Skip to main content

Pine Tree Hill 1 May 2016

Minggu ni aku meluangkan sedikit masa tuk hiking. Niat yang dah lama dipendam tercapai bila Along (jiran) aku mengajak aku kesini under trip Siput Trekkers.
Aku on aje sebab nak try trail dia. Tapi dalam masa yang sama kupu-kupu berterbangan juga mengenangkan trail nya yang dikatakan hazabedah.. 
Aku kesini (Bukit Fraser) bersama Along, Anne dan kawan Along. Jumlah keseluruhan peserta untuk trip ini adalah 30 orang termasuk guide dan sweeper. Guide diketuai oleh Yam dan sweeper diketuai oleh Firdaus. 


Permulaan track aku berjalan bersama Anne dan kemudian aku berjalan sendirian. Aku berjalan mengikut nota kekura yang dijumpai. Sebenarnya nota itu banyak membantu peserta seperti aku yang pancit tapi degil nak menjelajah Pine Tree. 


Aku turun aku naik dan turun balik. Kemudian aku jumpa geng Nisa dipertengahan dan join dorang. Kenkadang aku tinggalkan mereka dibelakang kenkadang mereka potong aku. Mujur treknya tak  seteruk Irau yang berselut. Kadang kala aku sertai sekumpulan lelaki Cina dari Kepong bila geng Nisa meninggalkan aku dibelakang.

Sampai ke KM 4,(kalau korang perasan, setiap km, ada papan tandanya sendiri, kecil saja) group Cina tu decide nak pulang. Jadi aku sendirian balik. Gigihlah berjalan keseorangan tapi aku yakin ada beberapa orang dibelakangku... dan aku yakin didepanku ada beberapa orang lagi
Sampai di bukit bertali aku baru sedar yang aku dah sampai ke peak Pine Tree. Tunggu giliran untuk memanjat. Dibahagian bertali ni mengingatkan aku pada Bukit Tabur. Tak tinggi tapi nak sukar mengapainya. 4jam masa pergi kuhabiskan disini
Air anak sungai ni tak selamat untuk diminum
part ni boleh tahan susah.. Alhamdulillah berjaya


 BERJAYA! nangis


omputeh dari negara mana ntah
Cuaca sedikit berkabut. Kalau tidak berjerebu mesti cantik. Twin peak mesti lagi cantik.
 
Gambar ni cantik tapi low resolution so tak leh nak besarkan..
Aku decide taknak pergi ke Twin Peak. Perjalanan lebih kurang 40 minit. Aku nak jimat tenaga, aku rasa lelah dan aku penat. Kepada Anne dan Along ku whatsapp taknak pergi kesana. Aku fikirkan jalan pulang saja nanti. Aku menanti mereka yang lain pulang dari Twin Peak. Sempatlah berselfie bagai di Pine Tree. Kata mereka, di Twin Peak boleh lihat pemandangan 360 darjah manakala di peak Pine Tree hanyalah 180 darjah jer.. Camtulah..

Cik Lin dan Apai decide nak turun semula. Mereka pun tak ke Twin Peak. Bila nampak kelibat Anne dan Along, aku terus ajak mereka turun. Along decide nak tidur dahulu sebelum turun. Ya lah dia kepenatan hari sebelumnya kenduri kahwin adiknya. Lagipun dia lebih cepat.

Perjalanan balik aku jadi rengsa. Turun naik bukit, turun naik balik tidak sampai-sampai. Part tangga pertama dari arah balik aku dah jadi tak tentu hala. Ingatkan dah sampai rupanya belum! Anne kusuruh bergerak dulu. Aku bergerak perlahan-lahan. Tenaga sudah sikit. Dan kurasakan aku dehydrated! Ah sudah... 

Masa ni mujur Ciklin dan Apai ada. Ibarat ko potong aku dan aku potong ko. Camtulah... Aku dah takleh nak fikir dah yang penting sampai sebelum gelap. Dalam kepala ni macam-macam rasa.. nak nangis, nak marah dan semuanya.. Hihihi.. itu pengalaman aku tau. Korang yang kuad-kuad ni mesti boleh punyer...

lagi 3km ke jalan sebenar
Sampai di tangga terakhir dan bila ada penampakan pondok kecil aku rasa sebak dan mengalirkan airmata. Nasiblah Apai nampak aku menangis yang penting aku dah nak sampai.... huwaaaa...
Aku sampai di parking kereta lebih kurang jam 6.40 petang. Aku kira lebih kurang 4 jam 30 minit aku habiskan untuk balik..
Pada aku yang tak kuad ni..
14 km trek Pine Tree benar-benar menduga jiwa
Treknya langsung tiada diskaun
Treknya membuktikan hutan di Malaysia sangat gagah perkasa


