Tolong Klik Kalau Sayang Saya :)

Saturday, December 11, 2010

Lone Ranger Trip - HCMC Vietnam

   Belah petang aku menyibukkan diri pergi bershopping.. Walaupun bukanlah agenda utama tapi I kan perempuan.. Mesti nak membeli membelah punyer.. Tp hari ni aku dok cuci mata jerlah.. Haha.. nak survey kedai apa yang jual murah.. esok boleh dtg lagi.

Tapi misi cuci mata tak berjaya sebab Kiah terjebak.. huhu.. aku dipaksa dan aku terpaksa membeli barang yang aku dok usha.. Minah vietnam suka memaksa tau so ati2.. T-shirt jer pun.. tp sulam laa.. lawa.. beli la 5 helai.. selai 7USD (aku malas nak tukar dong so pakai jerlah USD).. kalau convert duit mesia time tuh dalam RM 22 selai..

Tak mahal mana pun tapi bila pegi 1 tempat ni harga dia lagi murah.. huhu..Nanti aku ceritakan dimana nak beli T-Shirt sulam benang tuh.. 

Belah malamnya balik otel, aku makan bekal dari rumah.. sambal tempe, roti, buah, dll... bukan tak mau try tapi tak biasa lagi..

Journey baru bermula maaa...

Lepas makan n lepaking, pastu kuar balik.. erm nak bagitau hotel aku dkt ngn Bent Thanh market n nite market (ala-ala JLN TAR jer tp JLN TAR lagi besar).. so agak2 tangan dah penuh ngn barang.. balik otel jab pastu shopping balik..

TAPI misi aku bukan sopping tp MENAKLUK (haha macam kelakor jer).. so malam tuh misi menakluk berjaya dengan aku berjaya menawaf 2-3 kali sekitar Bent Thanh market n nite market.. siap leh pegi padang dorang berdating lagi.. kira 1st time pegi n without guide aku berjaya dgn jayanya tanpa sesat.. haha.. gelak lagi.. haha..


So misi hari  ni korang nilaikan berjaya ke idak?

Info utk 1st timer dtg Vietnam
  • kalau cari seven eleven kt sini ada tp namanya dipanggil Circle K (mcm Datuk K jer)
  • Tukarlah kpd duit dong.. susah nak beli brg kalau pakai USD.. Kalau nak tukar Dong, tukar kat kedai emas dorang.. rate lebih tinggi.. kt vietnam tau..
  • Kat sekitar nite market ade restoren VNHalal (tapi regenya ya rabbi ampun), restoren lain tak sempat singgah
  • Pekena Kopi Vietnam dorang.. pergh mengancam.. tp kalau nak bawak balik kene beli filter kopi tuh sekali.. kalau tak.. tak sedapla kopi tuh..
  • Jgn terkejut environment dorang bukan mcm di Mesia.. mcm kerusi makan merata2 ditepi jalan, minum kopi atas moto, sup kandar n cara dorang bawak kenderaan bkn mcm di mesia.. bukan ker berjalan tu luaskan pemandangan kite..
  • Dorang leh berbahasa broken english sesetgh pandai cakap bahasa melayu tp kalau takleh gak korang tryla guna bahasa isyarat.. hahaa.. 
byknya info aku kasi.. nnti sambung lagi.. tetiba blank pulak

No comments:

Post a Comment