku yang tak berstamina dan dinasihatkan pakai kasut yang grip sebab ada bahagian yang licin.

Kami memilih untuk ambil jalan jauh sebab lebih landai semasa mendaki dan ambil jalan dekat untuk turun. Jalan dekat ni agak curam ya kawan-kawan. Jadi berhati-hati. Patutlah ramai pendaki membawa tongkat bila mendaki.

Bila sampai tengah-tengah rasa macam nak guling-guling turun sebab sesak nafas rasanya tapi demi Tasik Biru yang cantik kuturutkan juga. Satu jer pesanku jika sampai di Tasik Biru ni jagalah keindahannya. Jangan tinggalkan sampah sarap disana dan jangan rosakkan tumbuh-tumbuhannya.

Masa perjalanan pergi ialah 2 jam 1/2 dan balik ialah 2 jam..




Inilah dia tasik biru yang diberi nama. Nama lain aku pun tak tau. Tempatnya kecil je ibarat swimming pool tapi menarik sebab airnya berwarna coklat, biru dan biru kehijauan. Dekat air terjun tu korang boleh terjun tiruk sebab situ dalam. Tapi hati-hati ye sebab disitu khabarnya ada gua. Bahaya




Kami tak berani berhampiran air biru kehijauan tu sebab ia sangat-sangat dalam. Kami hanya mampu berenang di kawasan tepi-tepi air saja. Haha



12/1/2014
Misi menjejak Canopy Walk di FRIM, Selayang. Idea tercetus sebab nak train untuk mendaki gunung pula. Gunung apa? dimana? bila? Kita tunggu...
Bagi aku yang tak pernah sampai ke FRIM..Sorok kepala jab...
Kira best juga aktiviti disini. Macam-macam ada cuma tak sempat nak eksplore semua.

Oh ya bayaran masuk
-sebuah kereta RM 5
-canopy walk RM 5/pax













Alah salah angle la pulok.. Huhu




Kembara poket nipis kembali bersidang part 3 :P

Salam semua. Hari ni rajin so buatlah beberapa entry yang mungkin akan termasuk bahagian draft.. Maksudnya buat banyak-banyak entry pastu internet problem so terpaksa masuk dalam draft dulu. Eh apa aku merepeks ni.. Hahaha saja buat mukadimah panjang lebor dulu.

Hari ni kami keluar awal dari rumah Awa sebab hari ni nak mencemar passport. Alah ke negara jiran je iaitu Singapore. Kami berenam seperti semalam untuk mencemar passport yang banyak helaian kosong.. Pasport aku lah tu.. Kikiki

Macam biasa disebabkan masing-masing berpoket nipis, kami memilih untuk ke Singapura dengan menaiki bas. Bas kuning kalau tak silap. Biasanya bas ini ada di Stesen Bas Larkin.  Tambangnya dalam 1.30 dollar Singapura (RM 2.50). Sampai di imigresen Malaysia turun bas untuk check passport. Senang dan mudah. Kemudian berlari-lari anak kejar bas kuning untuk ke Singapura.

Sampai di imigresen Singpura turun lagi kami untuk verify passport. Owh ya, prosedur nak melawat tight country ni (Singapore lert) macam biasa lah macam-macam tak boleh bawa dan paling penting kena bawa kad pengenalan terutama pada passport baru atau dah lama tak melawat Singapura. Aku? Demer minta juga IC sebab katanya dah lama tak masuk Singapura. Dush!! Dush!! padahal tahun lepas (September 2012) aku baru masuk Singapura. Owh cerita ini berlaku November 2013. Tak lama sangatkan. Dush!! Tapi dia dah minta so bagi jerlah demer tengok. Hahaha. So IC jangan dilupakan yer. Hah! kad putih aka kad arrival jangan lupa diisi yer. Kad ni boleh diminta pada driver bas di Larkin.

Selepas selesai urusan imigresen, apa lagi berlari-lari anak kejar bas kuning. Siapa terlepas kena tunggu bas kuning lain.

Kami turun di stesen bas area MRT Bugis street (kalau tak silap). Ampun kalau silap. Hehehe... Biasanya kalau naik bas atau teksi dari Larkin memang turun disini. Lepas tu kene berjalan dalam 2-3 minit untuk ke MRT terdekat iaitu Bugis Street.

Kemudian bermulalah episode memerah otak untuk ke destinasi yang kami mahu. Hahaha takdelah perah otak sangat sebab Yatt yang akan mengemudi kami. Kami follow saje. :P.. Anak pak Daut ni nampaknya sudah hafal setiap ceruk Singapura. Jadinya setiap main attraction Singapura (yang free jerlah) kami pergi dengan berjalan kaki.

