Skip to main content

Coming Soon - Bukit Tinggi, Indonesia

Hmm.. Buat masa ni saya tak tau status pemergian saya ke sana..sama ada berdua atau berempat.. dua sudah confirm dua lagi diawang-awangan. Saya hanya merangka jadual perjalanan, cuti (surat kebenaran keluar negara) supir, hotel dan pastinya bajet yang belum dapat ditentukan lagi..
Kalau berdua, perbelanjaan kami bertambah dua kali ganda tapi kali berempat banyak juga dapat dikurangkan seperti hotel dan transport.. Kalau boleh saya tidak mahu memikirkannya sangat tapi apabila memikirkan pasal bajet..10 kali taknak tapi terpaksa difikirkan...
Tapi bila mengenangkan tentang
-pakaian sulam - sulam tampal dan sulam ayak
-budaya org minangkabau
-pemandangan cantik
-Islamik sikit tp macam zaman dedulu coz dorang still pukul beduk utk menyuruh orang bersolat..
saya jadi tidak sabar ke sana... bajet sudah belakang kira...

Jadual Perjalanan saya dengan supir
ITINERARY
DAY 01 : AIRPORT : BUKITTINGGI
- penjemputan kt airport
- breakfast ( biaya sendiri )
- lembah anai ( waterfall )
- museum rumah gadang
- makan tengah hari ( biaya sendiri )
- pandai sikek ( pusat kerajinan songket , ukiran kayu dan sulaman terkenal kt sumatra barat )
- makan malam
DAY 02 : FREE PROGRAM
shopping all day
DAY 03 : MINANG KABAU TOUR - PADANG
- Breakfast kt hotel
- hj rosma ( pesulam terbaik sumatra barat ) melihat proses pembuatan sulaman
- tabek patah ( home industry pisang salai dan coffee )
- makan tengah hari
- batu sangkar ( isatana pagaruyung )
- tasik singkarak ( tasik terbesar kt sumtra barat )
- padang city tour
- makan malam
DAY 04 : PADANG - AIRPORT
-transfer to airport
-tour ending

**mungkin Tasik Singkarak akan didropkan bagi melihat keindahan Tasik Maninjau..sumber - google

tasik maninjau
tasik singkarak



Comments

Popular posts from this blog

Keajaiban Kecil

Maaf dah lama tak update blog. Blog semakin lama semakin dilupai. Semacam dah tak relevan sejak adanya Instagram. Banyak post aku tertangguh. Maafkan aku. Disini aku ingin share salah satu keajaiban kecil yang berlaku pada diriku. Tahun 2017, hampir dua tiga bulan aku menjalani hidup suram. Ya suram akibat satu fitnah. Apa fitnahnya? Biarlah jadi rahsia aku dan rakan yang mengetahuinya. Bangun pagi je aku menangis mengenangkan wujud sehari lagi hari yang perlu aku lalui dengan fitnah itu. Orang sekeliling mengeji, aku pura-pura buat bodoh tapi sakitnya Allah yang tahu. Orang sekeliling melarikan diri, aku tetap dengan diri aku sehingga hatiku menjadi kering. Meratapi fitnah yang tidak pernah kubuat. Aku dikambing hitamkan atas kesalahan yang tak pernah aku buat. Aku hanya mampu berdoa, aku mengisi masa lapangku dengan bacaan Al-Quran yang sering aku tinggalkan dan aku mengisi malamku dengan solat sunat hajat, taubat dan isthikarah agar dipermudahkan semua. Aku hiasi bibirku denga

Jom belajar matawang Thailand (Baht) dan airport Don Mueang, Bangkok

Oleh kerana aku dah terjatuh chenta dengan Thailand/ Siam ala negara yang digelar Land of Smile tu. Meh sini aku nak cerita serba sikit pasal matawang Thailand dan airport Don Mueang, Bangkok.Aku nak cerita pasal airport Don Mueang je tau dan bolehlah tolong korang sikit-sikit apa yang aku tahu. Kira kalau korang nak terjah di Bangkok bolehlah sangat tapi sile baca sampai habis yer.. Tapi airport Suvarnabhumi korang jangan tanya yer sebab aku belum lagi merasa mungkin satu hari nanti bolehlah aku share pengalaman disana. Alasan merepeatlah tu. Hiks Bahasa. Ha ini masalah utama disini sebab kebanyakan mereka tidak berapa pandai berbahasa Inggeris. So korang boleh bantai cakap Melayu saja dan dorang akan balas dalam bahasa Thai. Tapi tak mengapa sebab mereka ni sangat membantu jadi kalau maksudnya jauh mereka akan tunjuk perbuatan penat, kalau lapar tunjuk perbuatan sapu perut. Hah macam tulah. Hiks.. Kalau nak senang, bawak gambar rujukan dalam kamera korang. Insya Allah sangat memba

Blog travel ke blog pertanian

Saya sudah bertukar minat mungkin. Saya lebih fokus pada projek pertanian saya diatas tanah sekangkang kera. Memandangkan tidak ramai share tentang info-info pertanian baiklah saya share 0.1 persen info yang saya ada. ia juga jadi info untuk saya untuk hari-hari kemudian. Meh share sikit kenapa pertanian. Tak popular kot.  Minat kepada pertanian tercetus bila Malaysia banjir besar 2014. Percutian di Korea tak boleh buat saya bergembira risaukan pokok-pokok durian ratusan tahun terendam dek air banjir. Rumah sewa pun habis, rumah kampung habis. Habis ditenggelami air. Banjir surut saya segera periksa pokok-pokok durian tapi malangnya semua bagaikan sakit. Daun berguguran, dan ada saja dahan tumbang setiap hari. Bagaikan menanti rebah. Risaukan pokok rebah menimpa rumah tinggalan arwah ayah, saya dengan berat hati membenarkan pokok-pokok durian ditebang. Sobs. Pelbagai kecaman diterima masa tu. Saya redha. Hohoho Kalau nak tengok keadaan pokok durian tu leh zoom sikit gambar dibawah. Ada