Tolong Klik Kalau Sayang Saya :)

Sunday, October 26, 2014

Hong Kong - Here We Come part 1 (pengenalan)

Trip ni kami (aku dan Laila) rancang tahun lepas dan baru tahun ni beli tiket dan berjaya dilaksanakan pada bulan enam lepas. Hehehe macam biasa post aku semuanya pending-pending dan pending. Dasar pemalas gitu.

Kami merancang berdua (Guangzhou) tapi kesudahannya trip kami bertukar kepada 20 orang. Hah ambik ko. Siapa nak handle ni? Sememangnya aku tak sanggup. Dah setaraf agensi travel dah ni. Pengsan!!! Dan kami mengambil flight ke Hong Kong dan balik melalui Guangzhou.

Dah bertambah orang secara berjemaah, nak tak nak perlulah mecari pelbagai info yang menyenangkan kerja kami. Macam biasa task membook hostel kuserahkan pada Laila dan aku selebihnya dan dalam masa yang sama aku turut mencari travel ejen yang berpatutan.

Ok disebabkan kami akan memasuki China, kami memerlukan visa.Korang boleh tengok di sini visa for China dan harga visa tapi laman web tu tak update alamatnya. Korang kena cari  Bangunan 157 Hampshire Place berdekatan dengan JalanTun Razak dan Bangunan Tokio Marine/UTM Space


Level 5 (Application) & Level 6 (Collection). 
Hamsphire Place Office, 
Jalan Mayang Sari, 
50450 Kuala Lumpur. 
Business Hours : Mon-Fri. Submission : (9am -3pm)
Collection : (9am-4pm). 
Tutup pada cuti umum Malaysia.

Dokumen yang diperlukan semasa memohon adalah seperti berikut :

(i) Borang Visa Application boleh didapati secara percuma di kaunter Chinese Visa Application Service Center atau download dari www.visaforchina.org. 
ii) Sediakan sekeping gambar berlatar cerah (contohnya, warna putih) bersaiz pasport. 
iii) Bawa passport asal yang sah sekurang-kurangnya 6 bulan ke atas.
iv) Perlu salinan untuk passport kita. Salinan yang ada muka depan kita. Kalau tak ada perkhidmatan photocopy dengan sekeping 20 sen.
v) Cetak tiket penerbangan atau hotel booking. Booking hotel untuk sehari memadai.
Sekarang tidak perlu lagi bukti booking hotel lagi, cukup sekadar menyebut tempat penginapan kita di borang.
Bagi aku yang tak suka nak menghadap pc. Aku lebih prefer ke sini berbanding isi online lepas tu perlu kesini semula untuk submit borang.  
Visa yang ada ialah
Visa single entry - aku pilih ni sebab aku dari Hong Kong dan akan masuk China melalui Shezhen dan keluar dari China melalui Cuangzhou
Visa Double Entries  - Ni pilihan contoh naik flights ke Guangzhou pastu nak ke Hong Kong lepas tu nak masuk balik ikut Guangzhou
Visa Multiple Entries (6 bulan) - Sering berulang alik ke China
Visa Multiple Entries (12 bulan) - Sering berulang alik ke china

Bermulalah kisah kami membuat visa. Senang dan cepat je proses dia. Kalau korang macam tak berapa reti, korang boleh tanya pada receptionist tu yang penting sediakan dokemen diatas dan wang visa masa nak ambil nanti. 



Aku, Laila dan Razat buat visa untuk kami sendiri. Yang selebihnya (17 orang lagi) ade yang cakap visa yang kami dapat mahal dan dia boleh dapat RM 30 saja untuk buat visa. So silakan buat visa masing-masing. Aku tak sure harga visa mereka tapi yang pasti dah mula nampak perbezaan so aku secara senyap-senyap dengan gigihnya mencari travel ejen untuk mereka. 

Mood terasa sebab mungkin dorang fikir kami mark up. Puh!



2 comments:

  1. RM30 utk VISA..kat mana dorang buat tu..cam tak leh caya je...WAhh..20 org tu mmg ramai nk g shopping, then travel agen mana yg Izza dpt?

    ReplyDelete
  2. Harap China start buat apply online macam Turki la senang nak apply. Jenuh nak survey harga kita travel style jimat ni. Huhu

    ReplyDelete