Skip to main content

Sunblock semasa berpeleseran ditepian pantai

PERHATIAN POST NI BUKANLAH IKLAN BERBAYAR, TAPI CUMA NAK SHARE PENGALAMAN JEK!



Cer tengok gambar kat atas nu..
pakai kamera DSLR

(Satu) 5 hari selepas aku balik dari Pulau Langkawi. Aktiviti utama yang merentungkan kulit ialah Island Hoping dan snoorkel Berdayang Senandung di Langkawi





majlis perkahwinan ditempat yang sama..so pencahayaan sama, cuma pakai henpon saja

(Dua) 4 hari selepas aku balik dari Krabi. Aktiviti utama yang merentungkan kulit ialah Island Hoping gak. Boleh baca kat Berdayang Senandung di Krabi.

Okeh untuk gambar 1, aku memang tak pakai apa-apa sunblock, foundation, bedak, atau semua yang bertulis ada SPF. Maksudnya aku redha, pasrah dan terpaksa membiarkan kulitku (padahal dah memang berwarna) menambahkan kegelapannya. Alasan utama ingatkan tak teruk sunburnnya di sana makanya peralatan yang bernama sunblock tidak kupandang. hehehe..

Gambar kedua dan ketiga, disebabkan perlu menjadi bridemaids untuk BFF ku Aznur Ain Adnan, aku rasa aku perlu untuk melindungi kulit mukaku. Yelah takkan nak mengulangi sejarah lagi. Dahlah masa dia bertunang aku dah berdayang senandung jadi masa dia kahwin aku taknaklah berdayang senandung lagi. Maka gigihlah aku menyapu sunblock 2 -3 kali sehari.

   
nilah ghopernya penyelamat (err) mukaku untuk tidak di sunburnkan. Wah

Kebaikan dia bagiku
-Opkos tidak melegamkan muka
-Takyah tacap (touch up) banyak-banyak kali

Keburukan dia bagiku
-Berwarna putih jadi cam gomak sikit bila pakai
-Texture dia macam air tapi sedikit berminyak


Comments

Popular posts from this blog

Keajaiban Kecil

Maaf dah lama tak update blog. Blog semakin lama semakin dilupai. Semacam dah tak relevan sejak adanya Instagram. Banyak post aku tertangguh. Maafkan aku. Disini aku ingin share salah satu keajaiban kecil yang berlaku pada diriku. Tahun 2017, hampir dua tiga bulan aku menjalani hidup suram. Ya suram akibat satu fitnah. Apa fitnahnya? Biarlah jadi rahsia aku dan rakan yang mengetahuinya. Bangun pagi je aku menangis mengenangkan wujud sehari lagi hari yang perlu aku lalui dengan fitnah itu. Orang sekeliling mengeji, aku pura-pura buat bodoh tapi sakitnya Allah yang tahu. Orang sekeliling melarikan diri, aku tetap dengan diri aku sehingga hatiku menjadi kering. Meratapi fitnah yang tidak pernah kubuat. Aku dikambing hitamkan atas kesalahan yang tak pernah aku buat. Aku hanya mampu berdoa, aku mengisi masa lapangku dengan bacaan Al-Quran yang sering aku tinggalkan dan aku mengisi malamku dengan solat sunat hajat, taubat dan isthikarah agar dipermudahkan semua. Aku hiasi bibirku denga

Jom belajar matawang Thailand (Baht) dan airport Don Mueang, Bangkok

Oleh kerana aku dah terjatuh chenta dengan Thailand/ Siam ala negara yang digelar Land of Smile tu. Meh sini aku nak cerita serba sikit pasal matawang Thailand dan airport Don Mueang, Bangkok.Aku nak cerita pasal airport Don Mueang je tau dan bolehlah tolong korang sikit-sikit apa yang aku tahu. Kira kalau korang nak terjah di Bangkok bolehlah sangat tapi sile baca sampai habis yer.. Tapi airport Suvarnabhumi korang jangan tanya yer sebab aku belum lagi merasa mungkin satu hari nanti bolehlah aku share pengalaman disana. Alasan merepeatlah tu. Hiks Bahasa. Ha ini masalah utama disini sebab kebanyakan mereka tidak berapa pandai berbahasa Inggeris. So korang boleh bantai cakap Melayu saja dan dorang akan balas dalam bahasa Thai. Tapi tak mengapa sebab mereka ni sangat membantu jadi kalau maksudnya jauh mereka akan tunjuk perbuatan penat, kalau lapar tunjuk perbuatan sapu perut. Hah macam tulah. Hiks.. Kalau nak senang, bawak gambar rujukan dalam kamera korang. Insya Allah sangat memba

Blog travel ke blog pertanian

Saya sudah bertukar minat mungkin. Saya lebih fokus pada projek pertanian saya diatas tanah sekangkang kera. Memandangkan tidak ramai share tentang info-info pertanian baiklah saya share 0.1 persen info yang saya ada. ia juga jadi info untuk saya untuk hari-hari kemudian. Meh share sikit kenapa pertanian. Tak popular kot.  Minat kepada pertanian tercetus bila Malaysia banjir besar 2014. Percutian di Korea tak boleh buat saya bergembira risaukan pokok-pokok durian ratusan tahun terendam dek air banjir. Rumah sewa pun habis, rumah kampung habis. Habis ditenggelami air. Banjir surut saya segera periksa pokok-pokok durian tapi malangnya semua bagaikan sakit. Daun berguguran, dan ada saja dahan tumbang setiap hari. Bagaikan menanti rebah. Risaukan pokok rebah menimpa rumah tinggalan arwah ayah, saya dengan berat hati membenarkan pokok-pokok durian ditebang. Sobs. Pelbagai kecaman diterima masa tu. Saya redha. Hohoho Kalau nak tengok keadaan pokok durian tu leh zoom sikit gambar dibawah. Ada