Skip to main content

Sushi King. Halal ke?

Jumaat lepas aku sekali lagi melangkah masuk ke Sushi King bersama BFFku. Biasanya kami mengunjungi Sushi King di Selayang Mall atau AU2. Tapi kali ni aku ke KL Festival City.

Agak terbeliak mataku melihat menu-menunya yang lain sikit dengan branch yang biasa kukunjungi. Ok amik ni..amik ni..amik ni...

Hari ni dok ajak familyku makan di Sushi King.

Kak Long : Sushi King tak halal la. Mana ada halal certifiednya.
Aku : Ramai je orang Melayu makan.
Kak Long : Jangan ikut orang. Kena baca dan fahami balik.
Aku :  Tipulah! Serius situ sedap. 
Kak Long : Sedap ke tak sedap, tapi tetap tak halal. Cuba google.

Malam ni siaplah aku mengoogle. Jawapannya mendukacitakan. Meh aku copy yer.. 
leh refer link ni Sushi King


 Halal Issue
Are Sushi King Restaurants Halal certified by JAKIM?
We are not Halal certified restaurant. No Mirin is used for food preparation in our restaurants. Our poultry products such as chicken and beef are Halal-certified.

Are the food products served suitable for Muslim’s consumption?
All our foods are pork-free (no pork or pork derivatives used) and no added alcohol (No Mirin).

Detailnya boleh refer disini kisahemasputih

 
Jawapan Status Halal Sushi King | Siapa suka makan Sushi King kat sini? Haa ni uzu nak kongsi artikel yang uzu jumpa kat google yang menyatakan bahawa Sushi King bukanlah restoran halal. Jom baca lanjut kat bawah :
Question:
Dear Marilyn,
Another element of halal is on the use of alcohol in food preparation / cooking or the presence of alcohol in the ingredient use such as sauces etc.
Can you tell me whether Sushi King use alcohol or use materials
(such as sauces) that content alcohol?
Answer:
Dear Mr. Abdul Rahman Omar,
Thank you for your email. For your information, we are not a Halal restaurant as we do not have certification from JAKIM, but we only can claim us as Pork free. All our meat based products like chicken and beef are Halal Certified and we do not use any pork or pork derivatives in our restaurant.
Sushi King is not certified ‘Halal’. This is due to some of our food contains ‘Mirin’.
Mirin is derived from fermentation of rice and it is commonly used in Japanese cooking to enhance the taste of food.
Following are products that contains Mirin:
1. Unagi Kabayaki
2. Unagi Slice
3. Karei Nitsuke
4. Saba Misoni
5. Mamakari
6. Ikura
On top of that, some of our restaurants do sell beer
However, our meat materials such as chicken, beef and seafood are from Halal Certified source.
Hope this clarifies your concern.
Thank you.
Warmest Regards,
Marilyn Lim
Marketing Department
Sushi Kin Sdn. Bhd.
Tel: 03-56319060 Ext: 283

Korang leh google gambar makanan Sushi King yang mengandungi mirin.. Sobs Sobs... sebab ada yang aku penah makan dalam senarai tu... Siapa nak salahkan? Diri sendirila sebab main sumbat jer.. Hehehe..

Okei tugas aku share dah habis. Terpulang pada semua nak menilainya.  

Mana Yang Baik Dijadikan Teladan, Yang Buruk Dijadikan Sempadan.

Salam Maal Hijrah 1435/2014


 

Comments

  1. kalau was-was dan confirm x de sijil halal x perlu lah gi mkn kan TAPI sis JM pelik 1 je..MEROKOK tu terang-terang fatwa menyatakan bahawa HARAM tetapi org ISLAM bedal selamba je tanpa rasa takut dan risau..camna tu huhuh...

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Keajaiban Kecil

Maaf dah lama tak update blog. Blog semakin lama semakin dilupai. Semacam dah tak relevan sejak adanya Instagram. Banyak post aku tertangguh. Maafkan aku. Disini aku ingin share salah satu keajaiban kecil yang berlaku pada diriku. Tahun 2017, hampir dua tiga bulan aku menjalani hidup suram. Ya suram akibat satu fitnah. Apa fitnahnya? Biarlah jadi rahsia aku dan rakan yang mengetahuinya. Bangun pagi je aku menangis mengenangkan wujud sehari lagi hari yang perlu aku lalui dengan fitnah itu. Orang sekeliling mengeji, aku pura-pura buat bodoh tapi sakitnya Allah yang tahu. Orang sekeliling melarikan diri, aku tetap dengan diri aku sehingga hatiku menjadi kering. Meratapi fitnah yang tidak pernah kubuat. Aku dikambing hitamkan atas kesalahan yang tak pernah aku buat. Aku hanya mampu berdoa, aku mengisi masa lapangku dengan bacaan Al-Quran yang sering aku tinggalkan dan aku mengisi malamku dengan solat sunat hajat, taubat dan isthikarah agar dipermudahkan semua. Aku hiasi bibirku denga

Jom belajar matawang Thailand (Baht) dan airport Don Mueang, Bangkok

Oleh kerana aku dah terjatuh chenta dengan Thailand/ Siam ala negara yang digelar Land of Smile tu. Meh sini aku nak cerita serba sikit pasal matawang Thailand dan airport Don Mueang, Bangkok.Aku nak cerita pasal airport Don Mueang je tau dan bolehlah tolong korang sikit-sikit apa yang aku tahu. Kira kalau korang nak terjah di Bangkok bolehlah sangat tapi sile baca sampai habis yer.. Tapi airport Suvarnabhumi korang jangan tanya yer sebab aku belum lagi merasa mungkin satu hari nanti bolehlah aku share pengalaman disana. Alasan merepeatlah tu. Hiks Bahasa. Ha ini masalah utama disini sebab kebanyakan mereka tidak berapa pandai berbahasa Inggeris. So korang boleh bantai cakap Melayu saja dan dorang akan balas dalam bahasa Thai. Tapi tak mengapa sebab mereka ni sangat membantu jadi kalau maksudnya jauh mereka akan tunjuk perbuatan penat, kalau lapar tunjuk perbuatan sapu perut. Hah macam tulah. Hiks.. Kalau nak senang, bawak gambar rujukan dalam kamera korang. Insya Allah sangat memba

Blog travel ke blog pertanian

Saya sudah bertukar minat mungkin. Saya lebih fokus pada projek pertanian saya diatas tanah sekangkang kera. Memandangkan tidak ramai share tentang info-info pertanian baiklah saya share 0.1 persen info yang saya ada. ia juga jadi info untuk saya untuk hari-hari kemudian. Meh share sikit kenapa pertanian. Tak popular kot.  Minat kepada pertanian tercetus bila Malaysia banjir besar 2014. Percutian di Korea tak boleh buat saya bergembira risaukan pokok-pokok durian ratusan tahun terendam dek air banjir. Rumah sewa pun habis, rumah kampung habis. Habis ditenggelami air. Banjir surut saya segera periksa pokok-pokok durian tapi malangnya semua bagaikan sakit. Daun berguguran, dan ada saja dahan tumbang setiap hari. Bagaikan menanti rebah. Risaukan pokok rebah menimpa rumah tinggalan arwah ayah, saya dengan berat hati membenarkan pokok-pokok durian ditebang. Sobs. Pelbagai kecaman diterima masa tu. Saya redha. Hohoho Kalau nak tengok keadaan pokok durian tu leh zoom sikit gambar dibawah. Ada