Skip to main content

Hong Kong - Here We Come part 1 (pengenalan)

Trip ni kami (aku dan Laila) rancang tahun lepas dan baru tahun ni beli tiket dan berjaya dilaksanakan pada bulan enam lepas. Hehehe macam biasa post aku semuanya pending-pending dan pending. Dasar pemalas gitu.

Kami merancang berdua (Guangzhou) tapi kesudahannya trip kami bertukar kepada 20 orang. Hah ambik ko. Siapa nak handle ni? Sememangnya aku tak sanggup. Dah setaraf agensi travel dah ni. Pengsan!!! Dan kami mengambil flight ke Hong Kong dan balik melalui Guangzhou.

Dah bertambah orang secara berjemaah, nak tak nak perlulah mecari pelbagai info yang menyenangkan kerja kami. Macam biasa task membook hostel kuserahkan pada Laila dan aku selebihnya dan dalam masa yang sama aku turut mencari travel ejen yang berpatutan.

Ok disebabkan kami akan memasuki China, kami memerlukan visa.Korang boleh tengok di sini visa for China dan harga visa tapi laman web tu tak update alamatnya. Korang kena cari  Bangunan 157 Hampshire Place berdekatan dengan JalanTun Razak dan Bangunan Tokio Marine/UTM Space


Level 5 (Application) & Level 6 (Collection). 
Hamsphire Place Office, 
Jalan Mayang Sari, 
50450 Kuala Lumpur. 
Business Hours : Mon-Fri. Submission : (9am -3pm)
Collection : (9am-4pm). 
Tutup pada cuti umum Malaysia.

Dokumen yang diperlukan semasa memohon adalah seperti berikut :

(i) Borang Visa Application boleh didapati secara percuma di kaunter Chinese Visa Application Service Center atau download dari www.visaforchina.org. 
ii) Sediakan sekeping gambar berlatar cerah (contohnya, warna putih) bersaiz pasport. 
iii) Bawa passport asal yang sah sekurang-kurangnya 6 bulan ke atas.
iv) Perlu salinan untuk passport kita. Salinan yang ada muka depan kita. Kalau tak ada perkhidmatan photocopy dengan sekeping 20 sen.
v) Cetak tiket penerbangan atau hotel booking. Booking hotel untuk sehari memadai.
Sekarang tidak perlu lagi bukti booking hotel lagi, cukup sekadar menyebut tempat penginapan kita di borang.
Bagi aku yang tak suka nak menghadap pc. Aku lebih prefer ke sini berbanding isi online lepas tu perlu kesini semula untuk submit borang.  
Visa yang ada ialah
Visa single entry - aku pilih ni sebab aku dari Hong Kong dan akan masuk China melalui Shezhen dan keluar dari China melalui Cuangzhou
Visa Double Entries  - Ni pilihan contoh naik flights ke Guangzhou pastu nak ke Hong Kong lepas tu nak masuk balik ikut Guangzhou
Visa Multiple Entries (6 bulan) - Sering berulang alik ke China
Visa Multiple Entries (12 bulan) - Sering berulang alik ke china

Bermulalah kisah kami membuat visa. Senang dan cepat je proses dia. Kalau korang macam tak berapa reti, korang boleh tanya pada receptionist tu yang penting sediakan dokemen diatas dan wang visa masa nak ambil nanti. 



Aku, Laila dan Razat buat visa untuk kami sendiri. Yang selebihnya (17 orang lagi) ade yang cakap visa yang kami dapat mahal dan dia boleh dapat RM 30 saja untuk buat visa. So silakan buat visa masing-masing. Aku tak sure harga visa mereka tapi yang pasti dah mula nampak perbezaan so aku secara senyap-senyap dengan gigihnya mencari travel ejen untuk mereka. 

Mood terasa sebab mungkin dorang fikir kami mark up. Puh!



Comments

  1. RM30 utk VISA..kat mana dorang buat tu..cam tak leh caya je...WAhh..20 org tu mmg ramai nk g shopping, then travel agen mana yg Izza dpt?

