Skip to main content

Skydeck KL Tower

Sebenarnya sesiapa yang menyertai Towerthon dapat merasai pengalaman naik skydeck dengan harga rm20 (biasa rm75). Aku memang teringin nak naik skydeck tu dan teringin nak lihat panorama sekitar KL waktu siang dan malam.

Tapi masa aku pergi ambil race kit tu aku belum berkeinginan nak beli sebab aku tergesa-gesa nak masuk ofis. Tapi lepas berfikir-fikir ada baiknya aku merasai pengalaman ke atas sana. Taklah orang kata luar negara leh pergi dalam negara tak tahu.. Hiks.. Jadi aku meminta Anne tolong belikan 2 keping tiket skydeck. Setiap runner hanya dibenarkan beli 7 keping tiket saja.

Bila setel larian towerthon, aku kembali semula ke Menara Kuala Lumpur pada jam 5 petang. Niat nak beli durian crepe dan lamb nachos. Pergh sedap jugak.. Aku menunggu kedatangan Ain..
Aku, Ain dan Zetty, kami bertiga kawan baik sejak dibangku sekolah namun seorang kawan kami Zetty telah dijemput menemuiNya terlebih dahulu pada bulan 3 yang lepas. Alfatihah untuk beliau. Kehilangan beliau membuatkan aku lebih sedar dengan pentingnya menjaga makan dan kesihatan. Eh masuk part lain pulak.
 

Menaiki skydeck ni korang perlu menandatangani sekeping perjanjian agar tidak akan buat perkara yang tidak elok disana.







Sesampai level 5, skydeck tu kami tak terus beratur nak bergambar dalam skybox tu tapi kami menelusuri hehehe dulu sekitar skydeck. Ada beberapa bahagian ditutup. Dengarnya nak buat skybox lebih terkeluar dari yang ni. Aku tak pasti sangat. Ampun ya kalau silap.
Lepas tu kami beratur. Dalam skybox tu pelbagai aku korang boleh tengok. Ada yang berbaring,ada yang duduk, ada yang buat gaya poco-poco dan ada yang kejung tengah-tengah tu. Hehehe meh tonton gambar...


ni pemandangan KL selepas hujan tau.. memang kabur sikit tapi oklah kan..






 







Maafla muka kami menghiasi post kali ni. Bukti dah sampai skydeck KL Tower. Kalau dibandingkan dengan Canton Tower, aku rasa KL Tower lagi best kot.. sebab lebih terkeluar, lebih berangin, lebih terbuka dan lebih gerun sikit berbanding Canton Tower. Ni pada pendapatan akulah. Kalau lain pendapatan, hampunnnn...

Ni aksi kami di malam hari. Ok kalau pakai kamera HP aku (5mp 1 dan 1 mp kamera depan) memang tak cantik weh. Ni semua dicapture dengan Oppo F1 (13mp kamera 1, 8mp kamera depan). Cantikkan! Ain ni betul-betulla.. Sanggup keluar hp baru untuk moment ni. Hahaha..



Kami dinner di restoren pizza diground floor KL Tower. err bagiku, barang-barang yang dijual disini lebih murah berbanding Pasar Seni dan sebagainya. Korang bolehlah bawa kenkawan korang untuk merasai pengalaman di KL Tower ni.

Dan aku sesungguhnya rasa bersyukur sangat-sangat sebab tak hujan semasa hari kejadian. Padahal tengah hari hujan turun lebat giler kot!. Bila kami dah turun barulah hujan kembali membasahi bumi Kuala Lumpur. Mujur Ain parking valet kalau tidak aku kebasahan meredah hujan.. hahaha...


tips 

1) nak merasa dua gambar siang dan malam baiklah pergi semasa petang dan tunggu sampai malam. Rugi woo bayar RM 75 tapi dapat sekeping dua gambar jer...

2) parking rm3 sejam. Aku kena rm18. Kalau korang lama disini baiklah parking valet jer. Baru RM 15.

