Tolong Klik Kalau Sayang Saya :)

Saturday, December 11, 2010

Lone Ranger Trip - HCMC Vietnam

Aha.. kalau dgr vietnam.. geng-geng cik kiah mesti suka sebab mase nilah shopping tyme.. hehe.. Tapi ade jugak yang cakap kat vietnam tuh ada apa? ko nak kena tembak? negara komunisla katakan..
Aku g sana membawa satu mision (wah macam mission imposible lak).. Misi aku nak takluk (mampu ke?) HCMC Vietnam n nak of cos sopping.. hehe..

Aku pegi berdua ngn sepupu aku n sepupu lagi sorang tunggu kat Vietnam. Masalah timbul bila sepupu lagi sorang terpaksa ke Hanoi sebab urusan kelija.. Apa boleh buat kelija lagi penting maaa.. Dan aku yg pergi tanpa any preparation terpaksa meredah HCMC keseorangan.. Berjayakah mision aku?

1 st Day - 12 June 2010

Berbekalkan nasihat dan map dari sepupuku.. Bila flight landing jer terus g cari taxi.. bertekak dgn awek vietnam radio set (walkie taklie) kat airport, taknak naik taxi Mailnh tapi nak Vinasun jugak.. Erm akhirnya terpacakla kat situ dekat 20 minit. Sebab yang datang semua taxi Mailnh.. hehe.. dapat tak Vinasun?








Tara...

dapat akhirnya.. gambar bawah ni pemandangan sekitar nak g Bent Thant Market (tpt rombongan cik kiah paling suka)....haha

yang hijau tuh Masjid.. Kalau nak tau selalunya belakang masjid ni ade perkampungan Melayu Champa.. So kalau nak makan makanan halal n murah.. pegi kawasan belakang Masjid

Perhatikan bangunan di Vietnam semua mcm tu..Tinggi n rapat2.. Aku penah jumpa satu jer bangunan paling tinggi kat HCMC ni.. E-Tower itu pun dah jauh dr HCMC.. Tpt sepupuku kelija..

Inilah rupa taxi vinasun.. Selesa n murah. Sepupu aku cakap kalau dtg ke Vietnam pilih taxi dr syarikat Vinasun & Mailnh saja sebab company dia besar so kebarangkalian ditipu tipis.. lalala...

Jgn tak tahu.. depan hotel aku tuh Bent Thanh Market.. petang sikit br nak serbu.. haha.. sekarang ZzzzZ dulu..


Sejarah n Info sikit
HCMC - Ho Chi Minh City ea.. Ho Chi Minh tuh pejuang Vietnam yg dorang segani..  
Nama lain HCMC ialah Saigon..
Sama macam di Malaysia - Pentadbiran di Putrajaya n pelbagai aktiviti di Kuala Lumpur
                                       - Pentadbiran di Hanoi n pelbagai aktiviti di HCMC/Saigon

No comments:

Post a Comment