Skip to main content

Sangkhlaburi - Tempat yang lain dari yang lain (Hari kedua)

Sambungan hari kedua di Sangkhalaburi
Sori post ni banyak gambar. Sila bertabah

Awal pagi kami gagah meredah cuaca sejuk (16 darjah celcius) ke Broken Bridge semalam. Nak tengok sunrise pula dan berjalan sekitar Mon Village. Meh tengok gambar... =)




Awal pagi semua bersedia nak menembak





Kabus yang tebal dan sejuk. Kami tidak bersedia dengan cuaca sejuk ni. Memang tak sangka baju sejuk diperlukan... Bertabahlah...



Rumah air disekitar Broken Bridge.. Sebab apa ia patah, korang boleh gogel yer...





Suasana disini sudah lebih kepada budaya Myanmar. Tengok aunty bawah ni. Orang Myammar memang suka tepek bedak Thanaka (macam bedak sejuk) tak kira dimana-mana mereka berada termasuklah di Malaysia.. Tapi kulit mereka memang cantik...



Bedak thanaka... Nora Danish merupakan insan yang bertanggungjawab memperkenalkan bedak ni di Malaysia... Best tau pakai bedak ni sebenarnya. Aku suka pakai yang warna cream tu..


Ini Mon Village. Seberang sungai tadi..
Kebanyakan rumah disini dua lapis. Aku rasa kemungkinan besar kawasan ni mudah dinaiki air sebab tu mereka membina rumah tinggi-tinggi. Kalaulah aku boleh masuk dalam rumah nikan best. Boleh tengok budaya mereka.






Nik sempat beli ice blended disini. Sedap juga...


Cafe Coffee Berry

Hah.. ada tripadvisor tau... Serius suasana disini memang best..
Website Coffee Berry 
http://www.coffeeberrysangklaburi.com/index.html


Ekceli kami di Coffee Berry semalam saja kemudian kami berpindah ke P Guesthouse yang terletak tidak jauh dari Coffee Berry. Dalam 40 minit jugaklah kalau berjalan. Ekceli aku rasa hospitality Coffe Berry terbaik sebab dia sediakan servis pick up dan transfer. Oklah kotkan.. Owner dia siap hantar kami ke P Guesthouse lagi.

P Guesthouse

P.Guest House resort
81/2 Moo1. Tumbom Nonglu
Sankhlaburi, Kanchanaburi 71240
Tel. 66(0)81-450-2783 , 66(0)34-595-061
Fax. 66(0)34-595-139
GPS : 15.143827 , 98.456623


Overall persekitaran disini superb. Cantik. Boleh tengok sunrise dan sunset bila buka je pintu bilik. Paling best sebab ia letaknya tepi sungai. Kalau korang nak buat terjun tiruk memang bolehlah. No hal..

Hiasan dalaman guesthouse ni lebih kepada konsep batu batan dan kayu kayan. Hihihi.. Boleh tengok gambar dibawah yer... Owh sebelum terlupa konsep bathroom ialah share yer.. Tapi tak jadi hal sebab bilik air dia superb.. Cantik cuma takde hot water. Errrrr SEJUK!! Mandi sambil menjerit. Wah giteww..




P Guesthouse

 



Sebenarnya tujuan kami ke P Guesthouse sebab ia ada menyediakan pakej hostel dan Adventure on elephant’s and bamboo rafting (1000 baht)..  Oklah kot pakej sehari.  

 Underwater Temple rasanya. Hehehe.. Nak tanya dorang tak tau cakap English. Tapi mungkinlah kot atau gambar lagi satu.  Aku tak pasti
Aku pernah terbaca sebenarnya kalau musim kemarau temple ni boleh dilawati dan boleh masuk sampai kedalam temple... 




Tengok pokok dia. Maksudnya memang kalau kemarau kawasan ni subur...