3) Kalau rajin korang leh je menapak dari bawah ke atas. Ada 2 anak tangga disediakan untuk singkatkan perjalanan. Cuma satu pesanku agar korang berhati-hati semasa dipejalan kaki. Tak jadi macam aku ritu boleh tersadung dan terpeleot. Sampai sekarang aku masih sakit. Dan luka dilututku masih belum kering. Aku kira agak dalam juga luka dilututku. Huhuhu

4) Menaiki skydeck (masa aku ritu) boleh ke observation deck. Bolehlah korang keliling observation deck tu. Ada teropong leh teropong... hehehe

5)  Owh ya budak2 bawah 13 tahun tidak dibenarkan ke skydeck. Atas 13 tahun saja dibenarkan. Jadi rancang perjalanan anda.. hihihi

6) Seeloknya pilih cuaca yang cantik masa naik kat atas sana. Aku bertabah jer sebab tiket tu hanya untuk tiga hari jer. Dan aku memilih hari last untuk menaikinya. Korang jangan la pilih hari hujan (memang dilarang keras menaikinya) dan hari jerebu. Rugi korang dah melabur berpuluhan duit tapi penataan kureng...

Comments

Popular posts from this blog

Keajaiban Kecil

Maaf dah lama tak update blog. Blog semakin lama semakin dilupai. Semacam dah tak relevan sejak adanya Instagram. Banyak post aku tertangguh. Maafkan aku. Disini aku ingin share salah satu keajaiban kecil yang berlaku pada diriku. Tahun 2017, hampir dua tiga bulan aku menjalani hidup suram. Ya suram akibat satu fitnah. Apa fitnahnya? Biarlah jadi rahsia aku dan rakan yang mengetahuinya. Bangun pagi je aku menangis mengenangkan wujud sehari lagi hari yang perlu aku lalui dengan fitnah itu. Orang sekeliling mengeji, aku pura-pura buat bodoh tapi sakitnya Allah yang tahu. Orang sekeliling melarikan diri, aku tetap dengan diri aku sehingga hatiku menjadi kering. Meratapi fitnah yang tidak pernah kubuat. Aku dikambing hitamkan atas kesalahan yang tak pernah aku buat. Aku hanya mampu berdoa, aku mengisi masa lapangku dengan bacaan Al-Quran yang sering aku tinggalkan dan aku mengisi malamku dengan solat sunat hajat, taubat dan isthikarah agar dipermudahkan semua. Aku hiasi bibirku denga

Jom belajar matawang Thailand (Baht) dan airport Don Mueang, Bangkok

Oleh kerana aku dah terjatuh chenta dengan Thailand/ Siam ala negara yang digelar Land of Smile tu. Meh sini aku nak cerita serba sikit pasal matawang Thailand dan airport Don Mueang, Bangkok.Aku nak cerita pasal airport Don Mueang je tau dan bolehlah tolong korang sikit-sikit apa yang aku tahu. Kira kalau korang nak terjah di Bangkok bolehlah sangat tapi sile baca sampai habis yer.. Tapi airport Suvarnabhumi korang jangan tanya yer sebab aku belum lagi merasa mungkin satu hari nanti bolehlah aku share pengalaman disana. Alasan merepeatlah tu. Hiks Bahasa. Ha ini masalah utama disini sebab kebanyakan mereka tidak berapa pandai berbahasa Inggeris. So korang boleh bantai cakap Melayu saja dan dorang akan balas dalam bahasa Thai. Tapi tak mengapa sebab mereka ni sangat membantu jadi kalau maksudnya jauh mereka akan tunjuk perbuatan penat, kalau lapar tunjuk perbuatan sapu perut. Hah macam tulah. Hiks.. Kalau nak senang, bawak gambar rujukan dalam kamera korang. Insya Allah sangat memba

Blog travel ke blog pertanian

Saya sudah bertukar minat mungkin. Saya lebih fokus pada projek pertanian saya diatas tanah sekangkang kera. Memandangkan tidak ramai share tentang info-info pertanian baiklah saya share 0.1 persen info yang saya ada. ia juga jadi info untuk saya untuk hari-hari kemudian. Meh share sikit kenapa pertanian. Tak popular kot.  Minat kepada pertanian tercetus bila Malaysia banjir besar 2014. Percutian di Korea tak boleh buat saya bergembira risaukan pokok-pokok durian ratusan tahun terendam dek air banjir. Rumah sewa pun habis, rumah kampung habis. Habis ditenggelami air. Banjir surut saya segera periksa pokok-pokok durian tapi malangnya semua bagaikan sakit. Daun berguguran, dan ada saja dahan tumbang setiap hari. Bagaikan menanti rebah. Risaukan pokok rebah menimpa rumah tinggalan arwah ayah, saya dengan berat hati membenarkan pokok-pokok durian ditebang. Sobs. Pelbagai kecaman diterima masa tu. Saya redha. Hohoho Kalau nak tengok keadaan pokok durian tu leh zoom sikit gambar dibawah. Ada