    ReplyDelete
  2. Harap China start buat apply online macam Turki la senang nak apply. Jenuh nak survey harga kita travel style jimat ni. Huhu

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Keajaiban Kecil

Maaf dah lama tak update blog. Blog semakin lama semakin dilupai. Semacam dah tak relevan sejak adanya Instagram. Banyak post aku tertangguh. Maafkan aku. Disini aku ingin share salah satu keajaiban kecil yang berlaku pada diriku. Tahun 2017, hampir dua tiga bulan aku menjalani hidup suram. Ya suram akibat satu fitnah. Apa fitnahnya? Biarlah jadi rahsia aku dan rakan yang mengetahuinya. Bangun pagi je aku menangis mengenangkan wujud sehari lagi hari yang perlu aku lalui dengan fitnah itu. Orang sekeliling mengeji, aku pura-pura buat bodoh tapi sakitnya Allah yang tahu. Orang sekeliling melarikan diri, aku tetap dengan diri aku sehingga hatiku menjadi kering. Meratapi fitnah yang tidak pernah kubuat. Aku dikambing hitamkan atas kesalahan yang tak pernah aku buat. Aku hanya mampu berdoa, aku mengisi masa lapangku dengan bacaan Al-Quran yang sering aku tinggalkan dan aku mengisi malamku dengan solat sunat hajat, taubat dan isthikarah agar dipermudahkan semua. Aku hiasi bibirku denga

Jom belajar matawang Thailand (Baht) dan airport Don Mueang, Bangkok

Oleh kerana aku dah terjatuh chenta dengan Thailand/ Siam ala negara yang digelar Land of Smile tu. Meh sini aku nak cerita serba sikit pasal matawang Thailand dan airport Don Mueang, Bangkok.Aku nak cerita pasal airport Don Mueang je tau dan bolehlah tolong korang sikit-sikit apa yang aku tahu. Kira kalau korang nak terjah di Bangkok bolehlah sangat tapi sile baca sampai habis yer.. Tapi airport Suvarnabhumi korang jangan tanya yer sebab aku belum lagi merasa mungkin satu hari nanti bolehlah aku share pengalaman disana. Alasan merepeatlah tu. Hiks Bahasa. Ha ini masalah utama disini sebab kebanyakan mereka tidak berapa pandai berbahasa Inggeris. So korang boleh bantai cakap Melayu saja dan dorang akan balas dalam bahasa Thai. Tapi tak mengapa sebab mereka ni sangat membantu jadi kalau maksudnya jauh mereka akan tunjuk perbuatan penat, kalau lapar tunjuk perbuatan sapu perut. Hah macam tulah. Hiks.. Kalau nak senang, bawak gambar rujukan dalam kamera korang. Insya Allah sangat memba

Blog travel ke blog pertanian

Saya sudah bertukar minat mungkin. Saya lebih fokus pada projek pertanian saya diatas tanah sekangkang kera. Memandangkan tidak ramai share tentang info-info pertanian baiklah saya share 0.1 persen info yang saya ada. ia juga jadi info untuk saya untuk hari-hari kemudian. Meh share sikit kenapa pertanian. Tak popular kot.  Minat kepada pertanian tercetus bila Malaysia banjir besar 2014. Percutian di Korea tak boleh buat saya bergembira risaukan pokok-pokok durian ratusan tahun terendam dek air banjir. Rumah sewa pun habis, rumah kampung habis. Habis ditenggelami air. Banjir surut saya segera periksa pokok-pokok durian tapi malangnya semua bagaikan sakit. Daun berguguran, dan ada saja dahan tumbang setiap hari. Bagaikan menanti rebah. Risaukan pokok rebah menimpa rumah tinggalan arwah ayah, saya dengan berat hati membenarkan pokok-pokok durian ditebang. Sobs. Pelbagai kecaman diterima masa tu. Saya redha. Hohoho Kalau nak tengok keadaan pokok durian tu leh zoom sikit gambar dibawah. Ada