Skip to main content

Sangkhalaburi Hari kedua petang - Hati berbolak balik

Habis jer buat aktiviti air kami balik ke bilik. Owh lupa pula nak bagitahu sebenarnya masa kami sampai di guesthouse ni, kami jumpa uncle lonely tu.. Ala yang naik van sama-sama dengan kami tempoh hari. Sempat la berhai hai pagi tadi sebelum berpisah.

Petangnya kami jumpa sekali lagi dengan uncle lonely tu. hihih.. Suka-suka jer bagi nama. Bersembang lebih kurang dengan uncle tu siap buat date dan nak berdinner bagai dengan uncle tu. Hahaha.. 

P guesthouse


Uncle Alain. Erk dia tak tiru picprofile sesiapa tapi ni gambar tangkap curi-curi
 
Sunset di P Gueshouse


 Ha! Kiteorang berjanji nak berdinner bagai dengan uncle Alain tapi macam mana nak ke pekan? Uncle naik motor. Kami berempat memang taklah nak naik dengan dia. Nak sewa basikal tak ada pula perkhidmatan sewa basikal. Akhirnya kami decide jalan kaki meredah suasana malam yang sejuk dan anjing-anjing banyak berkeliaran.

Mula-mula nak patah balik je sebab anjing asyik follow kite orang. Aku dengan Nani sampai berzikir masa berjalan. Bertambah betul pahala kami malam tu. Makin anjing follow dekat-dekat makin kuat kami berzikir. Huhuhu.. Inilah janji Melayu kami. Janji ditepati walaupun meredah bahaya. Jauh beb dekat 1.5km tau sampai uncle pusing balik cari kami. Hahaha...

Sampai di pekan, Nani, Anne dan Nik beli makanan halal di gerai berhampiran dan aku pula berjumpa chinta hatiku 7 Eleven Thailand. Air Teh dan biskut Ovaltine. Sedapppppp!! Dinner di tepi jalan memang terbaiklah bagi kami.

Malam makin tua, jom balik kenkawan. Nak meredah kawasan anjing-anjing tu memang menangislahkan. Aku tak berapa ingat siapa yang bertanya pada warga Myanmar tu cara nak balik ke P Guesthouse dan akhirnya mereka panggil motor adik beradik dorang untuk hantar kami balik ke hostel. Terbaiklah warga myanmar ni. Hehehe.. Kalau tak silap charge 20 baht camtulah.

Balik ke hostel, terus buka WiFi nak tahu keadaan di Bangkok. Pergh..tengah huru hara. Kawan-kawan di Malaya wasap ada geng baju pink, merah, kuning di Bangkok. Bangkok huru hara!!... Ah sudah! Esok rencana awal kami nak ke Bangkok. Lepak di cafe P Guesthouse, terus kami buka laptop, email kedutaan, susun ittinerary semula untuk elakkan suasana huru hara disana. Uncle Alain pun join sekaki dan beri pendapatnya...

Planning bertukar sama ada
-Proceed dengan Bangkok - Maeklong Market
-Tidur semalam lagi di P Guesthouse- Boleh melawat Three Pagoda
-Langsung ke Ayuthya

 Malam kami berlalu tanpa keputusan....    


Comments

Popular posts from this blog

Keajaiban Kecil

Maaf dah lama tak update blog. Blog semakin lama semakin dilupai. Semacam dah tak relevan sejak adanya Instagram. Banyak post aku tertangguh. Maafkan aku. Disini aku ingin share salah satu keajaiban kecil yang berlaku pada diriku. Tahun 2017, hampir dua tiga bulan aku menjalani hidup suram. Ya suram akibat satu fitnah. Apa fitnahnya? Biarlah jadi rahsia aku dan rakan yang mengetahuinya. Bangun pagi je aku menangis mengenangkan wujud sehari lagi hari yang perlu aku lalui dengan fitnah itu. Orang sekeliling mengeji, aku pura-pura buat bodoh tapi sakitnya Allah yang tahu. Orang sekeliling melarikan diri, aku tetap dengan diri aku sehingga hatiku menjadi kering. Meratapi fitnah yang tidak pernah kubuat. Aku dikambing hitamkan atas kesalahan yang tak pernah aku buat. Aku hanya mampu berdoa, aku mengisi masa lapangku dengan bacaan Al-Quran yang sering aku tinggalkan dan aku mengisi malamku dengan solat sunat hajat, taubat dan isthikarah agar dipermudahkan semua. Aku hiasi bibirku denga

Jom belajar matawang Thailand (Baht) dan airport Don Mueang, Bangkok

Oleh kerana aku dah terjatuh chenta dengan Thailand/ Siam ala negara yang digelar Land of Smile tu. Meh sini aku nak cerita serba sikit pasal matawang Thailand dan airport Don Mueang, Bangkok.Aku nak cerita pasal airport Don Mueang je tau dan bolehlah tolong korang sikit-sikit apa yang aku tahu. Kira kalau korang nak terjah di Bangkok bolehlah sangat tapi sile baca sampai habis yer.. Tapi airport Suvarnabhumi korang jangan tanya yer sebab aku belum lagi merasa mungkin satu hari nanti bolehlah aku share pengalaman disana. Alasan merepeatlah tu. Hiks Bahasa. Ha ini masalah utama disini sebab kebanyakan mereka tidak berapa pandai berbahasa Inggeris. So korang boleh bantai cakap Melayu saja dan dorang akan balas dalam bahasa Thai. Tapi tak mengapa sebab mereka ni sangat membantu jadi kalau maksudnya jauh mereka akan tunjuk perbuatan penat, kalau lapar tunjuk perbuatan sapu perut. Hah macam tulah. Hiks.. Kalau nak senang, bawak gambar rujukan dalam kamera korang. Insya Allah sangat memba

Blog travel ke blog pertanian

Saya sudah bertukar minat mungkin. Saya lebih fokus pada projek pertanian saya diatas tanah sekangkang kera. Memandangkan tidak ramai share tentang info-info pertanian baiklah saya share 0.1 persen info yang saya ada. ia juga jadi info untuk saya untuk hari-hari kemudian. Meh share sikit kenapa pertanian. Tak popular kot.  Minat kepada pertanian tercetus bila Malaysia banjir besar 2014. Percutian di Korea tak boleh buat saya bergembira risaukan pokok-pokok durian ratusan tahun terendam dek air banjir. Rumah sewa pun habis, rumah kampung habis. Habis ditenggelami air. Banjir surut saya segera periksa pokok-pokok durian tapi malangnya semua bagaikan sakit. Daun berguguran, dan ada saja dahan tumbang setiap hari. Bagaikan menanti rebah. Risaukan pokok rebah menimpa rumah tinggalan arwah ayah, saya dengan berat hati membenarkan pokok-pokok durian ditebang. Sobs. Pelbagai kecaman diterima masa tu. Saya redha. Hohoho Kalau nak tengok keadaan pokok durian tu leh zoom sikit gambar dibawah. Ada