Tolong Klik Kalau Sayang Saya :)

Saturday, February 11, 2012

Tahun Melawat Perak 2012 - Gua Tempurung

Gua Tempurung


Actually plan ke Gua Tempurung ni dirancang oleh sepupu ku. Suaminya yang memberi idea untuk kami meneroka keindahan Gua Tempurung tapi apakan daya sepupu ku pula sakit. Erm tak apalah, saya tidak mahu memaksa takut nanti jadi perkara yang tidak diingini. Jadinya trip yang dirancang cuma disertai oleh 3 orang saja.


Route melalui jalan lama leh refer tajuk Cameron Highlands saya..
Route melalui highway dr KL-Gopeng disana akan belok ke kiri dan dalam 10 minit berjalan berkereta akan nampak signboard ke Gua Tempurung. Sesungguhnya signboard tu memang nampak sepi sesepi pemandangan sekeliling tempat yang bakal kami tujui.


Perjalanan masuk ke sana akan melalu iExtreme Motorsport Park tapi ia rasanya dah terbiar bertahun berlalang. Jalan-jalan lagi pastu barulah jumpa Incik Gua Tempurung. Ramai rupanya umat manusia. Semua bangsa ada sebut je.

Bincang-bincang ngan member, memula saya mengsuggestkan amik pakej ke-2 jer. Versi kering.. Round-round gua pastu kuar...Takde basah-basahan. Nanti masalah lak nak menukar baju sebab semua tak bawa stok baju. Pastu pikir-pikir balik kami sepakat mengambil pakej ke-3 (Top of The World & Short River Advanture). Versi wet punya.Dah alang-alang dah sampai baik basah terus. Baju jangan riso keringlah nanti. Haha sempoikan. Rege pakej ni RM 11/pax dan tour dia makan masa dalam 2 jam 30 minit. Pakej ni minimum 8 org. Dan perlu membawa torch lite. Jangan risau kedai kan ada..

Rasa agak sedihlah gak amik pakej ni sebab takleh bawak kamera. Warghh.. patut la ramai omputih bawak kamera waterproff bagai.. So percayalah saya takde gambar dalam gua untuk dikongsi sebab takut kamera basah. Sayang woo.. Info.. barangan berharga bolehlah diletak di kaunter tiket atau dalam kete (yang ni cam bahaya je).

Masa saya pegi tu kan ramai umat manusia dan rupanya kebanyakan umat manusia ni amik pakej 3 siap ada rombongan universiti lagi. Pergghh amik ko, hampir 50 orang peserta 1 guide. Apa penerangan dia pun saya tak dengar. Yelah semua sibuk bercakap jer. Huhu..
Tapi adalah dengar dia sebut monalisa, osama laden,stalagmite dan stalagtite yang mana masih hidup, yang mana dah mati, pastu ade satu tempat tu batu dia penuh ngan kristal. Bebudak university tu cakap batu ni orang perempuan mesti suker sebab leh tampal kat tudung.. hehe..

Walaupun meredah gua, namun bayang incik kelawar langsung tiada. Dah pupus kot dalam gua ni. Ramai sangat melawat sampai ganggu dia bertapa. Gua ni lengkap dengan tangga,lampu kelam dan tong sampah. So tak payahla bawak kelengkapan nak mendaki gunung pula.

Sebelum sampai ke puncak, kita akan berjumpa tempat angin bertembung dan angin tu tak boleh kemana. So dia berpusing-pusing kat tempat ni saja. Tempat lain takkan terasa angin ni. Walaupun jalan skit keluar, dah takde angin tu. Alah macam belajar sains dedulu.. angin akan berkumpul ditempat yang rendah walaupun sekeliling dia bangunan tinggi-tinggi. Kat sini kami dilepaskan untuk meninjau keadaan sekeliling. Saya cuba juga meninjau mana tau ada kipas ker lubang angin ker.. hehe..takde la pula kipasnya 

Perjalanan kami teruskan sampai ke puncak Gua Tempurung. Tinggi tau. Pankreas saya berlari dengan lebih kencang. Hehe.. Kawan dah siap warning dah kalau tak lalu jangan teruskan. Eh mane boleh... dah sampai kene teruskan.. hihi..
Sampai ke puncaknya.. Masya Allah gayatnya nak pandang ke bawah... team university tu siap tanya tour guide.. "abang tade eksklator ker bang??" adeh...hai...

Turun jer tangga tu sampailah kami ditempat yang agak mencabar. Kat sinilah perlunya kasut yg grip.. rupanya kita akan mengelongsor turun untuk sampai ke sungai. Gelongsor dia bukan cam gelongsor kat taman permainan smooth jer.. gelongsor dia ade check point dulu.. benti kejab pastu gelongsor balik.. hehe terhenyak gak  montot  punggung dibuatnya. Pastu kat bawah kene ada orang sambut kalau tidak kebarangkalian tersembam tu adalah tinggi. Kat sini juga merupakan kawasan pembuangan botol2 air pengunjung. Kayo pakcik recyle kalau dia tau.. hehe

Naik tangga, turun tangga, mengelongsor pun dah. Sekarang kami perlu melalui lubang kecil untuk sampai ke sungai. Lubang kecil ni ade penjaga dia.. dia sangat penting... haha... penjaga dia meminjamkan paha dia untuk pengunjung pijak semasa melalui lubang ni. Ibarat tangga. Pakcik ni mungkin ingat peha dia besi dan besi adalah peha dia. Adeh buatla tangga ke,letak kerusi ker.. huhu... bukan nak kutuk tapi sayangilah peha anda.. hehe

Keluar je lubang, kami berjumpa dengan anak sungai. Masa nilah tugas encik torch lite memainkan peranan penting. Suasana gelap,kelam dan gulita. Jeritan tour guide menemani kami. Jaga kepala..jaga kepala.. Sebelum berjalan ke anak sungai, tour guide berpesan agar jaga keselamatan diri sendiri.
"Kita nak semua selamat pegi dan selamat keluar, tak nak ada sesape cedera.."

Selepas taklimat diberi, kami perlu meranduk/meredah air sungai. Bestnya pengalaman ni. Rugi siapa tak ikut tour ni. Air sangat sejuk, meranduk air sambil meniarap..habis basah semua.. haha..Perjalanan mengambil masa lebih kurang 20 minit. Memang best..
Ada beberapa check point yang membolehkan pengunjung berhenti dan mandi-manda. Saya tidak berhenti kerana agak rimas dengan kasut saya yang dah bertambah muatan. Bila agaknya pasir-pasir ni masuk ke dalam kasut saya. Saya cuma berhenti di penghujung anak sungai. Bermain dikaki anak sungai, membersihkan diri, mengcapture 1-2 gambar menggunakan handphone dan pulang ke kereta mengeringkan baju/badan.

Oleh kerana pagi masih muda, saya ajak kawan saya ke gua untuk mengcapture 1-2 gambar gua. Untuk kenangan dan untuk dikongsi dalam blog yang muda ini. Saya cuma sampai ke checkpoint 1 saja. Checkpoint seterusnya kene daki tangga. Saya tak sanggup. Jadi gambar2 dibawah ini lah saja yang saya ada.

















No comments:

Post a Comment