Skip to main content

Berjimba di Mabul - Boleh Bah Kalau Kau (part 3)

Hari Yang Pack!

Awal pagi dalam pukul 4 pagi gitu, kak Ros menggerakkan kami. Cepat katanya. Kata nak layan sunrise. Gosok gigi dan menunaikan apa yang perlu kami mengikut kak ros dan Ben ke Sipadan Mabul Resort. Ni antara resort yang mewah di Mabul selain Sipadan Water Village.
Melihat panorama Sipadan Mabul Resort sekali lagi kami hanya mampu bermimpi untuk tinggal disini. Tapi kami hanya mampu melayan sunrise disini.  Meh tengok gambar









 Best penghuni disini. Bukak pintu resort terus boleh buat terjun tiruk. Sepadan dengan harganya.








Kolam renang tanpa sempadan. Best orang-orang disini.

Dari sudut lain, inilah Mabul. Cantik, menenangkan, glemer.. Yup memang cantik ciptaan Allah SWT dan diolah dan digubah oleh manusia untuk mencantikkannya lagi. Semoga ciptaan ini utuh hingga ke generasi akan datang. 

Macam biasa, awal pagi kami sudah bersedia membeli belah ketam, lobster, udang lipan dan sebagainya.

Harga yang kami dapat tempoh hari

Ketam 5 ekor = Rm20 
Lobster slipper = Rm10
seekor lobster = Rm50++/seekor ---depends pada saiz 
ikan kerapu merah rm20 utk 5 ekor

TAPI sebesar-besar lautan tu sotong tak de.. Dahla KAMI (aku dan laila) je pun kikiki peminat sotong.




Ni semua untuk makan tengah hari kami dan barbeque malam karang... Nyum!!

ikan ni beracun kata Ben. Hati-hati kalau nak membeli
Macam biasa lepas tu kami sarapan dan kemudian dibawa ke Kapalai untuk bersnoorkeling. Yeay!!

This is KAPALAI...
Untungnya duduk di Sipadan Mabul Lodge ni sebab pakejnya termasuk sekali ke Kapalai.






Sesudah berKAPALAI, kami dibawa ke penginapan kami untuk makan tengah hari dan berehat. Untuk sesiapa yang join DSD pula, Ben (gambar dibawah  ni) buat sedikit kelas dan sessi fitting baju DSD.. hikss.. Sessi memilih mask, berat berapa kilo, tank, kaki itik dan sebagainya.

DSD tu Discovery Scuba Diving (cenggitu la namanya). Bayaran RM 200 perpax. DSD ni kita akan dibawa melihat pemandangan dalam air dengan bantuan guide. Dia ala-ala diving cuma tak perlukan lesen diving dan ada guide yang akan temankan kita sepanjang didalam air tu.

Aku pilih DSD sebab aku nak merasa pengalaman dalam air. Kalau bersnoorkel memang leh nampak tapi kita hanya dipermukaan air saja. Berbeza dengan DSD.

Inilah Ben. Dia nyanyi lagu Aliff Aziz lagi sedap dari Aliff Aziz

Dengan pakaian sebegini (berat dibelakang, berat di pinggang lagi, berkaki itik dan berat diri sendiri) dan cara jatuhan yang reverse ke belakang, aku fikirkan aku akan terendam jatuh kedasar laut tapi.........







Aku boleh duduk lagi dalam air. Kikiki... Cuma instrutor tu terpaksa menyedekahkan sedikit beratnya pada aku sebab aku asyik terapung ke atas. Erm sebenarnya dalam air orang yang berat akan menjadi ringan manakala orang yang ringan akan menjadi berat. Cenggitulah. 

Hah, tengok aku kena duduk dendiam dalam air sementara menunggu Kak Liza menjalani sedikit ujian dalam air. Lepas tu giliran aku pulak. 



Inilah DSD. Amik DSD ni tak perlu pandai berenang. Semua instruktor buat. Hehehe. Ekceli pemandangan dalam air ni sangat best!! Ade perkampungan ikan, rumah ikan dibuat sebijik seperti rumah kita, ada bot karam dan sebagainya. Aku hanya menjamu mata



Petangnya kami bersnoorkel di Panglima Reef pula.
Hah satu hari full bersnoorkel. Memang terbaik....


KAMI!! yang dijaga oleh Ben dan Kak Ros.