Satu yang aku suka pasal Singapura ni. Kebanyakan tempat tumpuan pelancong FOC. Contoh macam Merlion, bangunan macam Kapal Nabi Nuh dan sebagainya. Tandas pun sama FOC.

Moh layan gambar aku yang tak seberapa...
Dalam trip ni kami tak pergi banyak tempat tapi cukuplah nak merasa ke tempat-tempat tumpuan orang ramai di Singapura.



Kenderaan utama kami disini

Jalan-jalan cari gambar

Meneliti patung-patung ni nampaknya bangsa Inggeris dipandang tinggi berbanding bangsa yang lain. Itu pandangan aku.

Pokcik jula sekerim. 1 SGD jer.  Boleh pilih nak wafer,roti atau kon.. Aku pilih wafer. Perisa pun boleh pilih.



Sekitar Merlion. Punyalah ramai orang disini. Macam-macam aksi boleh dilihat bergantung pada kreativiti masing-masing.

Bangunan ni ada infinity swimming pool. Nak masuk ke swimming pool tu dalam 15 SGD. Kami cuma touch n go jer..  

KAMI!!.. Ini adalah salah satu escalator tertinggi di Singapura. Puh mocik gayat..


Sekitar Marina Bay Sands
Ekceli entrance disini tak perlu dibayar. Tangkaplah gambar sebanyak mungkin, masuklah mana-mana tempat-tempat menarik disini. Tak perlu dibayar. 
Err tapi kenapa ada gambar tiket masuk ek?
Ha..tiket bernilai 5 SGD yang aku tunjukkan tu sebenarnya dibayar untuk melalui jambatan Garden By The Bay. Kalau nak merasa bolehlah naik. Kalau tak mau naik, tunggu dibawah saja. 
Perasaan naik benda tu serupa macam naik canopy walk atau jambatan gantung di Gunung Mat Cincang, Langkawi... Hehehe

 

 







Bunga kebangsaan Singapura banyak ditanam disini. Dimana? Disekitar tiang-tiang Garden By The Bay.

Kami kepenatan untuk kembali kepangkal jalan. Yelah cuaca boleh tahan panas dan ditambah dengan Razat yang tak berapa sihat. Jadi kami sepakat menaiki shuttle ni untuk kembali ke arah MRT Marina Bay. Bayarannya dalam 2 SGD tapi alhamdulillah kami tak perlu bayar apa-apa. Maybe sebab mamat tu kesian dengan kami. Kikiki



Kemudian kami berpisah kepada dua group. Satu kumpulan ke pameran dan kami ke Arab Street untuk makan. Hahaha.. Jauh tak kami makan? Yelah sebab disini dengarnya ada Murtabak Zam-zam yang sedap tu. Kami juga sempat ke kawasan sekitar untuk menunaikan apa yang sepatutnya. 

Masjid Sultan






Arab Street. Disini FM murah-murah



Disebabkan ada info mengenai Garden By The Bay malam lagi cantik. Memang cantik tempat ni dan lampunya bersinar mengikut alunan muzik yang dimainkan. Adalah member mengeluh bila terlupa bawa tripod. Mesti cantik gambar bila ada tripod. Maka dengan ketiadaanya habis semua port dicari untuk meletakkan kamera.







Info
-Disebabkan kami hanya sehari disini, malas untuk buat roaming atau beli sim kad. Jadinya belia-belia seperti kami ini mana boleh hidup tanpa internet (ye ker?) Gigihlah kami mencari WiFi yang ada untuk update status. Kikiki. Awa nampaknya faham kekusutan kami.. Gelak lagi. Dibawanya kami ke area Marina Bay Sands Hotel. Kalau naik MRT, turun distesen Marina Bays, jumpa 7 Eleven.. Hah!! Area-area situ ada WiFI dan kami berhenti untuk update status. Kata poket nipiskan. Kikiki

-Tandas berpaip diMarina Bay. Satu lagi, kalau exit nak ke Hotel Marina Bay Sands tu, naik ke atas akan jumpa tangga dan pusing kiri (ada tangga lagi ke bawah), kalau tak silap ke pusat convention camtu, pintu pertama belah kiri korang akan nampak tandas. Situlah satu-satunya tandas berpaip yang aku jumpa.  Sharing is caring. 

Cara balik pun sama macam cara pergi. Senang dan jimat cuma memenatkan..