Skip to main content

Rindukan Si Kecil -anak saudara saya

Sejak mereka ( Mutaqi dan Husna) dan family pindah ke Saujana Utama.. Saya rasa kosong sangat sebab Mutaqi khasnya menjadi peneman saya setiap waktu.. Malah saya sanggup drop training sy kt Celebrity Fitness disebabkan dia.. Apabila ditanya oleh trainer sy cakap tak sempat, tak ada masa dan lain-lain. Malah ajakan kawan-kawan keluar pun saya malas ambil kisah.. Huhu...

Setiap saat waktu pulang saya sangat berkira untuk bertemu dengan Mutaqi..

Mutaqi lahir dengan penuh kepayahan.. Saya ingat lagi dia lahir pada 23 Mac 2010 (tarikh ini juga merupakan tarikh saya mendapat gaji pertama setelah bergelar pekerja kerajaaan).. Pukul 12.05 malam Jumaat di PPUM.. Degup jantungnya mnegiringi perjalanan kami semasa Kak Long dikejarkan ke Bilik Bedah PPUM. Saya, mak dan arwah abah dan juga suami Kak Long menunggu dibilik menunggu sambil melayan cerita Bukit Kepong. Abang Hapis tidak keruan, abah sudah mundar mandir walaupun tidak sihat dan mak asyik berzikir...

Setiap pesakit tentunya wanita bersalin dilepaskan satu persatu..mana kakak saya?? Kakak saya orang yang last dibedah.. Doktor mengadu yang si kecil ni kencing ke mukanya.. hehe.. namun dia bersyukur kakak saya dibedah bukan melahirkan secara normal kerana tali pusat sudah melingkar dilehernya.. Alhamdulillah..

Mutaqi membesar sehari demi sehari dimata saya.. Cuma tidur saja tidak dimata saya... Sebab tu saya amat menyayangi dia..Namun anak orang tetap anak orang.. hehe.. Mutaqi sudah ke Saujana Utama.. Sedihnya...


Walaupun baru berusia 2 thn.. semalam saya bangga dengan dia.. kerana... dia telefon saya..maknya pun terkejut mendengarnya.. hello..hello..babbai..babbai.. macam mana dia mendail..saya tak pasti...



Husna pula lahir pada 12 September 2011.. 2/3 hari selepas raya... Kami tidak pulang ke kampung.. kerana kak long dah sarat. Husna lambat lahir dan saya tidak berada dihospital menunggu kelahirannya.

Tapi apabila dia lahir, saya bagaikan terkejut dengan fizikal dia.. rupanya mak pun berfikiran sama..
Kulitnya bagainkan orang tua.. mengelupas dan mengerekot.. hmm.. takut kata hati saya... Rupanya kerana dia tua dalam perut.. Husna juga agak agresif sedikit.. tidak mahu dibedung dan asyik menangis minta disusu.. sekarang pun sama sayik menangis bila ditinggalkan... namun dia membesar dengan cantik sekali..hehe.. Bila saya inginkan dia menangis..saya akan cubit pipinya sekuat hati.. sampai merah..dia akan menangis...sambil menjeling saya...haha tapi selepas itu lupa perbuatan saya..tersengih-sengih sampai nampak gigi..

Ya Allah rindunya dengan mereka................................................

Comments

Popular posts from this blog

Keajaiban Kecil

Maaf dah lama tak update blog. Blog semakin lama semakin dilupai. Semacam dah tak relevan sejak adanya Instagram. Banyak post aku tertangguh. Maafkan aku. Disini aku ingin share salah satu keajaiban kecil yang berlaku pada diriku. Tahun 2017, hampir dua tiga bulan aku menjalani hidup suram. Ya suram akibat satu fitnah. Apa fitnahnya? Biarlah jadi rahsia aku dan rakan yang mengetahuinya. Bangun pagi je aku menangis mengenangkan wujud sehari lagi hari yang perlu aku lalui dengan fitnah itu. Orang sekeliling mengeji, aku pura-pura buat bodoh tapi sakitnya Allah yang tahu. Orang sekeliling melarikan diri, aku tetap dengan diri aku sehingga hatiku menjadi kering. Meratapi fitnah yang tidak pernah kubuat. Aku dikambing hitamkan atas kesalahan yang tak pernah aku buat. Aku hanya mampu berdoa, aku mengisi masa lapangku dengan bacaan Al-Quran yang sering aku tinggalkan dan aku mengisi malamku dengan solat sunat hajat, taubat dan isthikarah agar dipermudahkan semua. Aku hiasi bibirku denga

Jom belajar matawang Thailand (Baht) dan airport Don Mueang, Bangkok

Oleh kerana aku dah terjatuh chenta dengan Thailand/ Siam ala negara yang digelar Land of Smile tu. Meh sini aku nak cerita serba sikit pasal matawang Thailand dan airport Don Mueang, Bangkok.Aku nak cerita pasal airport Don Mueang je tau dan bolehlah tolong korang sikit-sikit apa yang aku tahu. Kira kalau korang nak terjah di Bangkok bolehlah sangat tapi sile baca sampai habis yer.. Tapi airport Suvarnabhumi korang jangan tanya yer sebab aku belum lagi merasa mungkin satu hari nanti bolehlah aku share pengalaman disana. Alasan merepeatlah tu. Hiks Bahasa. Ha ini masalah utama disini sebab kebanyakan mereka tidak berapa pandai berbahasa Inggeris. So korang boleh bantai cakap Melayu saja dan dorang akan balas dalam bahasa Thai. Tapi tak mengapa sebab mereka ni sangat membantu jadi kalau maksudnya jauh mereka akan tunjuk perbuatan penat, kalau lapar tunjuk perbuatan sapu perut. Hah macam tulah. Hiks.. Kalau nak senang, bawak gambar rujukan dalam kamera korang. Insya Allah sangat memba

Blog travel ke blog pertanian

Saya sudah bertukar minat mungkin. Saya lebih fokus pada projek pertanian saya diatas tanah sekangkang kera. Memandangkan tidak ramai share tentang info-info pertanian baiklah saya share 0.1 persen info yang saya ada. ia juga jadi info untuk saya untuk hari-hari kemudian. Meh share sikit kenapa pertanian. Tak popular kot.  Minat kepada pertanian tercetus bila Malaysia banjir besar 2014. Percutian di Korea tak boleh buat saya bergembira risaukan pokok-pokok durian ratusan tahun terendam dek air banjir. Rumah sewa pun habis, rumah kampung habis. Habis ditenggelami air. Banjir surut saya segera periksa pokok-pokok durian tapi malangnya semua bagaikan sakit. Daun berguguran, dan ada saja dahan tumbang setiap hari. Bagaikan menanti rebah. Risaukan pokok rebah menimpa rumah tinggalan arwah ayah, saya dengan berat hati membenarkan pokok-pokok durian ditebang. Sobs. Pelbagai kecaman diterima masa tu. Saya redha. Hohoho Kalau nak tengok keadaan pokok durian tu leh zoom sikit gambar dibawah. Ada