Skip to main content

HCMC 2nd Day

Semalam, sebelum balik ke hotel aku singgah ke kaunter hotel.. Hotel yg ku bermuastatin Hotel Hoang Phuong (25USD semalam).. Aku extendkan ari hari bermuastatin n tempah tempat pegi ker Mekong River..
Kelakonye di Vietnam nih penjaga hotel tak gheti ckp venglish n paling klako rupanya hotel dorang akan tutup kalau lepas kul 10 mlm.. so kalau balik malam sgt terpaksalah ketuk pintu dorang.. hehe.. paginya akan bukak balik kul 8.00pg n dorang siap tido kat main entrance.. bentang lazy chair lagi..

So berbalik kepada Mekong River

Travel guide aku - Chow apa ntah..
Fees - 30USD all in (kalau tak silap) hampun :)
Venglish dia - ampun.. sila pegi blaja lagi.. penin aku.. ade ke masa nak balik tuh dia cakap "Ok,today game over"... hah.. apa yg aku maen sampai game over nih..
 Scenery spnjang pegi ke Mekong River - Erm.. erm... erm... kalau dah pegi leh nilaikan sendiri.. hehe.. tp paling pelik yg aku tgk kalau ade sawah padi mesti ade kubur.. kekira kubur tuh ade smangat kot.. dlm perjalanan leh singgah kt kedai handcraft lagi.. harga mahal ya ampun yea..

Apa yang aku leh kata sepanjang aku g Vietnam.. Hujan manjang.. so tour mekong river banyak yg aku tapi pegi.. hehe..
Perjalanan - dalam 3-4 jam pegi, so sediakan 1 hari ke Mekong River, tade ittenary laen ea. Perjalanan siap singgah Kilang Hadcraft lagi.. Sebenarnya perjalanan tak lama tp disebabkan pemandu dorang sangat berhemah jadi dorang pandu 60km/sejam.. heheh
Masa bertolak - Kul 8.00pg..sampai kul 6.00ptg

Enjoy gambar kat bawah..





pagi 2nd day.. Pelikkan beskal nih.. handle tade.. camne dorang pegang? Jeng-jeng... Tempat pakwe tuh letak tangan tuh handle dia.. amacam kreatifkan? pakwe ni jual loteri

aku nih terlebih rajin.. pagi2 berjalan2 sekeliling hotel sementara tunggu bus tour g mekong river mai amik..tgk.. ade byk kerusikan?

Nilah otel  aku nginap..25USD per day.. tak kesah check in n check out bila.. Pakwe tuh byk membantu tp aku kene pakai bahasa isyarat la kan.. n kat lobby nilah dia bentang lazy chair dia utk tido.. haha

Ni tpt aku tggu bus gerak.. hehe saje je capture gmbr ni.. tgk wayar letrik berselirat..camnelah dorang wat trobleshooting kalau letrik rosak.. n kt vietnam, moto paling byk digunakan berbanding kenderaan laen

ni hasil kerja penduduk vietnam.. kreatifkan n tekun orang vietnam ni.. kalau tak silap, kulit telur dibakar n disusun 1 per 1 utk jd gambar ni?

Ni gambar Sg Mekong.. Amacam? Teringin nak pegi? hahah.. I know what u'olss pk.. haha.. Naik sampan ke Candy Island..

Pemandangan..eh.. eh.. Air dari pokok nipah nie sedap jugak tau.. Try laaa..

Beli jgn tak beli

Ni kalau tak silap mesin perah kelapa utk dptkan santan..ni manual nyer cara... Mesia ade? Ini menariknya Vietnam nih

Nilaikan sendiri dorang wat gula2 kelapa..

Coconut candy.. handmade..

nilah Chow Game Over.. haha.. tak baek aku nih


Ni pulak.. tpt aku singgah makan.. menu dia semua erk.. aku ape lagi kuarkan bekal.. nasib baik aku pandai (wah puji diri sendiri pulak..ceh semua tuh alasan sbb nak save cost) haha.. sediakan payung sebelum ujan..

kapal dorang.. mata kt kapal tuh kalau tak silap... errrr.... errrr lupa rr.. sowwwwwii

kalau tak silap petrol pump atas air.. aku terteruja jab.. sbb kt semenanjung mesia rasanya tade mende nih

masa ni kat bees island kot.. tpt makan buah2an dorang.. sama mcm di Mesia.. sekian.. masa ni hujan lebat mencurah2 n payung aku pun dah hilang.. haha.. so Chow tuh decide balik nak balik jer... So unicorn Island kiteorg skip... huhu.. Penaklukan aku 2 percent tak berjaya...  haha


Hujan berhenti tepat bila kiteorg sampai kat Jetty bas td.. Isk.. betul2 tak suka kiteorang ni.. hehe.. tak pelah ade rejeki pegi lagi...

Sebelum balik, Chow bebaskan kiteorg jalan2 sekitar jetty.. Aku amik kesempatan tanya T-Shirt sulam benang yang aku beli semalam.. saja survey2.. bape hengget?
dan hasil survey memanaskan ati aku yang cool nih.. haha.. nak tau brapa?





