Tolong Klik Kalau Sayang Saya :)

Monday, May 30, 2011

HCMC 3rd day

pssst..post ni dh lama tp termsk dlm draft aku.. haha..so enjoy.

Hari ketiga kuteruskan dgn menjelajah Chu Chi Tunnel (di Vietnam panggil Kuchi).. dlm 10USD
8.00 pagi aku bertolak ke tmpat check point menunggu pelancong2 lain dgn menaiki bas. 
Chu chi tunnel ni merupakan salah satu tempat wajib dilawati di Vietnam... Ia melambangkan salah satu momen zaman peperangan Vietnam menentang Amerika dan kesannya masih dirasai sampai kehari ini.


Perjalanan kami yang kebanyakannya disertai oleh pelancong asing (pelancong Malaysia dlm 2-3 org saja) diketuai oleh Alex. Erm Alex ni tourist guide yg bagus.. bahasa inggeris dia sgt2 bagus.. tak mcm tourist guide game over semalam.. hehe


Kebanyakan tourist guide ke Chu Chi Tunnel dikehendaki memakai uniform mereka iaitu pakaian perang dan selipar mereka. Nasib baik tak bawa senapang sekali.. hehe.. tp Alex mmg bawak sesuatu yg menyerupai senapang. ia gitar.. Alex menyanyi.. best betul tour guide nih
Di sini aku melihat pelbagai alatan kuno dorang gunakan untuk melepaskan diri. Vietnam memang kreatif n innovatif. Patutlah askar Amerika susah dan hampir-hampir menyerah kalah dengan Vietnam..


Perjalanan mengambil masa dlm 2 jam.. termasuk tunggu bus, singgah tpt handycraft (ini mcm acara wajib jer kan) n br sampai Chu chi Tunnel..
tpt handycraft..cr pemprosesan brg2 dorang
Sampai di entrance chu chi tunnel, pelawat dikenakan bayaran lain dlm 19k dong.. ampun kalau salah. Aku ni kalau figure mmg out sikit.. Sampai disana kami diterangkan tentang pembinaan terowong dan kenapa ia dibina.
entrance chu chi tunnel.. couple baju biru tuh smlm sama trip ngn aku.. kt mekong river


pintu masuk nya..
ramainya tourist..
penerangan sebelum berangkat ke terowong





antara terowong yg ada.. ada yg dibuka n ada yg ditutup krn faktor keselamatan


negara vietnam salah sebuah ngr komunis.. masih mengekalkan tinggalan sejarah mereka
Teruja beb sebab zaman tuh dorang boleh buat terowong dr Vietnam ke Hanoi dan ada lorong boleh sampai ke Kemboja untuk melarikan diri, ada kitchen, markas dorang, dll ala-ala sebuah rumah malah terowong dorang ni lengkap dengan pengudaraan n kumbahan. (Tetiba aku teringat sejarah Tamadun Dunia Form 6 ku, zaman Mesopotamia)... Untuk menyamarkan suasana n mengelirukan tentera Amerika, asap masakan mereka diletak dibawah busut dan hasil kumbahan dorang dialirkan ke sungai. 
Makan masa jugakla tentera Amerika nak kesan markas dorang ni. Markas dorang dikesan lepas anjing Amerika menghidu bau makanan yang dilepaskan di busut tadi..


alex menunjukkan cara nak masuk terowong...








minah omputih cuba masuk ke terowong.. aku pun try aper... best woo..paling best masa merangkak dlm terowong tetiba hp berbunyi.. wow..ade signal
















yeay dapat masuk blog ni balik

huhu...

sedihnya bila ade penyakit 'short term memory' ni...
semua benda lupa...
aku lupa password,nak login n login mebeng2u pun aku terlupa..tolon2...
terpaksa reset segalanya tp amik masa la jugak kan... huhu...

camne nak ngubat masalah aku ni..korang tau??