Tolong Klik Kalau Sayang Saya :)

Sunday, July 5, 2015

Hat Yai, Thailand - Dugaan Overland (part 3)

Rajin pulak update belog ni :P

Esoknya dalam pukul 5.30 pagi awal-awal kami sudah bangun. Mengejar sunrise katanya. Pakcik guesthouse membawa kami ke tempat bot. Yeay pagi-pagi kami sudah diduga. Bot kami tidak boleh dihidupkan makanya pakcik tadi pas kami ke bot lain.





Aku betul-betul teruja. Nak tengok lotus dan dolphin. Yeah menerusi pembacaan aku yang tak berapa lengkap ada Irrawaddy Dolphin dan limpahan lotus sementelah Thale Noi yang kami pergi merupakan tapak ramsar terbesar di Thailand. Dan khabarnya masa kami pergi itu merupakan masa terbaik kerana ia merupakan masa pengumpulan burung-burung dari serata dunia. Tapak ramsar apa? Sila google yer kenkawan.

Ok jom join kami membelah tasik mencari lotus dan dolphin.






 Sunrise mula melimpahi cahayanya ke Thale Noi.


Kalau kawan-kawan perasan yang berupa jambatan tu ialah highway yang menghubungkan Songkhla Lake dan Thale Noi dari 160 km jaraknya dapat dikurangkan kepada 16 km. Erkk! Patutla cyclist dari Malaysia suka menggunakan highway ni!





Rumah tinggal tepi highway ni.

 Pelbagai burung dapat dilihat disini termasuk water buffullo.




Beberapa tempat telah kami lewati namun mana lotusnya??? Aku membayangkan lotusnya sebanyak di Udon Thani, aku membayangkan dolphin bermain-main dipinggir bot aku namun ia hanya angan-angan. Handphone sudah kusimpan siap-siap dalam beg dan kamera sudah ku offkan. Dalam hati berdendang lagu My Love, Soledad, If I Let You Go dan Flying Without Wing dendangan Weslife. Anne pula start bermadah, berperibahasa dan sebagainya. Mengubat hati terluka. Huwaaaaa.... Dalam hati mula menyalahkan pemetik-pemetik lotus sampai habis lotus di tasik sebesar alam ini.



TAPI hati sedikit berbunga bila kami menghampiri daratan. 
"Anne tengok pink!!" Pekik ku.
"Izza, see save last for the best" pekik Anne.

Ha.. semua buat aksi nak menembak.

Bunga Lotus menyambut ketibaan kami didaratan. Sungguh walaupun tidak sebanyak Udon Thani namun kami bersyukur adanya lotus itu.

Meh tengok gambar



Tersenyum pacik bot melihat kami tersenyum kembali. Hiks.. memain yer pakcik





Sesampainya kami di daratan kami terus breakfast di cafe Le Noi Berry. Sungguh aku lupa menu aku.
Dalam hati aku berazam mahu kembali kesini. Mengubat apa yang tertinggal gitu. Hehehehe






BERSAMBUNG

2 comments:

  1. bila nak repeat? nak ikutt.... ngeee..

    *save the best for the last ler, typo erk?

    ReplyDelete