Life jacket aku tu sengaja aku pilih yang besar sebab boleh tumpang berteduh kalau panas. Heheh nasib baik...
KAMI






Comments

  1. Bedak Tanaka?...asal dari Myanmar rupanya...uhuk..uhuk..uhuk..JM adalah pengguna setia bedak ni yg dalam bekas HIJAU tu..eh..berapa dorang jual kat sana eh..sini dorang jula RM10 kat sana mesti lagi murah..kalau JM peluang ke sana nak borong balik jual kat msia :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha yer JM.. Nora Danish yang bawak ke Malaysia dan jadi fenomena gitu. Yerp masa mula-mula harga memang mahal tapi lepas tu harga makin turun dan tak laku dah.. huhu

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Keajaiban Kecil

Maaf dah lama tak update blog. Blog semakin lama semakin dilupai. Semacam dah tak relevan sejak adanya Instagram. Banyak post aku tertangguh. Maafkan aku. Disini aku ingin share salah satu keajaiban kecil yang berlaku pada diriku. Tahun 2017, hampir dua tiga bulan aku menjalani hidup suram. Ya suram akibat satu fitnah. Apa fitnahnya? Biarlah jadi rahsia aku dan rakan yang mengetahuinya. Bangun pagi je aku menangis mengenangkan wujud sehari lagi hari yang perlu aku lalui dengan fitnah itu. Orang sekeliling mengeji, aku pura-pura buat bodoh tapi sakitnya Allah yang tahu. Orang sekeliling melarikan diri, aku tetap dengan diri aku sehingga hatiku menjadi kering. Meratapi fitnah yang tidak pernah kubuat. Aku dikambing hitamkan atas kesalahan yang tak pernah aku buat. Aku hanya mampu berdoa, aku mengisi masa lapangku dengan bacaan Al-Quran yang sering aku tinggalkan dan aku mengisi malamku dengan solat sunat hajat, taubat dan isthikarah agar dipermudahkan semua. Aku hiasi bibirku denga

Jom belajar matawang Thailand (Baht) dan airport Don Mueang, Bangkok

Oleh kerana aku dah terjatuh chenta dengan Thailand/ Siam ala negara yang digelar Land of Smile tu. Meh sini aku nak cerita serba sikit pasal matawang Thailand dan airport Don Mueang, Bangkok.Aku nak cerita pasal airport Don Mueang je tau dan bolehlah tolong korang sikit-sikit apa yang aku tahu. Kira kalau korang nak terjah di Bangkok bolehlah sangat tapi sile baca sampai habis yer.. Tapi airport Suvarnabhumi korang jangan tanya yer sebab aku belum lagi merasa mungkin satu hari nanti bolehlah aku share pengalaman disana. Alasan merepeatlah tu. Hiks Bahasa. Ha ini masalah utama disini sebab kebanyakan mereka tidak berapa pandai berbahasa Inggeris. So korang boleh bantai cakap Melayu saja dan dorang akan balas dalam bahasa Thai. Tapi tak mengapa sebab mereka ni sangat membantu jadi kalau maksudnya jauh mereka akan tunjuk perbuatan penat, kalau lapar tunjuk perbuatan sapu perut. Hah macam tulah. Hiks.. Kalau nak senang, bawak gambar rujukan dalam kamera korang. Insya Allah sangat memba

Blog travel ke blog pertanian

Saya sudah bertukar minat mungkin. Saya lebih fokus pada projek pertanian saya diatas tanah sekangkang kera. Memandangkan tidak ramai share tentang info-info pertanian baiklah saya share 0.1 persen info yang saya ada. ia juga jadi info untuk saya untuk hari-hari kemudian. Meh share sikit kenapa pertanian. Tak popular kot.  Minat kepada pertanian tercetus bila Malaysia banjir besar 2014. Percutian di Korea tak boleh buat saya bergembira risaukan pokok-pokok durian ratusan tahun terendam dek air banjir. Rumah sewa pun habis, rumah kampung habis. Habis ditenggelami air. Banjir surut saya segera periksa pokok-pokok durian tapi malangnya semua bagaikan sakit. Daun berguguran, dan ada saja dahan tumbang setiap hari. Bagaikan menanti rebah. Risaukan pokok rebah menimpa rumah tinggalan arwah ayah, saya dengan berat hati membenarkan pokok-pokok durian ditebang. Sobs. Pelbagai kecaman diterima masa tu. Saya redha. Hohoho Kalau nak tengok keadaan pokok durian tu leh zoom sikit gambar dibawah. Ada