Tolong Klik Kalau Sayang Saya :)

Tuesday, August 13, 2013

Trip Sempoi Ke Ganu Kite - Pulau Mak Kepit Penyu, penyu dan penyu lagi

Aku rasa aku antara orang yang last bangun pagi ni. Isk..isk.. Bangun-bangun hari dah cerah dan paling best makanan dah tersedia. Sedap pulak tu. Hihihi. Mama Nani jadi antara tukang masak. Kami tukang makan. Lepas breakfast, aku dan yang lain-lain berjalan persisiran pantai. 

Kami sempat tolong renjer tu mengira jarak tempat penyu bertelur. Ilmu hisab dan pita pengukur perlu dalam mengira jarak ni. Aku tolong pegang pita pengukur tu jer. Lepas tu renjer akan meletakkan tarikh penyu bertelur untuk rujukan. Macam gambr kat bawah ni.. Ikut kiraan lagi 60 hari menetaslah anak-anak penyu.


Lepas dah tolong renjer tu, kami tolong pula pekerja disana menanam kembali telur penyu yang diperolehi di pantai sebelah. Dipantai sebelah, pantainya pendek dan senang ditenggelami air jadi mereka akan mengalihkan telur-telur penyu ke kawasan lebih tinggi supaya tidak rosak. Tapi penyu suka bertelur disana. Kalau tak silap aku hampir 8 ekor penyu mendarat dan bertelur disana. 

Jadi inilah tugas pekerja-pekerja Taman Laut untuk memelihara sumber alam daripada musnah. Ni buatkan aku salute dengan mereka. Gambar kat bawah ni antara cara mereka memelihara telur penyu. Tapi yang ni dekat dengan chalet kami. 

Bila mereka jumpa tapak penyu mereka mula mencari lubang penyu tu.. Jom ikut proses mereka

proses mencari tempat penyu bertelur.. Cucuk sini..cucuk sana tapi jangan sampai telur pecah kena cucuk

Bila dah jumpa mai kita mengali. Gagah renjer ni mengali pakai satu tangan.

Hasil telur penyu yang dijumpai

antara pekerja-pekerja Taman Laut... Sempoikan

errrkkk ni baju KAMI

Ilmu yang kami dapat ialah jangan terbalikkan telur penyu tu sebab kajian yang diperolehi kepala penyu biasanya akan menghadap diatas bukannya ditempat lain. Dan jika diterbalikkan menyukarkan proses penyu bertelur dan naik ke daratan.


Coral disini mereka kata lebih cantik berbanding di Taman Laut. Aduh menyesal tak berenang untuk kali last...













Dalam pukul 1, kami pun pulang ke daratan untuk aktiviti seterusnya.

Kami sempat juga pergi Pasar Payang untuk membeli belah. Aku sempat juga menelan air liur bila tengok telur penyu yang dijual. Nak rasa tapi kutahan jebat bila tengok kepupusan penyu kelmarin.

Owh paling best bila aku ke Pasar Payang, aku jumpa super duper ex Management Trainee Kids kak Fizah. Yang akhirnya aku terpaksa gantikan dia sebagai Section Leader Kids. Hmmmm kenangan lama di tempat kerja lama. Semua aku ingat semua aku rasakan... best, perit, gempak dan lain-lain. Hehehe.. Pengalaman kerja paling best bagi aku... (^^)

2 comments:

  1. Apa rasanya nyer telur penyu tu..ada org jual?..ish..dgr khabar boleh buat ubat kan..JM pun tak pasti tp pernah dgr org ckp lah..tak tergamak pulak nak mkn bila terbayang anak penyu yg comei giteww

    ReplyDelete
  2. Entahlah JM. Saya tak pasti rasanya.. boleh buat ubat? biasalah benda yang susah nak dapat itulah mereka katakan boleh buat ubat.. padahal.. ntahlah.. Yerp saya tak tergamak nak makan telur penyu.. byk makanan lain lagi... (^^)

    ReplyDelete