Skip to main content

Trip Sempoi Ke Ganu Kite - Pulau Mak Kepit Penyu, penyu dan penyu lagi

Aku rasa aku antara orang yang last bangun pagi ni. Isk..isk.. Bangun-bangun hari dah cerah dan paling best makanan dah tersedia. Sedap pulak tu. Hihihi. Mama Nani jadi antara tukang masak. Kami tukang makan. Lepas breakfast, aku dan yang lain-lain berjalan persisiran pantai. 

Kami sempat tolong renjer tu mengira jarak tempat penyu bertelur. Ilmu hisab dan pita pengukur perlu dalam mengira jarak ni. Aku tolong pegang pita pengukur tu jer. Lepas tu renjer akan meletakkan tarikh penyu bertelur untuk rujukan. Macam gambr kat bawah ni.. Ikut kiraan lagi 60 hari menetaslah anak-anak penyu.


Lepas dah tolong renjer tu, kami tolong pula pekerja disana menanam kembali telur penyu yang diperolehi di pantai sebelah. Dipantai sebelah, pantainya pendek dan senang ditenggelami air jadi mereka akan mengalihkan telur-telur penyu ke kawasan lebih tinggi supaya tidak rosak. Tapi penyu suka bertelur disana. Kalau tak silap aku hampir 8 ekor penyu mendarat dan bertelur disana. 

Jadi inilah tugas pekerja-pekerja Taman Laut untuk memelihara sumber alam daripada musnah. Ni buatkan aku salute dengan mereka. Gambar kat bawah ni antara cara mereka memelihara telur penyu. Tapi yang ni dekat dengan chalet kami. 

Bila mereka jumpa tapak penyu mereka mula mencari lubang penyu tu.. Jom ikut proses mereka

proses mencari tempat penyu bertelur.. Cucuk sini..cucuk sana tapi jangan sampai telur pecah kena cucuk

Bila dah jumpa mai kita mengali. Gagah renjer ni mengali pakai satu tangan.

Hasil telur penyu yang dijumpai

antara pekerja-pekerja Taman Laut... Sempoikan

errrkkk ni baju KAMI

Ilmu yang kami dapat ialah jangan terbalikkan telur penyu tu sebab kajian yang diperolehi kepala penyu biasanya akan menghadap diatas bukannya ditempat lain. Dan jika diterbalikkan menyukarkan proses penyu bertelur dan naik ke daratan.


Coral disini mereka kata lebih cantik berbanding di Taman Laut. Aduh menyesal tak berenang untuk kali last...













Dalam pukul 1, kami pun pulang ke daratan untuk aktiviti seterusnya.

Kami sempat juga pergi Pasar Payang untuk membeli belah. Aku sempat juga menelan air liur bila tengok telur penyu yang dijual. Nak rasa tapi kutahan jebat bila tengok kepupusan penyu kelmarin.

Owh paling best bila aku ke Pasar Payang, aku jumpa super duper ex Management Trainee Kids kak Fizah. Yang akhirnya aku terpaksa gantikan dia sebagai Section Leader Kids. Hmmmm kenangan lama di tempat kerja lama. Semua aku ingat semua aku rasakan... best, perit, gempak dan lain-lain. Hehehe.. Pengalaman kerja paling best bagi aku... (^^)

Comments

  1. Apa rasanya nyer telur penyu tu..ada org jual?..ish..dgr khabar boleh buat ubat kan..JM pun tak pasti tp pernah dgr org ckp lah..tak tergamak pulak nak mkn bila terbayang anak penyu yg comei giteww

    ReplyDelete
  2. Entahlah JM. Saya tak pasti rasanya.. boleh buat ubat? biasalah benda yang susah nak dapat itulah mereka katakan boleh buat ubat.. padahal.. ntahlah.. Yerp saya tak tergamak nak makan telur penyu.. byk makanan lain lagi... (^^)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Keajaiban Kecil

Maaf dah lama tak update blog. Blog semakin lama semakin dilupai. Semacam dah tak relevan sejak adanya Instagram. Banyak post aku tertangguh. Maafkan aku. Disini aku ingin share salah satu keajaiban kecil yang berlaku pada diriku. Tahun 2017, hampir dua tiga bulan aku menjalani hidup suram. Ya suram akibat satu fitnah. Apa fitnahnya? Biarlah jadi rahsia aku dan rakan yang mengetahuinya. Bangun pagi je aku menangis mengenangkan wujud sehari lagi hari yang perlu aku lalui dengan fitnah itu. Orang sekeliling mengeji, aku pura-pura buat bodoh tapi sakitnya Allah yang tahu. Orang sekeliling melarikan diri, aku tetap dengan diri aku sehingga hatiku menjadi kering. Meratapi fitnah yang tidak pernah kubuat. Aku dikambing hitamkan atas kesalahan yang tak pernah aku buat. Aku hanya mampu berdoa, aku mengisi masa lapangku dengan bacaan Al-Quran yang sering aku tinggalkan dan aku mengisi malamku dengan solat sunat hajat, taubat dan isthikarah agar dipermudahkan semua. Aku hiasi bibirku denga

Jom belajar matawang Thailand (Baht) dan airport Don Mueang, Bangkok

Oleh kerana aku dah terjatuh chenta dengan Thailand/ Siam ala negara yang digelar Land of Smile tu. Meh sini aku nak cerita serba sikit pasal matawang Thailand dan airport Don Mueang, Bangkok.Aku nak cerita pasal airport Don Mueang je tau dan bolehlah tolong korang sikit-sikit apa yang aku tahu. Kira kalau korang nak terjah di Bangkok bolehlah sangat tapi sile baca sampai habis yer.. Tapi airport Suvarnabhumi korang jangan tanya yer sebab aku belum lagi merasa mungkin satu hari nanti bolehlah aku share pengalaman disana. Alasan merepeatlah tu. Hiks Bahasa. Ha ini masalah utama disini sebab kebanyakan mereka tidak berapa pandai berbahasa Inggeris. So korang boleh bantai cakap Melayu saja dan dorang akan balas dalam bahasa Thai. Tapi tak mengapa sebab mereka ni sangat membantu jadi kalau maksudnya jauh mereka akan tunjuk perbuatan penat, kalau lapar tunjuk perbuatan sapu perut. Hah macam tulah. Hiks.. Kalau nak senang, bawak gambar rujukan dalam kamera korang. Insya Allah sangat memba

Blog travel ke blog pertanian

Saya sudah bertukar minat mungkin. Saya lebih fokus pada projek pertanian saya diatas tanah sekangkang kera. Memandangkan tidak ramai share tentang info-info pertanian baiklah saya share 0.1 persen info yang saya ada. ia juga jadi info untuk saya untuk hari-hari kemudian. Meh share sikit kenapa pertanian. Tak popular kot.  Minat kepada pertanian tercetus bila Malaysia banjir besar 2014. Percutian di Korea tak boleh buat saya bergembira risaukan pokok-pokok durian ratusan tahun terendam dek air banjir. Rumah sewa pun habis, rumah kampung habis. Habis ditenggelami air. Banjir surut saya segera periksa pokok-pokok durian tapi malangnya semua bagaikan sakit. Daun berguguran, dan ada saja dahan tumbang setiap hari. Bagaikan menanti rebah. Risaukan pokok rebah menimpa rumah tinggalan arwah ayah, saya dengan berat hati membenarkan pokok-pokok durian ditebang. Sobs. Pelbagai kecaman diterima masa tu. Saya redha. Hohoho Kalau nak tengok keadaan pokok durian tu leh zoom sikit gambar dibawah. Ada