Tolong Klik Kalau Sayang Saya :)

Monday, February 6, 2012

Tahun Melawat Perak 2012 - Cameron Highlands

Cameron Highlands

Aik apsal lak Cameron masuk dalam list Perak ek? hehe
Ini kerana saya pergi ke Cameron menggunakan jalan dari Perak so saya pun consider ia salah satu tempat menarik di Pahang yang perlu melalui jalan di Perak... hehe

Perjalanan dimulakan melalui Simpang Pulai ke Cameron
Saya ke sini hanya sehari pada CNY 1st day... erm selalunya kalau di tempat2 lain semua kedai cik cina tutup tapi disini semua bukak kerana masa nilah mereka nak buat duit... ramainya umat manusia disini.. bayangkan tempat terpencil macam ni semua jalan jem, penuh dengan umat manusia, semua parking pun penuh dan paling takleh blah tetiba ada polis traffik menjalankan kerja saman menyaman...ahaha... salah parking saman..
Oleh kerana pergi sehari saja.. makcik saya menyiapkan bekal makanan.. hehe.. semua lengkap.. macam nak pergi berkelah pula cuma masalahnya tak de tempat parking nak makan2.. nasib baik kami singgah di sebuah padang permainan dan disana kami makan... laparnya..dengan suasana sejuk dan jam sudah melebihi pukul 2, kami makan disitu..
makan ditepi sungai, bertemankan pemandangan memukau perasaan dan angin2 sepoi2 bahasa,kami makan....rupanya ramai orang lain seperti kami.. makan berkelah.. hmm sedapnyaaaa.... dah lama saya tidak merasai suasana sebegitu...

Sebenarnya sebelum makan, kami terlebih dahulu menjamu mata dengan hasil jualan di Cameron Highlands... kebanyakan hasil jualan mereka ialah sayur-sayuran, buah-buahan dan bunga-bungaan.. dan lain-lain lagi.. penuh bonet kereta kami dengan hasil rampasan kami... semua ada.. harga? jangan ditanya.. biasalah public holiday...

Usai makan, kami ke masjid menunaikan apa yang tertunggak. Alhamdulillah ramai umat memenuhi masjid.. air yang mengalir ditubuh ini..masya Allah indahnya ciptaan Allah.. Sejuknya tuhan yang tahu.... cuma saya rasa ralat tidak mensedekahkan sedikit wang kerana menggunakan kemudahan di masjidnya...
kami turun ke Perak melalui Tapah

Route ke Cameron Highlands jika melalui jalan lama
Dari Rawang ke Kuala Kubu Bharu ke Tg Malim ke Slim River ke Bidor ke Tapah ke Cameron Highlands.
Jika memilih ke Cameron Highlands melalui Tapah... anda akan menjumpai pelbagai bentuk rumah orang asli, hasil kutipan orang asli, Lata Iskandar (air terjun) dan jalannya bengkang bengkok dan banyak tanah runtuh.. berhati-hati ketika memandu
tempoh masa perjalanan lebih kurang 5-6 jam....
sepanjang perjalanan sebelum ke Tapah anda boleh berjumpa dengan (tempat menarik untuk dilawati) UPSI, Sungkai Hot Spring...

 Route ke Cameron Highlands jika melalui jalan lama
Dari Rawang ke Kuala Kubu Bharu ke Tg Malim ke Slim River ke Bidor ke Tapah ke Gopeng ke Kampar ke Simpang Pulai ke Cameron Highlands.
Jika memilih ke Cameron Highlands melalui Simpang Pulai... anda akan menjumpai pelbagai bentuk rumah orang asli yang moden, pemandangan diatas bukit yang sangat mengasikkan, hasil kutipan orang asli, dan jalannya sedikit cantik dan tidak banyak bengkang bengkok seperti route di Tapah
tempoh masa perjalanan lebih kurang 5-6 jam....
sepanjang perjalanan sebelum ke Simpang Pulai anda boleh berjumpa dengan (tempat menarik untuk dilawati) UPSI, Sungkai Hot Spring, Gopeng, Gua Tempurung, Kellie Castle dan sebagainya...

Jika memilih menggunakan Highway.. bolehla turun di Tol Tapah atau Tol Simpang Pulai tepuk dada tanya selera..





























hasil kerjatangan org asli.. perjalanan balik ke Tapah.. Cantik org aslinya




No comments:

Post a Comment