Tolong Klik Kalau Sayang Saya :)

Monday, October 19, 2015

Lombok? Hati-hati ya - Part pengenalan

Sedikit tentang Lombok

 


Oh ya trip kali ni cuma kami berdua saja walaupun plannya berlima pada mulanya ingin turut serta. Semuanya kerana tiket yg super duper mahal nak @#&%&..dan masalah-masalah yang dihadapi oleh kawan-kawan. Kami berdua terpaksa proceed juga sebab sayang nak burnkan tiket yang telah kami beli. Tiket pergi saja RM260 via Lion Air  dan tiket balik RM198 via Airasia. Haish sejak Lombok populer, harganya mencanak naik. Bertabahlah... Sebenarnya ramai nak join tapi bila tengok harga tiket flight, semua tarik diri. Plan kami bertukar 100%. Nasib baik kami memang dah buat siap-siap back up plan. Hahahah gelak jahat.... Tapi awal-awal kena say bye-bye pada Rinjani.

Kami kesini hampir seminggu dan tidak mampu menjelajah keseluruh pelusuk Lombok. Kekangan masa. 






Sebelum korang ke Lombok mari kenali Lombok sedikit. Aku ada kesimpulan aku sendiri.

-Lombok juga dikenali dengan pulau seribu masjid dan boleh dikatakan 100 peratus penduduk asal Lombok beragama Islam. Setiap 1 km korang akan terjumpa masjid dan kebanyakan masjid disini dibiayai oleh penduduk setempat dengan cara mengutip wang derma dan masjid dibina melalui tanah yang diwakafkan. Namun pada pendapatan aku, semenjak Lombok populer, makin ramai orang asing/luar tinggal di Lombok. 

-Gili tu membawa maksud pulau dalam bahasa Sasak. Korang akan dengan pelbagai gili disini. Aku hanya sempat merasa beberapa gili jer. Tapi gili trawangan yang populer tu aku tak pergi. 




-Di Lombok majoriti mereka berbangsa Sasak. Mereka ni pada pengamatan aku mirip bangsa Melayu (ini aku yang kata dan tak ada kajian mengenainya). Aku katakan sebegitu kerana banyak perkataannya sama seperti bahasa Melayu, penggunaan nama-nama kuih dan sebagainya. Malah ada beberapa peribahasanya agak sama dengan orang Melayu. Jangan tanya apa sebab aku dah tak ingat. :D

-Pelbagai perusahaan dijalankan disini antaranya perusahaan keris, pandai sikek (songket camtu), jambu mete' (gajus), perusahaan mutiara dan sebagainya. Aku tak pergi semua. Aku hanya sempat ke perusahaan pandai sikek dan jambu mete (kedai je pun)

-Ada bahagian-bahagian Lombok (bagi aku) ibarat Tanah Melayu zaman tahun 1950-an. Masih mengamalkan penanaman padi secara kecil-kecilan. Kalau berjalan ditepi sawah padi korang akan nampak orang menanam padi, mengetam padi dan menampi padi. Acara tu dibuat secara beramai-ramai. Aku suka tengok yang ni terasa Lombok masih virgin bila nampak keadaan ni.

-Masa aku pergi, aku ditakutkan dengan cerita lelaki Lombok suka bawa lari anak dara. Err... aku dah study tapi perasan takut masih berbekas. Tapi alhamdulillah aman. Berdasarkan yang aku baca dan bersembang dengan orang Sasak sendiri, ini adalah budaya mereka untuk menunjukkan kejantanan mereka dan mereka membawa lari anak dara tu untuk dikahwini dan perkara tersebut diketahui oleh keluarga anak dara tu. Maafkan aku kalau tersilap. 


-Sepanjang kami di Lombok, kami aman :)
Semua yang kami temui baik-baik orangnya. Mas Ari, Sufyan, Pak tak ingat nama (hotel Grand Sengigi), Mas Anton, Mas Dedy, boatman di Gili Nanggu/Gili Kondo, Emi (isteri Supyan), Didan dan sebagainya. Maybe nasib kami baik mendapat orang yang terbaik antara yang terbaik semasa disana. :)

-Cara pemanduan kereta disana
Agak susah sedikit berbanding di Malaysia.  Jika mahu menyewa kenderaan dan drive sendiri, pastikan kenderaan anda ada Surat Tanda Nomor Kenderaan (STNK). Ia kertas yang mensahkan kita dah bayar cukai jalan dan sebutannya Es Te En Ka. Isi petrol pula masuk ke pump yang ada tulisan "Premium" .Dan perlu guna hon kalau nak jalan..nak bagitahu kendaraan di depan, nak belok
Mild je tekan.. International Licence kena tanya pada pemilik car rental. Ada yang nak, ada yang tak nak.. Hiks



nanti iols sambung balik
semua pic kredit pd anne sebab laptop iols masih tidak dihantar ke bengkel :P







12 comments:

  1. Thank you mba izza telah cerita baik tentang lombok....
    Sampai jumpa for next camping on bukit nanggi or anak dara.

    Ari
    +6281338703977 (WhatsApp, Line, Wechat)

    ReplyDelete
  2. Blogwalking :) belum sampai ke Lombok lagi Tapi tengok gambar2 view dia memang cantik

    ReplyDelete
    Replies
    1. yerp lombok masih virgin so sila pergi sebelum ia makin rosak :)

      Delete
  3. Tazzabar nak tunggu entry seterusnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh tulah nak update nya tak tahu bila.. cuti-cuti jerebu ni terhapdate sikit2 :)

      Delete
  4. Tazzabar nak tunggu entry seterusnya

    ReplyDelete
  5. anne punya gaya mcm nak panjat mall je, izza hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihi.. tu bkn gaya dia ker zilla?

      Delete
    2. hahaha.... tu namanya multi-style, panjat bukit, masuk hutan, semua boleh.. panjat mall susah sikit kot, hihi..

      Izza, nak betulkan sikit pasal kes larikan anak dara tu. yg sebenarnya both boy & girl yang plan, family perempuan tak tahu. Dah diculik, dibawak ke rumah saudara lelaki then lepas tu wakil lelaki akan jumpa family perempuan untuk diskas pasal kawen... :D

      Delete
    3. ok thanks tolong betulkan :)

      Delete
  6. Ayo ke lombok
    www.lombokhafala.com

    ReplyDelete