Tolong Klik Kalau Sayang Saya :)

Friday, August 31, 2012

Langkawi - 1st Day

Sebenarnya entry ini dah lama kutaip tapi terbiar menjadi darft dan bila buka balik semua entry yang ditaip sudah terdelete.....Jadi terpaksa saya menaip semula entry yang sudah dikarang macam batu karang...

Saya dan keluarga bertolak dari rumah KL pada pukul 2 pagi dan sampai ke Ipoh pada pukul 5 pagi.. Dari sini kami akan berkonvoi (konvoi ker) sebanyak dua kereta..hehe.. ke Pulau Lagenda Pulau Langkawi...

Oleh kerana saya memangku tugas membawa kereta Sang Kancil sepupu saya, saya terpaksa membawa dengan kadar yang perlahan kerana risaukan keadaan keretanya... Oleh itu kami hanya tiba ke Kuala Perlis pada pukul 9 pagi. Pergh lambat rasanya.. Banyak perkara yang dirancang akan tergendala...

Sesampainya kami di jeti Kuala Perlis, mata kami disajikan dengan jutaan ribuan pengunjung yang sedang beratur membeli tiket feri. Almaklumla cuti sekolah.. Sebenarnya inilah salah satu sebab kenapa saya tidak suka bercuti semasa musim cuti sekolah. Tapi apakan daya ini saja masa yang boleh saya pilih untuk bercuti walaupun tiada anak...

Adik saya ditugaskan membeli tiket feri dan kami hanya dapat tiket pada pukul 11 tengah hari itupun kerana kakak saya buat muka seposen potong barisan orang sambil memegang babynya. Masalah terus melanda.. Tempat duduk yang dikhaskan pula penuh. Ramainya orang ya ampun.. Aku, adikku dan sepupuku melepak di masjid berhampiran demi menunggu feri yang sarat membawa muatan. Yang lain melepakkan diri di restoren berhampiran dan di kerusi-kerusi yang hampir patah..

Feri kami tiba dalam pukul 2 petang dan kami tiba ke pulau Lagenda dalam pukul 4.30. Keterujaan kami sudah menipis sebenarnya kerana kepenatan. Di Pulau Langkawi, kami disambut oleh pemilih homestay Rabiatul Adawiyah yang berhampiran dengan Kampung Melaka di Langkawi.

Badan sudah penat, mata sudah layan jadi kami melayan mata sebentar sebelum keluar ke Padang Matsirat pada pukul 6.00..

Sebenarnya kedudukan Padang Matsirat dan homestay kami agak berdekatan hanya mengambil masa dalam 10 minit untuk ke sana... Walaupun badan penat, tapi mak saya dan makcikku matanya terbuka luas bila melihat lambakan kain yang dijual. Saya cuma duduk di parking lot sambil bermain dengan Mutaqqi..

Selepas itu kami meneruskan perjalanan ke Idaman Suri. Sekali lagi saya kecapekan. Sesungguhnya membeli belah bukanlah agenda utama saya disini. Rasa penat sudah menular, tapi apakan daya terpaksa mengikut mereka untuk ke agenda seterusnya.

Kami singgah makan di pekan Kuah. Maaf saya tidak ingat restorennya namun makanannya dan harganya kuberikan 3bintang saja kerana agak mahal dan kurang kena dengan seleraku walaupun kami makan seafood.

Perjalanan malam kami di sekitar pekan kuah terhenti selepas jam sudah menjangkau ke jam 11.30 malam. Kami balik ke homestay dan tidur untuk aktiviti keesokkan harinya....Pstt.. gambar saya malas upload nanti.2... ntah bila lah tu..

No comments:

Post a Comment