Skip to main content

Lone Ranger Trip - HCMC Vietnam

Aha.. kalau dgr vietnam.. geng-geng cik kiah mesti suka sebab mase nilah shopping tyme.. hehe.. Tapi ade jugak yang cakap kat vietnam tuh ada apa? ko nak kena tembak? negara komunisla katakan..
Aku g sana membawa satu mision (wah macam mission imposible lak).. Misi aku nak takluk (mampu ke?) HCMC Vietnam n nak of cos sopping.. hehe..

Aku pegi berdua ngn sepupu aku n sepupu lagi sorang tunggu kat Vietnam. Masalah timbul bila sepupu lagi sorang terpaksa ke Hanoi sebab urusan kelija.. Apa boleh buat kelija lagi penting maaa.. Dan aku yg pergi tanpa any preparation terpaksa meredah HCMC keseorangan.. Berjayakah mision aku?

1 st Day - 12 June 2010

Berbekalkan nasihat dan map dari sepupuku.. Bila flight landing jer terus g cari taxi.. bertekak dgn awek vietnam radio set (walkie taklie) kat airport, taknak naik taxi Mailnh tapi nak Vinasun jugak.. Erm akhirnya terpacakla kat situ dekat 20 minit. Sebab yang datang semua taxi Mailnh.. hehe.. dapat tak Vinasun?








Tara...

dapat akhirnya.. gambar bawah ni pemandangan sekitar nak g Bent Thant Market (tpt rombongan cik kiah paling suka)....haha

yang hijau tuh Masjid.. Kalau nak tau selalunya belakang masjid ni ade perkampungan Melayu Champa.. So kalau nak makan makanan halal n murah.. pegi kawasan belakang Masjid

Perhatikan bangunan di Vietnam semua mcm tu..Tinggi n rapat2.. Aku penah jumpa satu jer bangunan paling tinggi kat HCMC ni.. E-Tower itu pun dah jauh dr HCMC.. Tpt sepupuku kelija..

Inilah rupa taxi vinasun.. Selesa n murah. Sepupu aku cakap kalau dtg ke Vietnam pilih taxi dr syarikat Vinasun & Mailnh saja sebab company dia besar so kebarangkalian ditipu tipis.. lalala...

Jgn tak tahu.. depan hotel aku tuh Bent Thanh Market.. petang sikit br nak serbu.. haha.. sekarang ZzzzZ dulu..


Sejarah n Info sikit
HCMC - Ho Chi Minh City ea.. Ho Chi Minh tuh pejuang Vietnam yg dorang segani..  
Nama lain HCMC ialah Saigon..
Sama macam di Malaysia - Pentadbiran di Putrajaya n pelbagai aktiviti di Kuala Lumpur
                                       - Pentadbiran di Hanoi n pelbagai aktiviti di HCMC/Saigon

Comments

Popular posts from this blog

Keajaiban Kecil

Maaf dah lama tak update blog. Blog semakin lama semakin dilupai. Semacam dah tak relevan sejak adanya Instagram. Banyak post aku tertangguh. Maafkan aku. Disini aku ingin share salah satu keajaiban kecil yang berlaku pada diriku. Tahun 2017, hampir dua tiga bulan aku menjalani hidup suram. Ya suram akibat satu fitnah. Apa fitnahnya? Biarlah jadi rahsia aku dan rakan yang mengetahuinya. Bangun pagi je aku menangis mengenangkan wujud sehari lagi hari yang perlu aku lalui dengan fitnah itu. Orang sekeliling mengeji, aku pura-pura buat bodoh tapi sakitnya Allah yang tahu. Orang sekeliling melarikan diri, aku tetap dengan diri aku sehingga hatiku menjadi kering. Meratapi fitnah yang tidak pernah kubuat. Aku dikambing hitamkan atas kesalahan yang tak pernah aku buat. Aku hanya mampu berdoa, aku mengisi masa lapangku dengan bacaan Al-Quran yang sering aku tinggalkan dan aku mengisi malamku dengan solat sunat hajat, taubat dan isthikarah agar dipermudahkan semua. Aku hiasi bibirku denga

Jom belajar matawang Thailand (Baht) dan airport Don Mueang, Bangkok

Oleh kerana aku dah terjatuh chenta dengan Thailand/ Siam ala negara yang digelar Land of Smile tu. Meh sini aku nak cerita serba sikit pasal matawang Thailand dan airport Don Mueang, Bangkok.Aku nak cerita pasal airport Don Mueang je tau dan bolehlah tolong korang sikit-sikit apa yang aku tahu. Kira kalau korang nak terjah di Bangkok bolehlah sangat tapi sile baca sampai habis yer.. Tapi airport Suvarnabhumi korang jangan tanya yer sebab aku belum lagi merasa mungkin satu hari nanti bolehlah aku share pengalaman disana. Alasan merepeatlah tu. Hiks Bahasa. Ha ini masalah utama disini sebab kebanyakan mereka tidak berapa pandai berbahasa Inggeris. So korang boleh bantai cakap Melayu saja dan dorang akan balas dalam bahasa Thai. Tapi tak mengapa sebab mereka ni sangat membantu jadi kalau maksudnya jauh mereka akan tunjuk perbuatan penat, kalau lapar tunjuk perbuatan sapu perut. Hah macam tulah. Hiks.. Kalau nak senang, bawak gambar rujukan dalam kamera korang. Insya Allah sangat memba

Blog travel ke blog pertanian

Saya sudah bertukar minat mungkin. Saya lebih fokus pada projek pertanian saya diatas tanah sekangkang kera. Memandangkan tidak ramai share tentang info-info pertanian baiklah saya share 0.1 persen info yang saya ada. ia juga jadi info untuk saya untuk hari-hari kemudian. Meh share sikit kenapa pertanian. Tak popular kot.  Minat kepada pertanian tercetus bila Malaysia banjir besar 2014. Percutian di Korea tak boleh buat saya bergembira risaukan pokok-pokok durian ratusan tahun terendam dek air banjir. Rumah sewa pun habis, rumah kampung habis. Habis ditenggelami air. Banjir surut saya segera periksa pokok-pokok durian tapi malangnya semua bagaikan sakit. Daun berguguran, dan ada saja dahan tumbang setiap hari. Bagaikan menanti rebah. Risaukan pokok rebah menimpa rumah tinggalan arwah ayah, saya dengan berat hati membenarkan pokok-pokok durian ditebang. Sobs. Pelbagai kecaman diterima masa tu. Saya redha. Hohoho Kalau nak tengok keadaan pokok durian tu leh zoom sikit gambar dibawah. Ada