Skip to main content

Tahun Melawat Perak 2012 - Gua Tempurung

Gua Tempurung


Actually plan ke Gua Tempurung ni dirancang oleh sepupu ku. Suaminya yang memberi idea untuk kami meneroka keindahan Gua Tempurung tapi apakan daya sepupu ku pula sakit. Erm tak apalah, saya tidak mahu memaksa takut nanti jadi perkara yang tidak diingini. Jadinya trip yang dirancang cuma disertai oleh 3 orang saja.


Route melalui jalan lama leh refer tajuk Cameron Highlands saya..
Route melalui highway dr KL-Gopeng disana akan belok ke kiri dan dalam 10 minit berjalan berkereta akan nampak signboard ke Gua Tempurung. Sesungguhnya signboard tu memang nampak sepi sesepi pemandangan sekeliling tempat yang bakal kami tujui.


Perjalanan masuk ke sana akan melalu iExtreme Motorsport Park tapi ia rasanya dah terbiar bertahun berlalang. Jalan-jalan lagi pastu barulah jumpa Incik Gua Tempurung. Ramai rupanya umat manusia. Semua bangsa ada sebut je.

Bincang-bincang ngan member, memula saya mengsuggestkan amik pakej ke-2 jer. Versi kering.. Round-round gua pastu kuar...Takde basah-basahan. Nanti masalah lak nak menukar baju sebab semua tak bawa stok baju. Pastu pikir-pikir balik kami sepakat mengambil pakej ke-3 (Top of The World & Short River Advanture). Versi wet punya.Dah alang-alang dah sampai baik basah terus. Baju jangan riso keringlah nanti. Haha sempoikan. Rege pakej ni RM 11/pax dan tour dia makan masa dalam 2 jam 30 minit. Pakej ni minimum 8 org. Dan perlu membawa torch lite. Jangan risau kedai kan ada..

Rasa agak sedihlah gak amik pakej ni sebab takleh bawak kamera. Warghh.. patut la ramai omputih bawak kamera waterproff bagai.. So percayalah saya takde gambar dalam gua untuk dikongsi sebab takut kamera basah. Sayang woo.. Info.. barangan berharga bolehlah diletak di kaunter tiket atau dalam kete (yang ni cam bahaya je).

Masa saya pegi tu kan ramai umat manusia dan rupanya kebanyakan umat manusia ni amik pakej 3 siap ada rombongan universiti lagi. Pergghh amik ko, hampir 50 orang peserta 1 guide. Apa penerangan dia pun saya tak dengar. Yelah semua sibuk bercakap jer. Huhu..
Tapi adalah dengar dia sebut monalisa, osama laden,stalagmite dan stalagtite yang mana masih hidup, yang mana dah mati, pastu ade satu tempat tu batu dia penuh ngan kristal. Bebudak university tu cakap batu ni orang perempuan mesti suker sebab leh tampal kat tudung.. hehe..

Walaupun meredah gua, namun bayang incik kelawar langsung tiada. Dah pupus kot dalam gua ni. Ramai sangat melawat sampai ganggu dia bertapa. Gua ni lengkap dengan tangga,lampu kelam dan tong sampah. So tak payahla bawak kelengkapan nak mendaki gunung pula.

Sebelum sampai ke puncak, kita akan berjumpa tempat angin bertembung dan angin tu tak boleh kemana. So dia berpusing-pusing kat tempat ni saja. Tempat lain takkan terasa angin ni. Walaupun jalan skit keluar, dah takde angin tu. Alah macam belajar sains dedulu.. angin akan berkumpul ditempat yang rendah walaupun sekeliling dia bangunan tinggi-tinggi. Kat sini kami dilepaskan untuk meninjau keadaan sekeliling. Saya cuba juga meninjau mana tau ada kipas ker lubang angin ker.. hehe..takde la pula kipasnya 

Perjalanan kami teruskan sampai ke puncak Gua Tempurung. Tinggi tau. Pankreas saya berlari dengan lebih kencang. Hehe.. Kawan dah siap warning dah kalau tak lalu jangan teruskan. Eh mane boleh... dah sampai kene teruskan.. hihi..
Sampai ke puncaknya.. Masya Allah gayatnya nak pandang ke bawah... team university tu siap tanya tour guide.. "abang tade eksklator ker bang??" adeh...hai...

Turun jer tangga tu sampailah kami ditempat yang agak mencabar. Kat sinilah perlunya kasut yg grip.. rupanya kita akan mengelongsor turun untuk sampai ke sungai. Gelongsor dia bukan cam gelongsor kat taman permainan smooth jer.. gelongsor dia ade check point dulu.. benti kejab pastu gelongsor balik.. hehe terhenyak gak  montot  punggung dibuatnya. Pastu kat bawah kene ada orang sambut kalau tidak kebarangkalian tersembam tu adalah tinggi. Kat sini juga merupakan kawasan pembuangan botol2 air pengunjung. Kayo pakcik recyle kalau dia tau.. hehe

Naik tangga, turun tangga, mengelongsor pun dah. Sekarang kami perlu melalui lubang kecil untuk sampai ke sungai. Lubang kecil ni ade penjaga dia.. dia sangat penting... haha... penjaga dia meminjamkan paha dia untuk pengunjung pijak semasa melalui lubang ni. Ibarat tangga. Pakcik ni mungkin ingat peha dia besi dan besi adalah peha dia. Adeh buatla tangga ke,letak kerusi ker.. huhu... bukan nak kutuk tapi sayangilah peha anda.. hehe

Keluar je lubang, kami berjumpa dengan anak sungai. Masa nilah tugas encik torch lite memainkan peranan penting. Suasana gelap,kelam dan gulita. Jeritan tour guide menemani kami. Jaga kepala..jaga kepala.. Sebelum berjalan ke anak sungai, tour guide berpesan agar jaga keselamatan diri sendiri.
"Kita nak semua selamat pegi dan selamat keluar, tak nak ada sesape cedera.."

