Skip to main content

Tahun Melawat Perak - Kellie Castle final

saMBungan dari link http://akudandiriku-izza.blogspot.com/2012/02/tahun-melawat-perak-2012-kellie-castle.html#more

Kaki kami kemudiannya menyelusuri binaan disebelah istana kellie rupanya binaan yang menanti untuk rebah itu adalah rumah asal Mr Kellie.  Binaan ini siap ditahan menggunakan cerucuk besi untuk mengelakkan ia rebah.. Ia bukanlah binaan yang lengkap kerana mungkin akan dimusnahkan apabila istana Kellie siap namun kedua-dua bangunan telah bertukar menjadi gajah putih..
Pandangan rumah Mr Kellie dari istananya

Berstruktur binaan rumah dua tingkat dan ia agak lengkap namun ia tidak mempunyai tangga atau binaan ditingkat atas. Rekabentuk rumah ini tidaklah sebesar istana kellie dan agak simple jika dibandingkan dengan istananya.









Walaupun simple berbanding istananya, jika dibandingkan pada masa itu Mr Smith jutawan yang sangat mementingkan rekaan rumahnya  kerana beliau mampu membawa pelbagai senibina dari seluruh negara ke rumahnya. Di bilik airnya saja dibawakan jubin dari Itali.. Begitu juga lif yang akan diterbangkan dari Portugal (Mr Smith meninggal dunia semasa mengambil lif  ini)..

Mr Smith sangat mementingkan keselamatannya dan keluarganya. Ini merupakan salah satu terowong yang membolehkannya melarikan diri bagi menghadapi sebarang kemungkinan. Terowong ini saya anggarkan sejauh 2 @ 3 km dari rumahnya ke tokong hindu berhampiran.. Tokong tersebut boleh ditemui selepas menyeberangi jambatan sungai.. dan ditokong itu ada statue/patung Mr Smith..
Saya sempat mencari tokong tersebut..mudah sahaja..keluar dari istana kellie ke kiri dan terus sehingga menjumpai tokong hindu..



Pandangan Istana Kellie dari pelbagai sudut




Comments

Popular posts from this blog

Keajaiban Kecil

Maaf dah lama tak update blog. Blog semakin lama semakin dilupai. Semacam dah tak relevan sejak adanya Instagram. Banyak post aku tertangguh. Maafkan aku. Disini aku ingin share salah satu keajaiban kecil yang berlaku pada diriku. Tahun 2017, hampir dua tiga bulan aku menjalani hidup suram. Ya suram akibat satu fitnah. Apa fitnahnya? Biarlah jadi rahsia aku dan rakan yang mengetahuinya. Bangun pagi je aku menangis mengenangkan wujud sehari lagi hari yang perlu aku lalui dengan fitnah itu. Orang sekeliling mengeji, aku pura-pura buat bodoh tapi sakitnya Allah yang tahu. Orang sekeliling melarikan diri, aku tetap dengan diri aku sehingga hatiku menjadi kering. Meratapi fitnah yang tidak pernah kubuat. Aku dikambing hitamkan atas kesalahan yang tak pernah aku buat. Aku hanya mampu berdoa, aku mengisi masa lapangku dengan bacaan Al-Quran yang sering aku tinggalkan dan aku mengisi malamku dengan solat sunat hajat, taubat dan isthikarah agar dipermudahkan semua. Aku hiasi bibirku denga

Jom belajar matawang Thailand (Baht) dan airport Don Mueang, Bangkok

Oleh kerana aku dah terjatuh chenta dengan Thailand/ Siam ala negara yang digelar Land of Smile tu. Meh sini aku nak cerita serba sikit pasal matawang Thailand dan airport Don Mueang, Bangkok.Aku nak cerita pasal airport Don Mueang je tau dan bolehlah tolong korang sikit-sikit apa yang aku tahu. Kira kalau korang nak terjah di Bangkok bolehlah sangat tapi sile baca sampai habis yer.. Tapi airport Suvarnabhumi korang jangan tanya yer sebab aku belum lagi merasa mungkin satu hari nanti bolehlah aku share pengalaman disana. Alasan merepeatlah tu. Hiks Bahasa. Ha ini masalah utama disini sebab kebanyakan mereka tidak berapa pandai berbahasa Inggeris. So korang boleh bantai cakap Melayu saja dan dorang akan balas dalam bahasa Thai. Tapi tak mengapa sebab mereka ni sangat membantu jadi kalau maksudnya jauh mereka akan tunjuk perbuatan penat, kalau lapar tunjuk perbuatan sapu perut. Hah macam tulah. Hiks.. Kalau nak senang, bawak gambar rujukan dalam kamera korang. Insya Allah sangat memba

Blog travel ke blog pertanian

Saya sudah bertukar minat mungkin. Saya lebih fokus pada projek pertanian saya diatas tanah sekangkang kera. Memandangkan tidak ramai share tentang info-info pertanian baiklah saya share 0.1 persen info yang saya ada. ia juga jadi info untuk saya untuk hari-hari kemudian. Meh share sikit kenapa pertanian. Tak popular kot.  Minat kepada pertanian tercetus bila Malaysia banjir besar 2014. Percutian di Korea tak boleh buat saya bergembira risaukan pokok-pokok durian ratusan tahun terendam dek air banjir. Rumah sewa pun habis, rumah kampung habis. Habis ditenggelami air. Banjir surut saya segera periksa pokok-pokok durian tapi malangnya semua bagaikan sakit. Daun berguguran, dan ada saja dahan tumbang setiap hari. Bagaikan menanti rebah. Risaukan pokok rebah menimpa rumah tinggalan arwah ayah, saya dengan berat hati membenarkan pokok-pokok durian ditebang. Sobs. Pelbagai kecaman diterima masa tu. Saya redha. Hohoho Kalau nak tengok keadaan pokok durian tu leh zoom sikit gambar dibawah. Ada