Tolong Klik Kalau Sayang Saya :)

Saturday, September 6, 2014

Berjimba di Mabul - Boleh Bah Kalau Kau (part 3)

Hari Yang Pack!

Awal pagi dalam pukul 4 pagi gitu, kak Ros menggerakkan kami. Cepat katanya. Kata nak layan sunrise. Gosok gigi dan menunaikan apa yang perlu kami mengikut kak ros dan Ben ke Sipadan Mabul Resort. Ni antara resort yang mewah di Mabul selain Sipadan Water Village.
Melihat panorama Sipadan Mabul Resort sekali lagi kami hanya mampu bermimpi untuk tinggal disini. Tapi kami hanya mampu melayan sunrise disini.  Meh tengok gambar









 Best penghuni disini. Bukak pintu resort terus boleh buat terjun tiruk. Sepadan dengan harganya.








Kolam renang tanpa sempadan. Best orang-orang disini.

Dari sudut lain, inilah Mabul. Cantik, menenangkan, glemer.. Yup memang cantik ciptaan Allah SWT dan diolah dan digubah oleh manusia untuk mencantikkannya lagi. Semoga ciptaan ini utuh hingga ke generasi akan datang. 

Macam biasa, awal pagi kami sudah bersedia membeli belah ketam, lobster, udang lipan dan sebagainya.

Harga yang kami dapat tempoh hari

Ketam 5 ekor = Rm20 
Lobster slipper = Rm10
seekor lobster = Rm50++/seekor ---depends pada saiz 
ikan kerapu merah rm20 utk 5 ekor

TAPI sebesar-besar lautan tu sotong tak de.. Dahla KAMI (aku dan laila) je pun kikiki peminat sotong.




Ni semua untuk makan tengah hari kami dan barbeque malam karang... Nyum!!

ikan ni beracun kata Ben. Hati-hati kalau nak membeli
Macam biasa lepas tu kami sarapan dan kemudian dibawa ke Kapalai untuk bersnoorkeling. Yeay!!

This is KAPALAI...
Untungnya duduk di Sipadan Mabul Lodge ni sebab pakejnya termasuk sekali ke Kapalai.






Sesudah berKAPALAI, kami dibawa ke penginapan kami untuk makan tengah hari dan berehat. Untuk sesiapa yang join DSD pula, Ben (gambar dibawah  ni) buat sedikit kelas dan sessi fitting baju DSD.. hikss.. Sessi memilih mask, berat berapa kilo, tank, kaki itik dan sebagainya.

DSD tu Discovery Scuba Diving (cenggitu la namanya). Bayaran RM 200 perpax. DSD ni kita akan dibawa melihat pemandangan dalam air dengan bantuan guide. Dia ala-ala diving cuma tak perlukan lesen diving dan ada guide yang akan temankan kita sepanjang didalam air tu.

Aku pilih DSD sebab aku nak merasa pengalaman dalam air. Kalau bersnoorkel memang leh nampak tapi kita hanya dipermukaan air saja. Berbeza dengan DSD.

Inilah Ben. Dia nyanyi lagu Aliff Aziz lagi sedap dari Aliff Aziz

Dengan pakaian sebegini (berat dibelakang, berat di pinggang lagi, berkaki itik dan berat diri sendiri) dan cara jatuhan yang reverse ke belakang, aku fikirkan aku akan terendam jatuh kedasar laut tapi.........







Aku boleh duduk lagi dalam air. Kikiki... Cuma instrutor tu terpaksa menyedekahkan sedikit beratnya pada aku sebab aku asyik terapung ke atas. Erm sebenarnya dalam air orang yang berat akan menjadi ringan manakala orang yang ringan akan menjadi berat. Cenggitulah. 

Hah, tengok aku kena duduk dendiam dalam air sementara menunggu Kak Liza menjalani sedikit ujian dalam air. Lepas tu giliran aku pulak. 



Inilah DSD. Amik DSD ni tak perlu pandai berenang. Semua instruktor buat. Hehehe. Ekceli pemandangan dalam air ni sangat best!! Ade perkampungan ikan, rumah ikan dibuat sebijik seperti rumah kita, ada bot karam dan sebagainya. Aku hanya menjamu mata



Petangnya kami bersnoorkel di Panglima Reef pula.
Hah satu hari full bersnoorkel. Memang terbaik....


KAMI!! yang dijaga oleh Ben dan Kak Ros.



4 comments:

  1. Izza!! Lama Jm x singgah sini sekali tgk wahhh view cantik d mabul, alaaaa x de ke yg nk teman Jm pegi mabul nih cantik sgt!!! Ehh pic dlm laut tu guna csmera apa ehh. Rupanya org kurus tenggelam! Baru tahu

    ReplyDelete
    Replies
    1. JM.. bila buat entry ni, rasa nak pegi Mabul, membuak-buak balik tau.. huhu..
      Rindu Mabul!
      Kita pakai Camera Nikon Coolpix S32. Gambar dia boleh tahanla jugak.. hiks

      Delete
  2. Salam nk tye..mase diving tuu turun dalam x ,? Berape meter? Selepas diving tu telinga ok x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam..
      ni bukan diving. ni DSD.. tak perlukan permit.. tak dalam mana pun dalam 2-3 meter camtu.. jangan risau ada guide ikut..
      telinga agak berdegung la jugak masa tu.. tapi tak lama sangat..
      aktiviti ni boleh cuba.. best!!

      Delete