Selepas taklimat diberi, kami perlu meranduk/meredah air sungai. Bestnya pengalaman ni. Rugi siapa tak ikut tour ni. Air sangat sejuk, meranduk air sambil meniarap..habis basah semua.. haha..Perjalanan mengambil masa lebih kurang 20 minit. Memang best..
Ada beberapa check point yang membolehkan pengunjung berhenti dan mandi-manda. Saya tidak berhenti kerana agak rimas dengan kasut saya yang dah bertambah muatan. Bila agaknya pasir-pasir ni masuk ke dalam kasut saya. Saya cuma berhenti di penghujung anak sungai. Bermain dikaki anak sungai, membersihkan diri, mengcapture 1-2 gambar menggunakan handphone dan pulang ke kereta mengeringkan baju/badan.

Oleh kerana pagi masih muda, saya ajak kawan saya ke gua untuk mengcapture 1-2 gambar gua. Untuk kenangan dan untuk dikongsi dalam blog yang muda ini. Saya cuma sampai ke checkpoint 1 saja. Checkpoint seterusnya kene daki tangga. Saya tak sanggup. Jadi gambar2 dibawah ini lah saja yang saya ada.

















Comments

Popular posts from this blog

Keajaiban Kecil

Maaf dah lama tak update blog. Blog semakin lama semakin dilupai. Semacam dah tak relevan sejak adanya Instagram. Banyak post aku tertangguh. Maafkan aku. Disini aku ingin share salah satu keajaiban kecil yang berlaku pada diriku. Tahun 2017, hampir dua tiga bulan aku menjalani hidup suram. Ya suram akibat satu fitnah. Apa fitnahnya? Biarlah jadi rahsia aku dan rakan yang mengetahuinya. Bangun pagi je aku menangis mengenangkan wujud sehari lagi hari yang perlu aku lalui dengan fitnah itu. Orang sekeliling mengeji, aku pura-pura buat bodoh tapi sakitnya Allah yang tahu. Orang sekeliling melarikan diri, aku tetap dengan diri aku sehingga hatiku menjadi kering. Meratapi fitnah yang tidak pernah kubuat. Aku dikambing hitamkan atas kesalahan yang tak pernah aku buat. Aku hanya mampu berdoa, aku mengisi masa lapangku dengan bacaan Al-Quran yang sering aku tinggalkan dan aku mengisi malamku dengan solat sunat hajat, taubat dan isthikarah agar dipermudahkan semua. Aku hiasi bibirku denga

Jom belajar matawang Thailand (Baht) dan airport Don Mueang, Bangkok

Oleh kerana aku dah terjatuh chenta dengan Thailand/ Siam ala negara yang digelar Land of Smile tu. Meh sini aku nak cerita serba sikit pasal matawang Thailand dan airport Don Mueang, Bangkok.Aku nak cerita pasal airport Don Mueang je tau dan bolehlah tolong korang sikit-sikit apa yang aku tahu. Kira kalau korang nak terjah di Bangkok bolehlah sangat tapi sile baca sampai habis yer.. Tapi airport Suvarnabhumi korang jangan tanya yer sebab aku belum lagi merasa mungkin satu hari nanti bolehlah aku share pengalaman disana. Alasan merepeatlah tu. Hiks Bahasa. Ha ini masalah utama disini sebab kebanyakan mereka tidak berapa pandai berbahasa Inggeris. So korang boleh bantai cakap Melayu saja dan dorang akan balas dalam bahasa Thai. Tapi tak mengapa sebab mereka ni sangat membantu jadi kalau maksudnya jauh mereka akan tunjuk perbuatan penat, kalau lapar tunjuk perbuatan sapu perut. Hah macam tulah. Hiks.. Kalau nak senang, bawak gambar rujukan dalam kamera korang. Insya Allah sangat memba

Blog travel ke blog pertanian

Saya sudah bertukar minat mungkin. Saya lebih fokus pada projek pertanian saya diatas tanah sekangkang kera. Memandangkan tidak ramai share tentang info-info pertanian baiklah saya share 0.1 persen info yang saya ada. ia juga jadi info untuk saya untuk hari-hari kemudian. Meh share sikit kenapa pertanian. Tak popular kot.  Minat kepada pertanian tercetus bila Malaysia banjir besar 2014. Percutian di Korea tak boleh buat saya bergembira risaukan pokok-pokok durian ratusan tahun terendam dek air banjir. Rumah sewa pun habis, rumah kampung habis. Habis ditenggelami air. Banjir surut saya segera periksa pokok-pokok durian tapi malangnya semua bagaikan sakit. Daun berguguran, dan ada saja dahan tumbang setiap hari. Bagaikan menanti rebah. Risaukan pokok rebah menimpa rumah tinggalan arwah ayah, saya dengan berat hati membenarkan pokok-pokok durian ditebang. Sobs. Pelbagai kecaman diterima masa tu. Saya redha. Hohoho Kalau nak tengok keadaan pokok durian tu leh zoom sikit gambar dibawah. Ada