Skip to main content

Sangkhlaburi - Tempat yang lain dari yang lain (Hari pertama)

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. Maaf yer post Bangkok ni pending lama sangat. Macam biasa mood tak menjelma..

Semalam selepas berpisah, kami berempat meneruskan perjalanan ke Sangkhlaburi. Kami pergi menaiki van (RM 17.00) dan mengambil masa dalam 3 jam perjalanan. Sepanjang perjalanan aku lebih suka membuter dari tengok pemandangan. Tapi kadang kala terjaga bila van berhenti untuk pemeriksaan. Agaknya bila mahu memasuki kawasan sempadan kawalan tentera agak ketat dan kami diminta untuk memberikan passport. Mereka mengembalikan passport selepas berpuas hati dan tersenyum lebar bila kami cakap kami dari Malaysia. Alhamdulillah perjalanan kami smooth saja.
 
Dalam perjalanan tu aku dan Anne sempat membuat teori pasal sorang uncle Mat Saleh depan kiteorang. Jenuhla kami tak gunakan English sebagai mengumpat dia. Dia pula asyik senyum je pandang kami. Hahaha... Walaupun tersenyum tapi nampak ke'lonely'an dia. Aunty sebelah dia pulak suka-suka hati macam marah uncle tu. Sebab tu pelbagai speku lahir yang akhirnya semuanya SALAH!!... Hahaha


Van kami berhenti disini di terminal van pekan Sangkhalaburi. Uncle tadi rupanya berpisah dengan aunty tu. Maksudnya bukan social escort la aunty tu? Hahaha...salah satu speku kami. Hah nilah pekan Sangkhalaburi. Kami tunggu owner Coffee Berry datang ambil kami.  Sementara menanti dia, kami sempat berjalan ke pasar malam tu.

Berkenaan Coffee Berry ni adalah last choice kami sebenarnya sebab harga pernite dia agak pricey. Dalam RM70/per nite. Tapi apa nak buat boleh dikatakan kesemua hostel/guest house/hostel dan sebagainya di situ fully booked. Masa aku search di Agoda.Com details pasal Coffee Berry ni rasanya macam kurang cantik dan macam pelik tapi tulah dont judge book by the cover. Hah!! Tak henti-henti tangkap gambar tau...









 





Kebanyakan dalam guesthouse ni gunakan barang recycle tau. Cantik dan save enviroment gitu. Saya suka.. saya suka..
 
Kemudian kami meluangkan masa menyelusuri Wooden Bridge yang letaknya 300 meter dari Coffee Berry. Suhu ketika itu mencecah lebih kurang 20 darjah celcius. Kalau boleh cycling best ni. Tapi malangnya perkhidmatan tu tak ada. Huhuhu

Wooden Bridge ni merupakan jambatan kayu yang menghubungkan ke kampung sebelah yang rata-ratanya masyarakat Myanmar. Ia terpatah/terputus di tengah-tengah tapi masih utuh dilawati pelancong. Tapi jika berlaku ribut, pelancong dilarang menaiki jambatan ni.


 Menyelusuri jambatan ini tidak dikenakan sebarang charge tapi jika baik hati bolehlah memberikan sedikit sumbangan pada tabung mereka.

Aku sedikit terpaku disini ramai pelancong Mat Salleh. Pilih je semua ada..
Ni semua gambar masa dekat-dekat senja. Cantik sangat.. Padanlah ramai photographer tengah dok buat ujian menembak. 
 




Gambar bawah ni jambatan yang baru dibina oleh penduduk disana. Ia diperbuat dari rotan. Kadang-kadang rasa terhuyung hayang juga masa melangkah tapi kuteruskan juga jebat demi keriangan berganda. Wah gitu.





Bagi aku, Sangkhalaburi ni menarik salah satu sebabnya banyak cafe. Gambar bawah salah satu darinya dan tempat penginapan kami pun ada menjual cafe. Dan tak lupa juga kebanyakan hiasan di Sangkhalaburi ni comel-comel... walaupun banyak anjing.. huhuhu



Malam tu kami sepakat berjalan ke pasar malam. Tak jauh tak dekat sedang-sedang saja. Oklah sebab tak berpeluh..sejuk menikam jiwa gitu. 16 darjah celcius tu..

