Skip to main content

Beklog Percutian 2013

Beklog balik tahun  2013, banyak rupanya aku bercuti sama ada dalam negara (ada yang aku malas nak senaraikan) atau luar negara. Puh patutlah dah kene verbal warning manja dari ketua jabatan. Okeh bos tahun 2014 saya akan kurangkan cuti-cuti saya.. Sobssss.. Insya Allah...

Kalau nak ikutkan pencapaian dari segi cuti sebelum ni
-berjaya ke negara lain selain Indonesia. Hehehe orang lain, dah tinggalkan jejak merata dunia..aku masih dalam Asia Tenggara. Takpe pelan-pelan kayuh..Kikiki
-berjaya ke negara asing sendirian.. Maksudnya pergi atau balik asing-asing pastu meet up kat meeting point.
-berjaya naik kesemua pengangkutan awam dalam Malaysia. Hah.. sila bagitahu apa? Semua iools dah naik tahun ni. Yeay. Poyo sudah
-berjaya membina rangkaian kawan baru. Ini iools suka. Alhamdulillah, tak jumpa lagi kenkawan yang pelik-pelik sepanjang berjalan ni
-berjaya membina badan... Wahh!!! ini ioolss tak suka.. Nehi!! nehi!!

1. Krabi Hadyai di Thailand




2. Surabaya, Bromo, Malang, Surabaya Indonesia

3. Penyu  Bertelur dan Mencandat Sotong di Terengganu


4. Kota Kinabalu

5. Kuching, Sarawak

6. Ho Chi Minh City, Vietnam

7. Johor, Singapore, Batam

8. Lopburi, Kanchanaburi, Sangkhlaburi, Bangkok, Thailand
Trip akhir 2013. Nampaknya aku ter...ter...ter jatuh chenta dengan Thailand :P

Comments

  1. wah gigih post 5.54am tu!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. kite x setting time blog ni.. tak de makna nak gigih pagi2 buter.. kikiki

      Delete
  2. Last trip tu mesti join pm dan zilla kan bestnya. Lama betul jm tak sggah blog ni byk citer tertinggal

    ReplyDelete
    Replies
    1. yerp JM. Kite pengjoin tegar.. Kalau awak nak tunggu entry kite pasal Thailand lama lagi kot.. leh tgk blog Zilla n PM. Sama rasanya

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Keajaiban Kecil

Maaf dah lama tak update blog. Blog semakin lama semakin dilupai. Semacam dah tak relevan sejak adanya Instagram. Banyak post aku tertangguh. Maafkan aku. Disini aku ingin share salah satu keajaiban kecil yang berlaku pada diriku. Tahun 2017, hampir dua tiga bulan aku menjalani hidup suram. Ya suram akibat satu fitnah. Apa fitnahnya? Biarlah jadi rahsia aku dan rakan yang mengetahuinya. Bangun pagi je aku menangis mengenangkan wujud sehari lagi hari yang perlu aku lalui dengan fitnah itu. Orang sekeliling mengeji, aku pura-pura buat bodoh tapi sakitnya Allah yang tahu. Orang sekeliling melarikan diri, aku tetap dengan diri aku sehingga hatiku menjadi kering. Meratapi fitnah yang tidak pernah kubuat. Aku dikambing hitamkan atas kesalahan yang tak pernah aku buat. Aku hanya mampu berdoa, aku mengisi masa lapangku dengan bacaan Al-Quran yang sering aku tinggalkan dan aku mengisi malamku dengan solat sunat hajat, taubat dan isthikarah agar dipermudahkan semua. Aku hiasi bibirku denga

Jom belajar matawang Thailand (Baht) dan airport Don Mueang, Bangkok

Oleh kerana aku dah terjatuh chenta dengan Thailand/ Siam ala negara yang digelar Land of Smile tu. Meh sini aku nak cerita serba sikit pasal matawang Thailand dan airport Don Mueang, Bangkok.Aku nak cerita pasal airport Don Mueang je tau dan bolehlah tolong korang sikit-sikit apa yang aku tahu. Kira kalau korang nak terjah di Bangkok bolehlah sangat tapi sile baca sampai habis yer.. Tapi airport Suvarnabhumi korang jangan tanya yer sebab aku belum lagi merasa mungkin satu hari nanti bolehlah aku share pengalaman disana. Alasan merepeatlah tu. Hiks Bahasa. Ha ini masalah utama disini sebab kebanyakan mereka tidak berapa pandai berbahasa Inggeris. So korang boleh bantai cakap Melayu saja dan dorang akan balas dalam bahasa Thai. Tapi tak mengapa sebab mereka ni sangat membantu jadi kalau maksudnya jauh mereka akan tunjuk perbuatan penat, kalau lapar tunjuk perbuatan sapu perut. Hah macam tulah. Hiks.. Kalau nak senang, bawak gambar rujukan dalam kamera korang. Insya Allah sangat memba

Blog travel ke blog pertanian

Saya sudah bertukar minat mungkin. Saya lebih fokus pada projek pertanian saya diatas tanah sekangkang kera. Memandangkan tidak ramai share tentang info-info pertanian baiklah saya share 0.1 persen info yang saya ada. ia juga jadi info untuk saya untuk hari-hari kemudian. Meh share sikit kenapa pertanian. Tak popular kot.  Minat kepada pertanian tercetus bila Malaysia banjir besar 2014. Percutian di Korea tak boleh buat saya bergembira risaukan pokok-pokok durian ratusan tahun terendam dek air banjir. Rumah sewa pun habis, rumah kampung habis. Habis ditenggelami air. Banjir surut saya segera periksa pokok-pokok durian tapi malangnya semua bagaikan sakit. Daun berguguran, dan ada saja dahan tumbang setiap hari. Bagaikan menanti rebah. Risaukan pokok rebah menimpa rumah tinggalan arwah ayah, saya dengan berat hati membenarkan pokok-pokok durian ditebang. Sobs. Pelbagai kecaman diterima masa tu. Saya redha. Hohoho Kalau nak tengok keadaan pokok durian tu leh zoom sikit gambar dibawah. Ada