Tolong Klik Kalau Sayang Saya :)

Sunday, May 19, 2013

Vietnam Oh Vietnam

terkedu aku baca entry dari wartawan Mazidul Akmal mengenai ibu dan bayi sengsara di Vietnam. Sebak rasanya apabila mengenangkan bagaimanalah nasib mereka selama lima hari disana?
-Senangkah nak mendapatkan makanan
-Bagaimana dengan keperluan bayi Izan disana
-Bagaimana nak balik ke Malaysia - mesti beli tiket baru
-Hotel penginapannya agak mahal bagiku. Adakah beliau duit
- dan paling penting, bagaimana kesihatan anaknya nanti selepas lima hari? Dibenarkan naik ke pesawat atau tidak?

Aduh sedih dan kasihan bila pikirkan masalah yang dihadapi oleh Izan.

Oh ya, ingin aku kongsikan sedikit pengalaman ku dengan kawanku yang pernah terkena di airport Vietnam yang tidak pernah aku ceritakan dalam blog ini.

Aku ke Vietnam untuk kali kedua bersama kawanku 3 hari 2 malam. Tujuan ingin memborong pakaian raya, telekung dan jubah. Trip yang singkat ini kami habiskan masa sekitar Ben Thanh, Saigon Square dan Parkson saja. Yerlah untuk memborong bukan melancong. Malah gambar pun tidak banyak kuambil.



Sepanjang 3 hari 2 malam itu kami biasa saja sehinggalah ke airport Ho Chi Minh City.

Kami tiba ke airport 3 jam awal kerana bimbangkan jalan jem dan jika ada masalah nanti. Rupanya telahan kami betul-betul terjadi pada kami.

-Kaunter check in bag ke Kuala Lumpur dilihat dipenuhi oleh ramai orang khususnya rakyat Malaysia
-Ramai berungut yang beg mereka tidak lepas
-Beg kami boleh tahan banyak 
-Aku mengambil keputusan nak berkenalan dengan beberapa orang Vietnam disitu dengan harapan bolehlah mereka tolong bawakan salah satu bag kami
-Aku berkenalan dengan minah Vietnam dan dia memberi jaminan dia boleh membawa beg sandang kami. Aku serahkan bag paling berat untuknya. Dalam 12 kg. 
-Sampai giliran minah Vietnam. Dia tidak lepas untuk ke luar negara kerana tidak mempunyai wang simpanan sebanyak 1500 USD. Dia ingin meminjam padaku tapi aku pun tak lepas wang sebanyak tu.
-Sampai ke giliran kami, orang di kauter check in meletakkan bakul (lebih kurang 3 kg berat bakulnya dan ada beberapa barang dalamnya) untuk kami meletakkan bag-bag kami. Kami argue sebab ini tak adil tapi dia buat bodoh jer dan keluarkan surat supaya kami bayar di kaunter lebihan bag. Okey itu memang salah kami. Tak beli bag lebih kilonya. Tapi barang yang diletakkan di kaunter timbangan itu tak adil. Selesai urusan kami di kaunter lebihan bag, kami ke kaunter check in semula untuk mengambil boarding pas tapi dihalang kerana bag kami besar jadi perlu ke bahagian pemeriksaan kastam.
-Kami masuk ke bilik pemeriksaan kastam. Imigresen disitu mengatakan bag kami terlampau besar dan ada dua cara untuk kami lepas sama ada tinggalkan bag disitu atau beri mereka duit. Serba salah dibuatnya...
 -Sebenarnya sebelum ini ada bro warga Malaysia meminjamkan ku 5 usd untuk diberi pada kastam dalam bilik tu. Imigresen tu taknak melepaskan ku dan bagku jika tidak diberi lebih tapi aku cuma mengatakan aku sudah kehabisan duit. Akhirnya aku lepas selepas hampir 10 minit berpeluh dalam bilik tu.
-Dalam 10 minit lagi kapal terbang akan berlepas boarding pass ku masih belum diperolehi. Arggghhhh!!! Kami ke kaunter semula untuk mendapatkan boarding pass tapi selepas 5 minit baruku dapat boarding pass ku. Minah Vietnam tadi masih berurusan dengan kaunter.
-Kami berlari ke gate dengan mengangkat dua backpack dan plastik-plastik setiap seorang. Mujur kami tidak ditahan di bahagian scan barang kerana membawa lebih muatan. Kulihat minah Vietnam berlari-lari mengejar kami kerana dia akhirnya lepas. 
-Disebabkan terlalu ingin mengejar gate kami, kami akhirnya tersilap gate. Sepatutnya ke selatan tapi kami ke utara. Kasihan pula melihatkan minah Vietnam tu berlari-lari membawa bag kami ke sana ke mari dengan memakai kasut tumit tinggi.   
-Kami tiba ke gate dengan final call sudah dibuat. Puh nasib baik.... Berpeluh-peluh kami dibuatnya.Kalau tertinggal kapal terbang memang kes naya

Memang dugaan sungguh bila mengenangkannya. Ini yang buat aku berfikir berkali-kali jika mahu kesana lagi..

Ingatan untuk diriku sendiri
-Membeli tu kene beragak-agak
-Beli kilo luggage banyak sikit agar kita tidak rugi nanti di airport. Owh aku lupa total loss kami di airport saja dekat 100 USD.
-Aku sedang mencari lubuk lain untuk memborong dan rasanya Vietnam bukanlah pilihan aku lagi

7 comments:

  1. Salam zati.. wow.. nerbes beb.. seriau.. ohh tidak bru post blog akmal sidek kat mbc.. huhuhuhu.. the moral of story.. beli luggage..

    ReplyDelete
  2. salam kak..
    btl kak.. tp cara pekerja kat sana handle kes mmg ke laut..
    btw congrats pada izan sebab dh dapat balik ke Malaysia dgn bantuan MAS... kesian lak bila pikiokan pasal baby tu..

    ReplyDelete
  3. erk.. nasib baik masa ke danang takde pape hal.. by right dari dulu sampai skrg sy xde masalah pape kat airport, Alhamdulillah..
    terang2 dorang mintak disuap, seriau den nak ke sana.. huhu

    ReplyDelete
  4. erm.. ini disebabkan lambakan (hihi) pelancong dari Malaysia ke Vietnam. Rakyat Malaysiakan suka membeli belah so dorang memang aim..

    ReplyDelete
  5. mrk tidak telus ...hanya nak duit kita sj.

    ReplyDelete
    Replies
    1. btl nieda.. semakin lama semakin melampau perangai mereka.. tp mungkin utk sesetengah pelancong saja jadi mcm tu...

      Delete
  6. Arrr.... camnie baru la best membaca... artikel yg menarik...
    olahan yg simple .. themes yg sesuai... tahniah awak...
    ;)

    Feel free to surf to my blog post Greg

    ReplyDelete