Skip to main content

Hat Yai, Thailand - Dugaan Overland (part 3)

Rajin pulak update belog ni :P

Esoknya dalam pukul 5.30 pagi awal-awal kami sudah bangun. Mengejar sunrise katanya. Pakcik guesthouse membawa kami ke tempat bot. Yeay pagi-pagi kami sudah diduga. Bot kami tidak boleh dihidupkan makanya pakcik tadi pas kami ke bot lain.





Aku betul-betul teruja. Nak tengok lotus dan dolphin. Yeah menerusi pembacaan aku yang tak berapa lengkap ada Irrawaddy Dolphin dan limpahan lotus sementelah Thale Noi yang kami pergi merupakan tapak ramsar terbesar di Thailand. Dan khabarnya masa kami pergi itu merupakan masa terbaik kerana ia merupakan masa pengumpulan burung-burung dari serata dunia. Tapak ramsar apa? Sila google yer kenkawan.

Ok jom join kami membelah tasik mencari lotus dan dolphin.






 Sunrise mula melimpahi cahayanya ke Thale Noi.


Kalau kawan-kawan perasan yang berupa jambatan tu ialah highway yang menghubungkan Songkhla Lake dan Thale Noi dari 160 km jaraknya dapat dikurangkan kepada 16 km. Erkk! Patutla cyclist dari Malaysia suka menggunakan highway ni!





Rumah tinggal tepi highway ni.

 Pelbagai burung dapat dilihat disini termasuk water buffullo.




Beberapa tempat telah kami lewati namun mana lotusnya??? Aku membayangkan lotusnya sebanyak di Udon Thani, aku membayangkan dolphin bermain-main dipinggir bot aku namun ia hanya angan-angan. Handphone sudah kusimpan siap-siap dalam beg dan kamera sudah ku offkan. Dalam hati berdendang lagu My Love, Soledad, If I Let You Go dan Flying Without Wing dendangan Weslife. Anne pula start bermadah, berperibahasa dan sebagainya. Mengubat hati terluka. Huwaaaaa.... Dalam hati mula menyalahkan pemetik-pemetik lotus sampai habis lotus di tasik sebesar alam ini.



TAPI hati sedikit berbunga bila kami menghampiri daratan. 
"Anne tengok pink!!" Pekik ku.
"Izza, see save last for the best" pekik Anne.

Ha.. semua buat aksi nak menembak.

Bunga Lotus menyambut ketibaan kami didaratan. Sungguh walaupun tidak sebanyak Udon Thani namun kami bersyukur adanya lotus itu.

Meh tengok gambar



Tersenyum pacik bot melihat kami tersenyum kembali. Hiks.. memain yer pakcik





Sesampainya kami di daratan kami terus breakfast di cafe Le Noi Berry. Sungguh aku lupa menu aku.
Dalam hati aku berazam mahu kembali kesini. Mengubat apa yang tertinggal gitu. Hehehehe






BERSAMBUNG

Comments

  1. bila nak repeat? nak ikutt.... ngeee..

    *save the best for the last ler, typo erk?

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Keajaiban Kecil

Maaf dah lama tak update blog. Blog semakin lama semakin dilupai. Semacam dah tak relevan sejak adanya Instagram. Banyak post aku tertangguh. Maafkan aku. Disini aku ingin share salah satu keajaiban kecil yang berlaku pada diriku. Tahun 2017, hampir dua tiga bulan aku menjalani hidup suram. Ya suram akibat satu fitnah. Apa fitnahnya? Biarlah jadi rahsia aku dan rakan yang mengetahuinya. Bangun pagi je aku menangis mengenangkan wujud sehari lagi hari yang perlu aku lalui dengan fitnah itu. Orang sekeliling mengeji, aku pura-pura buat bodoh tapi sakitnya Allah yang tahu. Orang sekeliling melarikan diri, aku tetap dengan diri aku sehingga hatiku menjadi kering. Meratapi fitnah yang tidak pernah kubuat. Aku dikambing hitamkan atas kesalahan yang tak pernah aku buat. Aku hanya mampu berdoa, aku mengisi masa lapangku dengan bacaan Al-Quran yang sering aku tinggalkan dan aku mengisi malamku dengan solat sunat hajat, taubat dan isthikarah agar dipermudahkan semua. Aku hiasi bibirku denga

Jom belajar matawang Thailand (Baht) dan airport Don Mueang, Bangkok

Oleh kerana aku dah terjatuh chenta dengan Thailand/ Siam ala negara yang digelar Land of Smile tu. Meh sini aku nak cerita serba sikit pasal matawang Thailand dan airport Don Mueang, Bangkok.Aku nak cerita pasal airport Don Mueang je tau dan bolehlah tolong korang sikit-sikit apa yang aku tahu. Kira kalau korang nak terjah di Bangkok bolehlah sangat tapi sile baca sampai habis yer.. Tapi airport Suvarnabhumi korang jangan tanya yer sebab aku belum lagi merasa mungkin satu hari nanti bolehlah aku share pengalaman disana. Alasan merepeatlah tu. Hiks Bahasa. Ha ini masalah utama disini sebab kebanyakan mereka tidak berapa pandai berbahasa Inggeris. So korang boleh bantai cakap Melayu saja dan dorang akan balas dalam bahasa Thai. Tapi tak mengapa sebab mereka ni sangat membantu jadi kalau maksudnya jauh mereka akan tunjuk perbuatan penat, kalau lapar tunjuk perbuatan sapu perut. Hah macam tulah. Hiks.. Kalau nak senang, bawak gambar rujukan dalam kamera korang. Insya Allah sangat memba

Blog travel ke blog pertanian

Saya sudah bertukar minat mungkin. Saya lebih fokus pada projek pertanian saya diatas tanah sekangkang kera. Memandangkan tidak ramai share tentang info-info pertanian baiklah saya share 0.1 persen info yang saya ada. ia juga jadi info untuk saya untuk hari-hari kemudian. Meh share sikit kenapa pertanian. Tak popular kot.  Minat kepada pertanian tercetus bila Malaysia banjir besar 2014. Percutian di Korea tak boleh buat saya bergembira risaukan pokok-pokok durian ratusan tahun terendam dek air banjir. Rumah sewa pun habis, rumah kampung habis. Habis ditenggelami air. Banjir surut saya segera periksa pokok-pokok durian tapi malangnya semua bagaikan sakit. Daun berguguran, dan ada saja dahan tumbang setiap hari. Bagaikan menanti rebah. Risaukan pokok rebah menimpa rumah tinggalan arwah ayah, saya dengan berat hati membenarkan pokok-pokok durian ditebang. Sobs. Pelbagai kecaman diterima masa tu. Saya redha. Hohoho Kalau nak tengok keadaan pokok durian tu leh zoom sikit gambar dibawah. Ada