Oh ya di pasar malam tu ada menjual makanan halal dari masyarakat Myanmar. Aku pula lebih memilih untuk berjumpa kekasih hatiku iaitu 7 eleven. Hahahaha.. Sedap woo biskut ovaltine dan air teh dia. 

Sebelum tidur, kami sempat berbincang pelbagai perkara di atas rooftop Coffee Berry dengan harapan (aku je kot) ada tahi bintang melintas. Suasana makin sejuk, jom balik bilik... SEJUK!!












Comments

  1. Mmg unik lah coffee berry guesthouse tu berbaloi kan byr Rm70 per night tp maybe Jm x ke sini lah kot klau travel solo x berani lah pulak

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Keajaiban Kecil

Maaf dah lama tak update blog. Blog semakin lama semakin dilupai. Semacam dah tak relevan sejak adanya Instagram. Banyak post aku tertangguh. Maafkan aku. Disini aku ingin share salah satu keajaiban kecil yang berlaku pada diriku. Tahun 2017, hampir dua tiga bulan aku menjalani hidup suram. Ya suram akibat satu fitnah. Apa fitnahnya? Biarlah jadi rahsia aku dan rakan yang mengetahuinya. Bangun pagi je aku menangis mengenangkan wujud sehari lagi hari yang perlu aku lalui dengan fitnah itu. Orang sekeliling mengeji, aku pura-pura buat bodoh tapi sakitnya Allah yang tahu. Orang sekeliling melarikan diri, aku tetap dengan diri aku sehingga hatiku menjadi kering. Meratapi fitnah yang tidak pernah kubuat. Aku dikambing hitamkan atas kesalahan yang tak pernah aku buat. Aku hanya mampu berdoa, aku mengisi masa lapangku dengan bacaan Al-Quran yang sering aku tinggalkan dan aku mengisi malamku dengan solat sunat hajat, taubat dan isthikarah agar dipermudahkan semua. Aku hiasi bibirku denga

Jom belajar matawang Thailand (Baht) dan airport Don Mueang, Bangkok

Oleh kerana aku dah terjatuh chenta dengan Thailand/ Siam ala negara yang digelar Land of Smile tu. Meh sini aku nak cerita serba sikit pasal matawang Thailand dan airport Don Mueang, Bangkok.Aku nak cerita pasal airport Don Mueang je tau dan bolehlah tolong korang sikit-sikit apa yang aku tahu. Kira kalau korang nak terjah di Bangkok bolehlah sangat tapi sile baca sampai habis yer.. Tapi airport Suvarnabhumi korang jangan tanya yer sebab aku belum lagi merasa mungkin satu hari nanti bolehlah aku share pengalaman disana. Alasan merepeatlah tu. Hiks Bahasa. Ha ini masalah utama disini sebab kebanyakan mereka tidak berapa pandai berbahasa Inggeris. So korang boleh bantai cakap Melayu saja dan dorang akan balas dalam bahasa Thai. Tapi tak mengapa sebab mereka ni sangat membantu jadi kalau maksudnya jauh mereka akan tunjuk perbuatan penat, kalau lapar tunjuk perbuatan sapu perut. Hah macam tulah. Hiks.. Kalau nak senang, bawak gambar rujukan dalam kamera korang. Insya Allah sangat memba

Blog travel ke blog pertanian

Saya sudah bertukar minat mungkin. Saya lebih fokus pada projek pertanian saya diatas tanah sekangkang kera. Memandangkan tidak ramai share tentang info-info pertanian baiklah saya share 0.1 persen info yang saya ada. ia juga jadi info untuk saya untuk hari-hari kemudian. Meh share sikit kenapa pertanian. Tak popular kot.  Minat kepada pertanian tercetus bila Malaysia banjir besar 2014. Percutian di Korea tak boleh buat saya bergembira risaukan pokok-pokok durian ratusan tahun terendam dek air banjir. Rumah sewa pun habis, rumah kampung habis. Habis ditenggelami air. Banjir surut saya segera periksa pokok-pokok durian tapi malangnya semua bagaikan sakit. Daun berguguran, dan ada saja dahan tumbang setiap hari. Bagaikan menanti rebah. Risaukan pokok rebah menimpa rumah tinggalan arwah ayah, saya dengan berat hati membenarkan pokok-pokok durian ditebang. Sobs. Pelbagai kecaman diterima masa tu. Saya redha. Hohoho Kalau nak tengok keadaan pokok durian tu leh zoom sikit gambar dibawah. Ada