Tolong Klik Kalau Sayang Saya :)

Wednesday, April 23, 2014

Sangkhlaburi - Tempat yang lain dari yang lain (Hari kedua)

Sambungan hari kedua di Sangkhalaburi
Sori post ni banyak gambar. Sila bertabah

Awal pagi kami gagah meredah cuaca sejuk (16 darjah celcius) ke Broken Bridge semalam. Nak tengok sunrise pula dan berjalan sekitar Mon Village. Meh tengok gambar... =)




Awal pagi semua bersedia nak menembak





Kabus yang tebal dan sejuk. Kami tidak bersedia dengan cuaca sejuk ni. Memang tak sangka baju sejuk diperlukan... Bertabahlah...



Rumah air disekitar Broken Bridge.. Sebab apa ia patah, korang boleh gogel yer...





Suasana disini sudah lebih kepada budaya Myanmar. Tengok aunty bawah ni. Orang Myammar memang suka tepek bedak Thanaka (macam bedak sejuk) tak kira dimana-mana mereka berada termasuklah di Malaysia.. Tapi kulit mereka memang cantik...



Bedak thanaka... Nora Danish merupakan insan yang bertanggungjawab memperkenalkan bedak ni di Malaysia... Best tau pakai bedak ni sebenarnya. Aku suka pakai yang warna cream tu..


Ini Mon Village. Seberang sungai tadi..
Kebanyakan rumah disini dua lapis. Aku rasa kemungkinan besar kawasan ni mudah dinaiki air sebab tu mereka membina rumah tinggi-tinggi. Kalaulah aku boleh masuk dalam rumah nikan best. Boleh tengok budaya mereka.






Nik sempat beli ice blended disini. Sedap juga...


Cafe Coffee Berry

Hah.. ada tripadvisor tau... Serius suasana disini memang best..
Website Coffee Berry 
http://www.coffeeberrysangklaburi.com/index.html


Ekceli kami di Coffee Berry semalam saja kemudian kami berpindah ke P Guesthouse yang terletak tidak jauh dari Coffee Berry. Dalam 40 minit jugaklah kalau berjalan. Ekceli aku rasa hospitality Coffe Berry terbaik sebab dia sediakan servis pick up dan transfer. Oklah kotkan.. Owner dia siap hantar kami ke P Guesthouse lagi.

P Guesthouse

P.Guest House resort
81/2 Moo1. Tumbom Nonglu
Sankhlaburi, Kanchanaburi 71240
Tel. 66(0)81-450-2783 , 66(0)34-595-061
Fax. 66(0)34-595-139
GPS : 15.143827 , 98.456623


Overall persekitaran disini superb. Cantik. Boleh tengok sunrise dan sunset bila buka je pintu bilik. Paling best sebab ia letaknya tepi sungai. Kalau korang nak buat terjun tiruk memang bolehlah. No hal..

Hiasan dalaman guesthouse ni lebih kepada konsep batu batan dan kayu kayan. Hihihi.. Boleh tengok gambar dibawah yer... Owh sebelum terlupa konsep bathroom ialah share yer.. Tapi tak jadi hal sebab bilik air dia superb.. Cantik cuma takde hot water. Errrrr SEJUK!! Mandi sambil menjerit. Wah giteww..




P Guesthouse

 



Sebenarnya tujuan kami ke P Guesthouse sebab ia ada menyediakan pakej hostel dan Adventure on elephant’s and bamboo rafting (1000 baht)..  Oklah kot pakej sehari.  

 Underwater Temple rasanya. Hehehe.. Nak tanya dorang tak tau cakap English. Tapi mungkinlah kot atau gambar lagi satu.  Aku tak pasti
Aku pernah terbaca sebenarnya kalau musim kemarau temple ni boleh dilawati dan boleh masuk sampai kedalam temple... 




Tengok pokok dia. Maksudnya memang kalau kemarau kawasan ni subur...





Life jacket aku tu sengaja aku pilih yang besar sebab boleh tumpang berteduh kalau panas. Heheh nasib baik...
KAMI






2 comments:

  1. Bedak Tanaka?...asal dari Myanmar rupanya...uhuk..uhuk..uhuk..JM adalah pengguna setia bedak ni yg dalam bekas HIJAU tu..eh..berapa dorang jual kat sana eh..sini dorang jula RM10 kat sana mesti lagi murah..kalau JM peluang ke sana nak borong balik jual kat msia :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha yer JM.. Nora Danish yang bawak ke Malaysia dan jadi fenomena gitu. Yerp masa mula-mula harga memang mahal tapi lepas tu harga makin turun dan tak laku dah.. huhu

      Delete