3USD jek dgn warna menarik, material bagus berbanding semalam n design T-Shirt dia (aku tau semua T-Shirt sama-tak sama semalam ala2 leher btk sampan sikit) lebih menarik.. hish rugi duet den.. dan bila dibandingkan dgn rini.. baju kt Mekong River tuh masih elok lagi..
den tak sukaaaaaaaa.... wargh...

Perjalanan yg memenatkan tp aku enjoy sbbnya mcm2 aku tau.. bak kata orang hujan batu dinegeri sendiri, hujan emas dinegeri orang, baik dinegeri sendiri...

Sampai jer..Chow drop pelajar2nya di Benth Thant.. aku n beberapa org jer turun.. yg lain stay kt tpt laen.. trip aku nih byk foreigner.. eh..eh aku bkn foreigner ker kt sana.. bkn... byk omputih..

Tetiba ati aku panas.. nak g balik kedai jual t-shirt tuh.. huhu.. misi zero...kebanyakan kedai dah tutup n aku tak jumper kedai dia..

Comments

Popular posts from this blog

Keajaiban Kecil

Maaf dah lama tak update blog. Blog semakin lama semakin dilupai. Semacam dah tak relevan sejak adanya Instagram. Banyak post aku tertangguh. Maafkan aku. Disini aku ingin share salah satu keajaiban kecil yang berlaku pada diriku. Tahun 2017, hampir dua tiga bulan aku menjalani hidup suram. Ya suram akibat satu fitnah. Apa fitnahnya? Biarlah jadi rahsia aku dan rakan yang mengetahuinya. Bangun pagi je aku menangis mengenangkan wujud sehari lagi hari yang perlu aku lalui dengan fitnah itu. Orang sekeliling mengeji, aku pura-pura buat bodoh tapi sakitnya Allah yang tahu. Orang sekeliling melarikan diri, aku tetap dengan diri aku sehingga hatiku menjadi kering. Meratapi fitnah yang tidak pernah kubuat. Aku dikambing hitamkan atas kesalahan yang tak pernah aku buat. Aku hanya mampu berdoa, aku mengisi masa lapangku dengan bacaan Al-Quran yang sering aku tinggalkan dan aku mengisi malamku dengan solat sunat hajat, taubat dan isthikarah agar dipermudahkan semua. Aku hiasi bibirku denga

Jom belajar matawang Thailand (Baht) dan airport Don Mueang, Bangkok

Oleh kerana aku dah terjatuh chenta dengan Thailand/ Siam ala negara yang digelar Land of Smile tu. Meh sini aku nak cerita serba sikit pasal matawang Thailand dan airport Don Mueang, Bangkok.Aku nak cerita pasal airport Don Mueang je tau dan bolehlah tolong korang sikit-sikit apa yang aku tahu. Kira kalau korang nak terjah di Bangkok bolehlah sangat tapi sile baca sampai habis yer.. Tapi airport Suvarnabhumi korang jangan tanya yer sebab aku belum lagi merasa mungkin satu hari nanti bolehlah aku share pengalaman disana. Alasan merepeatlah tu. Hiks Bahasa. Ha ini masalah utama disini sebab kebanyakan mereka tidak berapa pandai berbahasa Inggeris. So korang boleh bantai cakap Melayu saja dan dorang akan balas dalam bahasa Thai. Tapi tak mengapa sebab mereka ni sangat membantu jadi kalau maksudnya jauh mereka akan tunjuk perbuatan penat, kalau lapar tunjuk perbuatan sapu perut. Hah macam tulah. Hiks.. Kalau nak senang, bawak gambar rujukan dalam kamera korang. Insya Allah sangat memba

Blog travel ke blog pertanian

Saya sudah bertukar minat mungkin. Saya lebih fokus pada projek pertanian saya diatas tanah sekangkang kera. Memandangkan tidak ramai share tentang info-info pertanian baiklah saya share 0.1 persen info yang saya ada. ia juga jadi info untuk saya untuk hari-hari kemudian. Meh share sikit kenapa pertanian. Tak popular kot.  Minat kepada pertanian tercetus bila Malaysia banjir besar 2014. Percutian di Korea tak boleh buat saya bergembira risaukan pokok-pokok durian ratusan tahun terendam dek air banjir. Rumah sewa pun habis, rumah kampung habis. Habis ditenggelami air. Banjir surut saya segera periksa pokok-pokok durian tapi malangnya semua bagaikan sakit. Daun berguguran, dan ada saja dahan tumbang setiap hari. Bagaikan menanti rebah. Risaukan pokok rebah menimpa rumah tinggalan arwah ayah, saya dengan berat hati membenarkan pokok-pokok durian ditebang. Sobs. Pelbagai kecaman diterima masa tu. Saya redha. Hohoho Kalau nak tengok keadaan pokok durian tu leh zoom sikit gambar dibawah. Ada