Tips
1) Bawa tongkat jika rasa perlu
2) Bawa 2 liter air mineral dan air manis
3) Pakai pakaian dan kasut yang bersesuaian
4) Bawa baju hujan kerana kita tak tahu cuaca dalam hutan nanti
5) Bawa makanan manis untuk menambah tenaga
6) Bawa air garam jika rasa korang cepat dehyedrated
7) Ubat-ubatan yang perlu
8) Disini tiada sumber air. Jika ada pun tidak dibenarkan minum. Huhuhu..
9) Baca doa sebelum perjalanan

Soklan aku cuma satu.. mana pokok pine treenya? 

gambar kredit pada semua peserta.. sebab kebanyakan gambar bukan saya punya


Comments

  1. my wish list ni..:) jom nuang lepas raya hehehe...

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Keajaiban Kecil

Maaf dah lama tak update blog. Blog semakin lama semakin dilupai. Semacam dah tak relevan sejak adanya Instagram. Banyak post aku tertangguh. Maafkan aku. Disini aku ingin share salah satu keajaiban kecil yang berlaku pada diriku. Tahun 2017, hampir dua tiga bulan aku menjalani hidup suram. Ya suram akibat satu fitnah. Apa fitnahnya? Biarlah jadi rahsia aku dan rakan yang mengetahuinya. Bangun pagi je aku menangis mengenangkan wujud sehari lagi hari yang perlu aku lalui dengan fitnah itu. Orang sekeliling mengeji, aku pura-pura buat bodoh tapi sakitnya Allah yang tahu. Orang sekeliling melarikan diri, aku tetap dengan diri aku sehingga hatiku menjadi kering. Meratapi fitnah yang tidak pernah kubuat. Aku dikambing hitamkan atas kesalahan yang tak pernah aku buat. Aku hanya mampu berdoa, aku mengisi masa lapangku dengan bacaan Al-Quran yang sering aku tinggalkan dan aku mengisi malamku dengan solat sunat hajat, taubat dan isthikarah agar dipermudahkan semua. Aku hiasi bibirku denga

Jom belajar matawang Thailand (Baht) dan airport Don Mueang, Bangkok

Oleh kerana aku dah terjatuh chenta dengan Thailand/ Siam ala negara yang digelar Land of Smile tu. Meh sini aku nak cerita serba sikit pasal matawang Thailand dan airport Don Mueang, Bangkok.Aku nak cerita pasal airport Don Mueang je tau dan bolehlah tolong korang sikit-sikit apa yang aku tahu. Kira kalau korang nak terjah di Bangkok bolehlah sangat tapi sile baca sampai habis yer.. Tapi airport Suvarnabhumi korang jangan tanya yer sebab aku belum lagi merasa mungkin satu hari nanti bolehlah aku share pengalaman disana. Alasan merepeatlah tu. Hiks Bahasa. Ha ini masalah utama disini sebab kebanyakan mereka tidak berapa pandai berbahasa Inggeris. So korang boleh bantai cakap Melayu saja dan dorang akan balas dalam bahasa Thai. Tapi tak mengapa sebab mereka ni sangat membantu jadi kalau maksudnya jauh mereka akan tunjuk perbuatan penat, kalau lapar tunjuk perbuatan sapu perut. Hah macam tulah. Hiks.. Kalau nak senang, bawak gambar rujukan dalam kamera korang. Insya Allah sangat memba

Blog travel ke blog pertanian

Saya sudah bertukar minat mungkin. Saya lebih fokus pada projek pertanian saya diatas tanah sekangkang kera. Memandangkan tidak ramai share tentang info-info pertanian baiklah saya share 0.1 persen info yang saya ada. ia juga jadi info untuk saya untuk hari-hari kemudian. Meh share sikit kenapa pertanian. Tak popular kot.  Minat kepada pertanian tercetus bila Malaysia banjir besar 2014. Percutian di Korea tak boleh buat saya bergembira risaukan pokok-pokok durian ratusan tahun terendam dek air banjir. Rumah sewa pun habis, rumah kampung habis. Habis ditenggelami air. Banjir surut saya segera periksa pokok-pokok durian tapi malangnya semua bagaikan sakit. Daun berguguran, dan ada saja dahan tumbang setiap hari. Bagaikan menanti rebah. Risaukan pokok rebah menimpa rumah tinggalan arwah ayah, saya dengan berat hati membenarkan pokok-pokok durian ditebang. Sobs. Pelbagai kecaman diterima masa tu. Saya redha. Hohoho Kalau nak tengok keadaan pokok durian tu leh zoom sikit gambar dibawah. Ada