Skip to main content

Lone Ranger Trip - HCMC Vietnam

   Belah petang aku menyibukkan diri pergi bershopping.. Walaupun bukanlah agenda utama tapi I kan perempuan.. Mesti nak membeli membelah punyer.. Tp hari ni aku dok cuci mata jerlah.. Haha.. nak survey kedai apa yang jual murah.. esok boleh dtg lagi.

Tapi misi cuci mata tak berjaya sebab Kiah terjebak.. huhu.. aku dipaksa dan aku terpaksa membeli barang yang aku dok usha.. Minah vietnam suka memaksa tau so ati2.. T-shirt jer pun.. tp sulam laa.. lawa.. beli la 5 helai.. selai 7USD (aku malas nak tukar dong so pakai jerlah USD).. kalau convert duit mesia time tuh dalam RM 22 selai..

Tak mahal mana pun tapi bila pegi 1 tempat ni harga dia lagi murah.. huhu..Nanti aku ceritakan dimana nak beli T-Shirt sulam benang tuh.. 

Belah malamnya balik otel, aku makan bekal dari rumah.. sambal tempe, roti, buah, dll... bukan tak mau try tapi tak biasa lagi..

Journey baru bermula maaa...

Lepas makan n lepaking, pastu kuar balik.. erm nak bagitau hotel aku dkt ngn Bent Thanh market n nite market (ala-ala JLN TAR jer tp JLN TAR lagi besar).. so agak2 tangan dah penuh ngn barang.. balik otel jab pastu shopping balik..

TAPI misi aku bukan sopping tp MENAKLUK (haha macam kelakor jer).. so malam tuh misi menakluk berjaya dengan aku berjaya menawaf 2-3 kali sekitar Bent Thanh market n nite market.. siap leh pegi padang dorang berdating lagi.. kira 1st time pegi n without guide aku berjaya dgn jayanya tanpa sesat.. haha.. gelak lagi.. haha..


So misi hari  ni korang nilaikan berjaya ke idak?

Info utk 1st timer dtg Vietnam
  • kalau cari seven eleven kt sini ada tp namanya dipanggil Circle K (mcm Datuk K jer)
  • Tukarlah kpd duit dong.. susah nak beli brg kalau pakai USD.. Kalau nak tukar Dong, tukar kat kedai emas dorang.. rate lebih tinggi.. kt vietnam tau..
  • Kat sekitar nite market ade restoren VNHalal (tapi regenya ya rabbi ampun), restoren lain tak sempat singgah
  • Pekena Kopi Vietnam dorang.. pergh mengancam.. tp kalau nak bawak balik kene beli filter kopi tuh sekali.. kalau tak.. tak sedapla kopi tuh..
  • Jgn terkejut environment dorang bukan mcm di Mesia.. mcm kerusi makan merata2 ditepi jalan, minum kopi atas moto, sup kandar n cara dorang bawak kenderaan bkn mcm di mesia.. bukan ker berjalan tu luaskan pemandangan kite..
  • Dorang leh berbahasa broken english sesetgh pandai cakap bahasa melayu tp kalau takleh gak korang tryla guna bahasa isyarat.. hahaa.. 
byknya info aku kasi.. nnti sambung lagi.. tetiba blank pulak

Comments

Popular posts from this blog

Keajaiban Kecil

Maaf dah lama tak update blog. Blog semakin lama semakin dilupai. Semacam dah tak relevan sejak adanya Instagram. Banyak post aku tertangguh. Maafkan aku. Disini aku ingin share salah satu keajaiban kecil yang berlaku pada diriku. Tahun 2017, hampir dua tiga bulan aku menjalani hidup suram. Ya suram akibat satu fitnah. Apa fitnahnya? Biarlah jadi rahsia aku dan rakan yang mengetahuinya. Bangun pagi je aku menangis mengenangkan wujud sehari lagi hari yang perlu aku lalui dengan fitnah itu. Orang sekeliling mengeji, aku pura-pura buat bodoh tapi sakitnya Allah yang tahu. Orang sekeliling melarikan diri, aku tetap dengan diri aku sehingga hatiku menjadi kering. Meratapi fitnah yang tidak pernah kubuat. Aku dikambing hitamkan atas kesalahan yang tak pernah aku buat. Aku hanya mampu berdoa, aku mengisi masa lapangku dengan bacaan Al-Quran yang sering aku tinggalkan dan aku mengisi malamku dengan solat sunat hajat, taubat dan isthikarah agar dipermudahkan semua. Aku hiasi bibirku denga

Jom belajar matawang Thailand (Baht) dan airport Don Mueang, Bangkok

Oleh kerana aku dah terjatuh chenta dengan Thailand/ Siam ala negara yang digelar Land of Smile tu. Meh sini aku nak cerita serba sikit pasal matawang Thailand dan airport Don Mueang, Bangkok.Aku nak cerita pasal airport Don Mueang je tau dan bolehlah tolong korang sikit-sikit apa yang aku tahu. Kira kalau korang nak terjah di Bangkok bolehlah sangat tapi sile baca sampai habis yer.. Tapi airport Suvarnabhumi korang jangan tanya yer sebab aku belum lagi merasa mungkin satu hari nanti bolehlah aku share pengalaman disana. Alasan merepeatlah tu. Hiks Bahasa. Ha ini masalah utama disini sebab kebanyakan mereka tidak berapa pandai berbahasa Inggeris. So korang boleh bantai cakap Melayu saja dan dorang akan balas dalam bahasa Thai. Tapi tak mengapa sebab mereka ni sangat membantu jadi kalau maksudnya jauh mereka akan tunjuk perbuatan penat, kalau lapar tunjuk perbuatan sapu perut. Hah macam tulah. Hiks.. Kalau nak senang, bawak gambar rujukan dalam kamera korang. Insya Allah sangat memba

Blog travel ke blog pertanian

Saya sudah bertukar minat mungkin. Saya lebih fokus pada projek pertanian saya diatas tanah sekangkang kera. Memandangkan tidak ramai share tentang info-info pertanian baiklah saya share 0.1 persen info yang saya ada. ia juga jadi info untuk saya untuk hari-hari kemudian. Meh share sikit kenapa pertanian. Tak popular kot.  Minat kepada pertanian tercetus bila Malaysia banjir besar 2014. Percutian di Korea tak boleh buat saya bergembira risaukan pokok-pokok durian ratusan tahun terendam dek air banjir. Rumah sewa pun habis, rumah kampung habis. Habis ditenggelami air. Banjir surut saya segera periksa pokok-pokok durian tapi malangnya semua bagaikan sakit. Daun berguguran, dan ada saja dahan tumbang setiap hari. Bagaikan menanti rebah. Risaukan pokok rebah menimpa rumah tinggalan arwah ayah, saya dengan berat hati membenarkan pokok-pokok durian ditebang. Sobs. Pelbagai kecaman diterima masa tu. Saya redha. Hohoho Kalau nak tengok keadaan pokok durian tu leh zoom sikit gambar dibawah. Ada