Comments

  1. Izza!! Lama Jm x singgah sini sekali tgk wahhh view cantik d mabul, alaaaa x de ke yg nk teman Jm pegi mabul nih cantik sgt!!! Ehh pic dlm laut tu guna csmera apa ehh. Rupanya org kurus tenggelam! Baru tahu

    ReplyDelete
    Replies
    1. JM.. bila buat entry ni, rasa nak pegi Mabul, membuak-buak balik tau.. huhu..
      Rindu Mabul!
      Kita pakai Camera Nikon Coolpix S32. Gambar dia boleh tahanla jugak.. hiks

      Delete
  2. Salam nk tye..mase diving tuu turun dalam x ,? Berape meter? Selepas diving tu telinga ok x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam..
      ni bukan diving. ni DSD.. tak perlukan permit.. tak dalam mana pun dalam 2-3 meter camtu.. jangan risau ada guide ikut..
      telinga agak berdegung la jugak masa tu.. tapi tak lama sangat..
      aktiviti ni boleh cuba.. best!!

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Keajaiban Kecil

Maaf dah lama tak update blog. Blog semakin lama semakin dilupai. Semacam dah tak relevan sejak adanya Instagram. Banyak post aku tertangguh. Maafkan aku. Disini aku ingin share salah satu keajaiban kecil yang berlaku pada diriku. Tahun 2017, hampir dua tiga bulan aku menjalani hidup suram. Ya suram akibat satu fitnah. Apa fitnahnya? Biarlah jadi rahsia aku dan rakan yang mengetahuinya. Bangun pagi je aku menangis mengenangkan wujud sehari lagi hari yang perlu aku lalui dengan fitnah itu. Orang sekeliling mengeji, aku pura-pura buat bodoh tapi sakitnya Allah yang tahu. Orang sekeliling melarikan diri, aku tetap dengan diri aku sehingga hatiku menjadi kering. Meratapi fitnah yang tidak pernah kubuat. Aku dikambing hitamkan atas kesalahan yang tak pernah aku buat. Aku hanya mampu berdoa, aku mengisi masa lapangku dengan bacaan Al-Quran yang sering aku tinggalkan dan aku mengisi malamku dengan solat sunat hajat, taubat dan isthikarah agar dipermudahkan semua. Aku hiasi bibirku denga

Jom belajar matawang Thailand (Baht) dan airport Don Mueang, Bangkok

Oleh kerana aku dah terjatuh chenta dengan Thailand/ Siam ala negara yang digelar Land of Smile tu. Meh sini aku nak cerita serba sikit pasal matawang Thailand dan airport Don Mueang, Bangkok.Aku nak cerita pasal airport Don Mueang je tau dan bolehlah tolong korang sikit-sikit apa yang aku tahu. Kira kalau korang nak terjah di Bangkok bolehlah sangat tapi sile baca sampai habis yer.. Tapi airport Suvarnabhumi korang jangan tanya yer sebab aku belum lagi merasa mungkin satu hari nanti bolehlah aku share pengalaman disana. Alasan merepeatlah tu. Hiks Bahasa. Ha ini masalah utama disini sebab kebanyakan mereka tidak berapa pandai berbahasa Inggeris. So korang boleh bantai cakap Melayu saja dan dorang akan balas dalam bahasa Thai. Tapi tak mengapa sebab mereka ni sangat membantu jadi kalau maksudnya jauh mereka akan tunjuk perbuatan penat, kalau lapar tunjuk perbuatan sapu perut. Hah macam tulah. Hiks.. Kalau nak senang, bawak gambar rujukan dalam kamera korang. Insya Allah sangat memba

Blog travel ke blog pertanian

Saya sudah bertukar minat mungkin. Saya lebih fokus pada projek pertanian saya diatas tanah sekangkang kera. Memandangkan tidak ramai share tentang info-info pertanian baiklah saya share 0.1 persen info yang saya ada. ia juga jadi info untuk saya untuk hari-hari kemudian. Meh share sikit kenapa pertanian. Tak popular kot.  Minat kepada pertanian tercetus bila Malaysia banjir besar 2014. Percutian di Korea tak boleh buat saya bergembira risaukan pokok-pokok durian ratusan tahun terendam dek air banjir. Rumah sewa pun habis, rumah kampung habis. Habis ditenggelami air. Banjir surut saya segera periksa pokok-pokok durian tapi malangnya semua bagaikan sakit. Daun berguguran, dan ada saja dahan tumbang setiap hari. Bagaikan menanti rebah. Risaukan pokok rebah menimpa rumah tinggalan arwah ayah, saya dengan berat hati membenarkan pokok-pokok durian ditebang. Sobs. Pelbagai kecaman diterima masa tu. Saya redha. Hohoho Kalau nak tengok keadaan pokok durian tu leh zoom sikit gambar dibawah. Ada